Uusi 24h päivystävä eläinsairaala avataan Hämeenlinnassa kesällä

torstai 28. toukokuuta 2020
KaisuVuori2020

Eläinlääkäri Kaisu Vuori on tehnyt pieneläinpraktiikkaa syntymäkaupungissaan Hämeenlinnassa yli kaksikymmentä vuotta. Kaisu on perehtynyt erityisesti sydän- ja ihosairauksiin sekä pehmytosakirurgiaan. Kaisun mielestä uuden eläinsairaalan yhtenä vahvuutena on alueen erikoisosaamisen saaminen saman katon alle.

Hämeenlinnan Tiiriöön nousee uusi, noin 800-neliöinen eläinsairaala, kun Hämeenlinnan eläinlääkäriasema Evidensia ja Hattulan eläinsairaala Vethaus yhdistävät voimansa.

Sairaalan rakentaminen on parhaillaan käynnissä. Valmistuttuaan eläinsairaalasta tulee maakunnan suurin päivystävä eläinsairaala, jossa alueen erikoisosaaminen saadaan keskitettyä saman katon alle. Uusi sairaala tulee palvelemaan ympäri vuorokauden heinäkuusta alkaen nimellä Eläinsairaala Vethaus.

Eläinsairaala Vethausin asiantuntijoilta löytyy erikoisosaamista muun muassa tähystyksissä, sydänsairauksissa, ortopediassa ja selkäsairauksissa sekä monilla muilla eläinlääkinnän osa-alueilla. Vethaus tarjoaa jatkossakin ainoana Hämeessä eläinten CT- eli tietokonetomografiatutkimukset.

Eläinsairaalalle tulee myös oma laboratorio ja syystä tai toisesta verta tarvitseville koirapotilaille eläinsairaalassa toimii myös veripankki. Eläinsairaalassa hoidetaan lisäksi vaativampia potilaita, esimerkiksi tähystyskirurgiaa, pehmytosakirurgiaa tai luuleikkauksia vaativia potilaita. Käyttöön tulee myös laaja kuvantamiskalusto: CT:n lisäksi röntgen, ultraääni sekä tähystysvälineistö. Esimerkiksi vierasesineiden poistoja vaikkapa ruokatorvesta tai vatsalaukusta tehdään tähystämällä myös päivystysluonteisesti.

Heppu on tullut leikkauksen jälkeiseen hakasten poistoon Hattulaan nykyiseen Eläinsairaala Vethausiin. Juha Virolainen saa tehdä tutkimuksensa rauhassa, kun omistaja Päivi Parkku pitelee Heppua. Kuva: Susanna Mattila

Erityisen vahvaa sairaalassa tulee olemaan myös ortopedinen osaaminen. Ortopedit Juha Virolainen ja Jan Ivèn tekevät selektiivisten ristisideleikkauksien lisäksi muun muassa murtumien korjausleikkauksia, lonkkaproteesileikkauksia, nivelten tähystyksiä ja selkäleikkauksia.

– CT-tutkimus parantaa hoidon tarkkuutta ja suunnittelua merkittävästi muun muassa murtumien, kasvainten ja kallon alueen vammojen hoidossa. Erityisen hienoa on, että myös päivystysaikaan on mahdollisuus CT-kuvauksiin ja tähystyksiin, kertoo uuden eläinsairaalan johtaja, eläinlääkäri Kaisu Vuori.

Päivystyksen ansiosta lemmikeillä on esimerkiksi onnettomuustilanteissa mahdollisuus saada välitöntä ja korkeatasoista apua ja jäädä tarkkailtavaksi sairaalaan, jotta lemmikkien hyvinvointi voidaan turvata. Tavallisimmat syyt tulla sairaalaan ovat hyvin moninaisia. Eläimellä voi olla maha-suolikanavan ongelmia, esimerkiksi oksentelua ja ripulointia, traumoja, kuten lenkillä sattuneita vahinkoja, tai vaikkapa kroonista kipua, johon suunnitellaan sopiva hoito.

– Ympärivuorokautinen aukiolo mahdollistaa potilaiden hoidon lähes kaikissa tilanteissa. Jatkuvaa hoitoa tai valvontaa vaativat lemmikit voivat jäädä sairaalaan myös yön yli, Kaisu Vuori kertoo.

Tarkoituksenmukaiset tilat eläinystävien apuna

Eläinsairaalan rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä ja tilat ovat varta vasten sairaalatoimintaan suunniteltu. Sairaalarakennuksen vaatimustaso on jo samaa tasoa ihmisterveydenhuollon kanssa esimerkiksi rakennuksen ilmanvaihtoa, -suodatuksia ja laitteistoja myöten. Eläinsairaalassa on kiinnitetty erityistä huomiota toiminnallisuuteen ja sujuvien hoitokäytäntöjen mahdollistamiseen, esimerkiksi huomioimalla riski- ja eristyspotilaat. Eläinpotilaille eläinlääkärissä asiointi voi olla stressaavaa, ja siksi koirille ja kissoille on omat odotus-, vastaanotto- ja heräämötilat sekä omat sairaalaosastot.

Uuden sairaalan rakentaminen etenee vauhdilla. Tilat remontoidaan lattiasta kattoon eläinsairaalakäyttöön sopiviksi.

Hattulassa tällä hetkellä sijaitseva perinteikäs Eläinsairaala Vethaus on Suomen ensimmäinen yksityinen 24h-päivystävä eläinsairaala. Eläinsairaala Vethaus on toiminut 13 vuoden ajan Pälkäneentien varrella Hattulassa. Eläinlääkärit Anssi Tast ja Juha Virolainen perustivat Vethausin 2005 ja nykyisellä paikallaan Hattulassa se on toiminut vuodesta 2007. Vuorokauden ympäri päivystäväksi pieneläinsairaalaksi se laajennettiin 2011, eikä sen jälkeen ovia ole suljettu kertaakaan. Eläinlääkäriasema Evidensia Hämeenlinna on sen sijaan alkuperältään Pieneläinklinikka Tawastvet, jossa Kaisu Vuori oli perustajäsenenä. Tawastvet toimi alun perin Aulangontiellä, josta muutettiin isompiin tiloihin Sähkömestarintielle vuonna 2013. Nyt edessä olevaa muuttoa uusiin moderneihin tiloihin odotetaan molemmilla klinikoilla jo innolla. Klinikoiden yhdistyessä uudessa eläinsairaalassa tulee työskentelemään viitisenkymmentä eläinlääketieteen ammattilaista: eläinlääkäreitä, hoitajia, välinehuoltajia ja asiakaspalvelijoita.

Uusi eläinsairaala Vethaus palvelee heinäkuusta alkaen uusissa tiloissa Hämeenlinnassa osoitteessa Paroistenraitti 4. Tarkka avajaispäivä vahvistuu lähiaikoina.