Erikoisruokavaliot lemmikkien sairauksien hoidossa

Kissoilla ja koirilla erikoisruokavalioita hyödynnetään ennaltaehkäisevässä terveydenhoidossa ja sairauksien hoidossa. Ruokavaliohoidossa avainasemassa on eläinlääkärin määrittämä diagnoosi ja terveydentilan seuranta. Erikoisruokia hyödynnetään kissoilla ja koirilla mm. painonhallinnan, nivelrikon, munuaisten vajaatoiminnan, ruuansulatuskanavan sairauksien ja allergioiden hoidon tukena.

Monissa terveydellisissä ongelmissa oikeanlainen ruokavalio on merkittävässä asemassa joko sairauden oireiden lievittämisessä tai tukihoitona. Ravitsemuksella voi tutkitusti olla suuri vaikutus sairaudesta toipumiseen ja joissakin tapauksissa voidaan jopa suositella tiettyä ravintoa lääkityksen sijasta. Oli sairaus sitten pitkä- tai lyhytaikainen, tietyn sairauden tai oireen lievittämiseen tieteellisesti suunnitellusta ruokavaliosta voi olla suurta hyötyä. Tässä artikkelissa on yleiskatsaus saatavilla olevista eläinlääkärin suosittelemista ruokavalioista sekä niiden toimintaperiaatteista:

Toipilaan ruokavalio

Näissä märkäruuissa on paljon ravintoaineita ja energiaa, ne ovat maistuvia ja sulavia, ja ne edistävät siten toipumista ja painon säilymistä.

Diabeetikon ruokavalio

Auttaa tasoittamaan diabeteksesta kärsivien lemmikkien verensokeritason vaihteluita. Vähän hiilihydraatteja ja paljon proteiinia sisältävä ruokavalio voi auttaa hallitsemaan kissojen diabetesta, kun taas paljon kuitua ja vähän hiilihydraatteja sisältävät ruoat auttavat hallitsemaan koirien diabetesta.
Lue lisää kissan diabeteksesta. Lue lisää koiran diabeteksesta. 

Virtsateiden terveyttä tukeva ruokavalio

Tämä ruokavalio voi sisältää vähemmän proteiinia, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia, mikä vähentää virtsakivien ja -kiteiden muodostumista. Joissakin tapauksissa se voi myös auttaa lievittämään syntymekanismiltaan monimuotoisia sairauksia kuten kissojen idiopaattista rakkotulehdusta.
Lue lisää kissan virtsatieoireista.

Ruoansulatuskanavan ja haiman terveyttä tukeva ruokavalio

Sisältää vähemmän rasvaa ja valikoituja proteiinin lähteitä, mikä lievittää ruoansulatuskanavan vaivoja ja haimatulehdusta. Tämä ruokavalio sisältää myös lisättyä B-vitamiinia ja elektrolyyttejä, joiden puute on usein seurausta ripulista tai oksentelusta. Tämä ruokavalio on helposti sulava ja sitä voidaan suositella myös ennen leikkausta tai sen jälkeen.

Nivelten terveyttä tukeva  ruokavalio

Paljon omega-3-rasvahappoja ja antioksidantteja, jotka tukevat liikuntakykyä. Tämä ruokavalio voi myös edistää rustojen terveyttä ja auttaa ylipainoisia lemmikkejä painonhallinnassa.

Painonhallintaa tukeva ruokavalio

Paljon proteiinia ja vähän kaloreita sisältävä ruokavalio voi auttaa painonpudotuksessa ja tavoitepainon säilyttämisessä . Tämä ruokavalio voi myös säädellä ruokahalua, lisätä kylläisyyden tunnetta ja edistää elimistön rasvanpolttoa.
Lue tästä vinkit lemmikin painonhallintaan. 

Ihosairauksia lievittävä ruokavalio

Suunniteltu korjaamaan ihoa ja auttamaan tulehduksen tai kutinan hallinnassa. Nämä ruokavaliot sisältävät tavallisesti vain vähän allergiaa aiheuttavia ainesosia, mikä voi myös auttaa vähentämään korvavaivoja sekä ruoka-aineista ja ympäristötekijöistä johtuvia allergisia oireita.

Hydrolysoitu ruokavalio

Tämä ruokavalio on suunniteltu  ruoka-aineallergioiden diagnostiikaan ja oireiden hallintaan. Ruuan proteiinit  on pilkottu niin pieneksi, etteivät ne laukaise tietyntyyppisiä allergisia reaktioita.

Lue lisää koiran ruoka-aineallergiasta.

Munuaisten terveyttä tukeva ruokavalio

Tässä ruokavaliossa on vähän fosforia ja kohtuullinen määrä korkealaatuista proteiinia. Se sopii kroonisista munuaisongelmista kärsiville lemmikeille ja auttaa pidentämään niiden elinikää.

Hampaiden terveyttä tukeva ruokavalio

Erityisiä kuituja tai muuta teknologiaa sisältävät rapeat nappulat vähentävät hammaskiven ja plakin kertymistä ja pitävät ikenet terveinä. Hampaiden terveyttä tukevaa ruokavaliota voidaan käyttää muun hampaiden hoidon rinnalla (eikä se korvaa lemmikin hampaiden harjausta!).

Kilpirauhasen toimintaa tukeva ruokavalio

Sisältää rajallisesti jodia, mikä auttaa hallitsemaan kilpirauhasen liikatoimintaa kissoilla ja joissakin tapauksissa jopa vähentää lääkityksen tarvetta.

Sydämen terveyttä tukeva ruokavalio

Voidaan täydentää tauriinin kaltaisilla aminohapoilla. Suolaa on vähän ja terveellisiä omega-3-rasvahappoja paljon.

Maksan terveyttä tukeva ruokavalio

Ruuan  proteiinilähteet auttavat vähentämään toksiinien kertymistä. Sisältää paljon energiaa ja  vain vähän tiettyjä alkuaineita, kuten esimerkiksi kuparia.

Koiran aivojen terveyttä tukeva ruokavalio

Sisältää paljon keskipitkäketjuisia triglyseridejä ja lipoiinihappoa (joka on kissoille myrkyllistä) aivojen vaihtoehtoisena energianlähteenä. Auttaa edistämään kognitiivistä terveyttä, tukee aivojen ja aivosolujen toimintaa ja voi jopa vähentää ”koirien dementian” oireita.

Mikrobiomeja tukeva ruokavalio

Tämä ruokavalio on tällä hetkellä kenties yksi kiinnostavimmista sekä ihmisten että lemmikkien ravitsemustieteen osa-alueista. Se sisältää lisättyjä probiootteja ja/tai prebiootteja suoliston terveyttä ja immuunijärjestelmää tukemaan.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900