Erikoisruokavaliot lemmikkien sairauksien hoidossa

Kissoilla ja koirilla erikoisruokavalioita hyödynnetään ennaltaehkäisevässä terveydenhoidossa ja sairauksien hoidossa. Ruokavaliohoidossa avainasemassa on eläinlääkärin määrittämä diagnoosi ja terveydentilan seuranta. Erikoisruokia hyödynnetään kissoilla ja koirilla mm. painonhallinnan, nivelrikon, munuaisten vajaatoiminnan, ruuansulatuskanavan sairauksien ja allergioiden hoidon tukena.

Monissa terveydellisissä ongelmissa oikeanlainen ruokavalio on merkittävässä asemassa joko sairauden oireiden lievittämisessä tai tukihoitona. Ravitsemuksella voi tutkitusti olla suuri vaikutus sairaudesta toipumiseen ja joissakin tapauksissa voidaan jopa suositella tiettyä ravintoa lääkityksen sijasta. Oli sairaus sitten pitkä- tai lyhytaikainen, tietyn sairauden tai oireen lievittämiseen tieteellisesti suunnitellusta ruokavaliosta voi olla suurta hyötyä. Tässä artikkelissa on yleiskatsaus saatavilla olevista eläinlääkärin suosittelemista ruokavalioista sekä niiden toimintaperiaatteista:

Toipilaan ruokavalio

Näissä märkäruuissa on paljon ravintoaineita ja energiaa, ne ovat maistuvia ja sulavia, ja ne edistävät siten toipumista ja painon säilymistä.

Diabeetikon ruokavalio

Auttaa tasoittamaan diabeteksesta kärsivien lemmikkien verensokeritason vaihteluita. Diabeetikkokissan ruokavaliossa on niukasti hiilihydraatteja mutta runsaasti proteiinia, diabetesta sairastava koira taas saattaa hyötyä ravinnon tietynlaisesta kuitukoostumuksesta ja -pitoisuudesta. Mikäli diabetesta sairastava eläin on ylipainoinen, tulee se laihduttaa siihen sopivalla ruokavaliolla.
Lue lisää kissan diabeteksesta.
Lue lisää koiran diabeteksesta.

Virtsateiden terveyttä tukeva ruokavalio

Virtsakivisairautta voidaan hoitaa tai ennaltaehkäistä monissa tapauksissa ruokavalion avulla. Sopiva ruokavalio riippuu virtsakivien koostumuksesta, valitettavasti kaikkia virtsakivityyppejä ei voida hoitaa ruokavalion avulla yhtä hyvin. Ruokavalion avulla voidaan myös lievittää kissojen idiopaattisen rakkotulehduksen (idiopaattinen kystiitti) oireita ja vähentää oireiden uusiutumisen riskiä.
Lue lisää kissan virtsatieoireista.

Ruoansulatuskanavan ja haiman terveyttä tukeva ruokavalio

Akuutissa oksennus-ripulitaudissa käytetään hyvin sulavaa ruokavaliota. Haimatulehduksen tukihoitona on usein niukkarasvainen ruoka. Kroonisten vatsavaivojen taustalla on usein ruoka-aineyliherkkyys, joka saattaa vaatia tiukan ruokavalion, usein näillä potilailla käytetään hydrolysoituun proteiiniin perustuvaa erikoisruokavaliota.

Nivelten terveyttä tukeva ruokavalio

Paljon omega-3-rasvahappoja ja antioksidantteja, jotka tukevat liikuntakykyä. Tämä ruokavalio voi myös edistää rustojen terveyttä ja auttaa ylipainoisia lemmikkejä painonhallinnassa.

Painonhallintaa tukeva ruokavalio

Paljon proteiinia ja vähän kaloreita sisältävä ruokavalio voi auttaa painonpudotuksessa ja tavoitepainon säilyttämisessä. Laihduttamiseen suunniteltu erikoisruokavalio auttaa eläintä pysymään kylläisenä, vaikka energiapitoisuus onkin ruuassa pienempi. Riittävä proteiinin määrä tukee lihasmassan säilymistä, joten paino putoaa ylimääräisestä rasvakudoksesta eikä lihaksista. 
Lue tästä vinkit lemmikin painonhallintaan. 

Ihosairauksia lievittävä ruokavalio

Suunniteltu auttamaan tulehduksen tai kutinan hallinnassa, tukee myös ihon uudistumista. Nämä ruokavaliot sisältävät tavallisesti vain vähän allergiaa aiheuttavia ainesosia, mikä voi myös auttaa vähentämään korvavaivoja sekä ruoka-aineista ja ympäristötekijöistä johtuvia allergisia oireita.

Hydrolysoitu ruokavalio

Hydrolysoidussa ruuassa ruuan proteiinit  on pilkottu pieneksi, jolloin ne eivät laukaise tietyntyyppisiä allergisia reaktioita.Näitä ruokia käytetään erilaisten allergia- ja yliherkkyyssairauksien diagnostiikan ja hoidon apuna. 

Lue lisää koiran ruoka-aineallergiasta.

Munuaisten terveyttä tukeva ruokavalio

Tässä ruokavaliossa on muun muassa vähän fosforia ja kohtuullinen määrä korkealaatuista proteiinia. Se sopii kroonisista munuaisongelmista kärsiville lemmikeille ja auttaa pidentämään niiden elinikää.

Hampaiden terveyttä tukeva ruokavalio

Hampaiden terveyttä ylläpitämään suunnitellut nappulat auttavat vähentämään hammaskiven ja plakin kertymistä ja tukevat ienten terveyttä Hampaiden terveyttä tukevaa ruokavalio on tarkoitettu käytettäväksi muun hampaiden hoidon rinnalla (eikä se korvaa lemmikin hampaiden harjausta!).

Kissan kilpirauhasen liikatoiminnan hoidon tueksi tarkoitettu ruokavalio

Tässä ruuassa on vähennetty jodin määrää, mikä saattaa joillain kilpirauhasen liikatoimintaa potevilla kissoilla olla ainoa tarvittava hoito.

Sydämen terveyttä tukeva ruokavalio

Sisältää usein niukemmin suolaa, mutta runsaasti omega 3-rasvahappoja. Ruoka sisältää usein myös runsaammin tauriinia.

Maksan terveyttä tukeva ruokavalio

Maksan toimintaa tukevassa erikoisruokavaliossa on niukemmin kuparia ja proteiinia.

Koiran aivojen terveyttä tukeva ruokavalio

Sisältää paljon keskipitkäketjuisia triglyseridejä aivojen vaihtoehtoisena energianlähteenä. Ruoka tukee aivojen toimintaa ja voi jopa vähentää ”koirien dementian” oireita.

Mikrobiomeja tukeva ruokavalio

Näissä ruuissa on erilaisia suoliston mikrobistoa ja ”hyviä bakteereita” tukevia ainesosia, esimerkiksi ternimaidosta eristettyjä entsyymejä ja erilaisia prebioottisia kuituja. 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan