Valvo koiraasi metsässä syksyllä: Sienimyrkytysoireet voivat kertoa jo pysyvästä vauriosta

keskiviikko 10. elokuuta 2022
  • koiran sienimyrkytys
Kaikki ihmiselle myrkylliset sienet ovat myrkyllisiä myös koirille, osa hengenvaarallisia. Syksyllä uteliaan koiran tekemisiä kannattaa valvoa metsässä tarkasti, jotta se ei pääse maistelemaan sille myrkyllisiä sieniä. Vahingon sattuessa on osattava toimia oikein.

Sienien myrkyllisyydessä on eroja. Toiset sienet ovat vain lievästi myrkyllisiä ja aiheuttavat lähinnä vatsaärsytystä, kun taas osa sienistä on koirille tappavan myrkyllisiä. 

Suomessa kasvavia tappavan myrkyllisiä sieniä ovat esimerkiksi valkokärpässieni, kavalakärpässieni, suippumyrkkyseitikki, myrkkynääpikkä sekä raaka korvasieni.

Eri sienet sisältävät eri sienimyrkkyjä, joten oireet vaihtelevat myrkyn laadusta riippuen.

”Esimerkiksi amatoksiineja sisältävät sienet, kuten valkokärpässieni, aiheuttavat akuutin maksavaurion. Jos koira pääsee syömään muskariinia sisältävää myrkyllistä sientä, kuten risakkaita, oireita voivat olla kuolaaminen, ripuli, silmien vuotaminen sekä pahoinvointi”, Evidensian erikoiseläinlääkäri ja eläinlääketieteen tohtori Mirja Kaimio Eläinsairaala Tammistosta kertoo.

Punakärpässienessä on muskariinin lisäksi keskushermostoon vaikuttavia hallusinogeenisiä myrkkyjä.

”Hallusinogeeniset myrkyt aiheuttavat koiralle koordinaatiohäiriöitä, voivat saada sen ääntelemään, käyttäytymään aggressiivisesti, nostaa ruumiinlämpöä tai saada silmät liikkumaan tahdosta riippumattomasti puolelta toiselle”, Kaimio jatkaa.

Myrkytystapauksissa oireiden ilmaantuminen voi Kaimion mukaan jo kertoa jo vakavasta myrkytystilasta, joka voi johtaa pahimmillaan pysyviin vaurioihin. Siksi hän suosittelee aina ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin, jos tietää tai epäilee oman koiransa syöneen jotakin myrkyllistä.
 

Sienimyrkytyksen ensiapuna voi oksennuttaa ja antaa lääkehiiltä


Sienimyrkytyksen ensiapuna koiran voi oksennuttaa, jos sienen syönnistä on alle kaksi tuntia. Sille voi antaa myös lääkehiiltä, joka sitoo itseensä nieltyjä myrkyllisiä aineita ja estää niiden imeytymistä koiran elimistöön. 

Kaimio kuitenkin suosittelee aina ensin ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin, joka osaa antaa ohjeita esimerkiksi lääkehiilen ja oksennuttamiseen käytettävän vetyperoksidiliuoksen oikeaan annosteluun.

”Oksennuttaminen tai lääkehiilen antaminen pitäisi tehdä mahdollisimman pian myrkyllisen sienen syömisen jälkeen. Jos tarvikkeiden hankkimiseen menee aikaa, on järkevämpää lähteä suoraan eläinlääkärin hoitoon”, Kaimio kertoo.

Aina oksennuttamista tai lääkehiilen käyttöä ei kuitenkaan voi tehdä.

”Jos koiralla on nielemisvaikeuksia tai sen tajunnantaso on heikentynyt, sen suuhun ei saa laittaa mitään. Muuten lääkehiilen antamisesta on harvoin haittaa. Jos koiralla on jo myrkytysoireita, oksennuttaminen on haitallista eikä sitä pitäisi tehdä”, Kaimio sanoo.