Urheilukoiraklinikka aloitti 24/7-toimivassa Pohjois-Suomen Eläinsairaalassa

torstai 8. heinäkuuta 2021
_MG_9830

Ortopedit Tuomo Nyyssönen (vasemmalla) ja Tuomo Martinmäki eivät olisi voineet parempaa opettajaa saada. Maailmalla taidoistaan tunnettu Alessandro Piras, jos kuka, tuntee urheilukoirien ortopedian. Pyrkimyksenä on päästä hoitamaan huippuunsa viritettyjä koiria ennaltaehkäisevästi, ennen kuin isoja ongelmia pääsee syntymään.

  • Ortopedit Piras Martinmäki ja Nyyssönen
  • Pohjois-Suomen Eläinsairaala
  • Urheilukoiraklinikka

Pohjois-Suomen Eläinsairaalaan on avattu Urheilukoiraklinikka. Urheilukoirien hoitoon on koulutettu kaksi ortopedia, Tuomo Martinmäki ja Tuomo Nyyssönen.

Ortopedit Tuomo Nyyssönen (vasemmalla) ja Tuomo Martinmäki tekevät ontumatutkimusta australianpaimenkoira Remille. Remin kaltaisten, aktiivisten koirien nivelten on tärkeää olla kunnossa.

Pohjois-Suomen Eläinsairaalassa on aloitettu Urheilukoiraklinikka, jonka ortopedeina toimivat Tuomo Nyyssönen ja Tuomo Martinmäki. Klinikka on Evidensian Espoon Urheilukoiraklinikan lisäksi toinen vastaavan statuksen saanut klinikka. Klinikalla hoidetaan muun muassa urheilu-, metsästys- ja työkoiria.

– Koiria tulee koko Pohjois-Suomen ja Lapin alueelta. Aktiivisia harrastajia on paljon, joten vammojakin tulee. Sairauden ja traumojen lisäksi ennaltaehkäisy on iso osa tätä työtä, Nyyssönen sanoo.

– Pyrimme hoitamaan koiria jo ennen kuin mitään vakavampaa tapahtuu. Koiran omistajat usein huomaavat, jos koira ei suoriudu tavanomaiseen tyyliinsä. Erikoisosaamisemme avulla löydämme lievät vauriot jo varhaisessa vaiheessa, Martinmäki jatkaa.

Ortopedit Tuomo Nyyssönen (vasemmalla) ja Tuomo Martinmäki toivovat vastaanotoilleen urheilukoiria jo ennaltaehkäisevässä vaiheessa. Heidän taitoihinsa nojaava Urheilukoiraklinikka on toinen laatuaan maassamme.

Avainasemassa ennaltaehkäisy

Urheilukoirat ovat huippuunsa hiottuja yksilöitä. Omistajat tuntevat koiransa hyvin ja huomaavat herkästi, jos jokin on tavanomaisesta poikkeavaa. Kyseessä saattaa olla vain kymmenesosa sekunnin muutos harjoituksissa, mutta pienikin viite voi herättää omistajassa huolen siitä, että jotakin on vialla. Urheilukoiraklinikalla pyritäänkin hoitamaan aktiivisia yksilöitä ennalta ehkäisevästi. Se on niin koiran kuin omistajan kannalta parempi.

Urheilukoirien hoidossa ensiarvoisen tärkeää on ennaltaehkäisy, hoito ja kuntoutus. Pohjois-Suomen Eläinsairaalan Urheilukoiraklinikka tulee tekemään aktiivisesti yhteistyötä alueen harrastajien kanssa.

Pohjois-Suomen Eläinsairaala palvelee ympäri vuorokauden ja käytössä on laaja valikoima diagnosointivälineistöä ja alueen ainoa CT-laite. Lisäksi valikoimaan on tulossa uusi tähystyslaitteisto niveltähystyksiin.

Ortopedit Tuomo Martinmäki (vasemmalla) ja Tuomo Nyyssönen katsovat, kuinka australianpaimenkoira Remi liikkuu ortopedisen hoitajan ja samalla myös Urheilukoiraklinikan leikkausosaston vastuuhoitajan Johanna Ilkan ohjaamana. Liike paljastaa usein mahdolliset ortopediset ongelmat.

Erikoistuminen osaavissa käsissä

Nyyssönen ja Martinmäki erikoistuvat urheilukoiraortopediaan Alessandro Piraksen johdolla. Piras on tehnyt töitä urheilukoirien parissa jo vuosikymmeniä, ja hän on kehittänyt alaa valtavasti eteenpäin. Suomeen Piraksen houkutteli juuri mahdollisuus perustaa kokonaan urheilukoirille tarkoitettu klinikka. Hän suhtautuu intohimoisesti myös kollegoiden kouluttamiseen.

– Minulla on valtavasti kokemusta ja pidän siitä, että opettaessa pystyn jakamaan eteenpäin tietoani ja taitojani. Saan mielihyvää siitä, että voin estää heitä kohtaamasta samoja vaikeuksia, joita itse olen aikoinaan kohdannut, Piras kertoo.

Kouluttajana Piras kuvailee itseään mentoriksi, henkilöksi, johon voi luottaa. Evidensiaa hän kehuu halusta panostaa eläinlääkäreiden koulutukseen.

– Mahdollisuus päästä Piraksen koulutukseen houkutteli minut tänne. Tämä on ollut ainutlaatuinen kokemus. Hän on laajasti kouluttautunut ja osaa opettaa sekä ohjata myös etänä, Nyyssönen sanoo.

Kun Piras aloitti uransa, hän oli kiinnostunut vinttikoirista. Silloin kollegat epäilivät koko koirien ortopediaan erikoistumista. Vuosien saatossa Piras on kehittänyt alaa kansainvälisesti ja urheilukoirien suosio on noussut huimasti. Samalla tarve koirien erikoishoidolle on kasvanut. Erikoisosaajalle on kysyntää, sillä asiakkaita tulee ympäri Eurooppaa.

– Olen kehittynyt ammatissani siihen pisteeseen, että eteen tulee enää harvoin haastavia tapauksia. Tässä vaiheessa uraani en enää stressaa, vaan pystyn nauttimaan lemmikkien auttamisesta ja uusien, erikoistuvien kirurgien opettamisesta, Piras kertoo.

Ortopedi Tuomo Martinmäki ja leikkausosaston vastuuhoitaja Johanna Ilkka ovat olleet tehokaksikko Pohjois-Suomen Eläinsairaalan leikkaussaleissa jo pidemmältä aikaa. Nyt heidän osaamisrepertuaariinsa liitettiin urheilukoirat.

Teksti Saara Kärki, kuvat Jutta Kontkanen