Koiran sokeritauti eli diabetes

Tyypin 1 sokeritautia sairastavan koiran insuliinintuotanto haimassa ehtyy. Tyypin 2 sokeritaudissa insuliinia on verenkierrossa, mutta ei välttämättä riittävästi, ja insuliinin teho elimistössä on laskenut. Tällöin puhutaan elimistöön muodostuneesta insuliiniresistenssistä. Koirilla tyyppi 1 sokeritauti on yleisempää.

Insuliinin merkitys sokeriaineenvaihdunnassa

Sokerit ja tärkkelykset (hiilihydraatit) rakentuvat glukoosimolekyyleistä. Glukoosi imeytyy verenkiertoon suolistosta hiilihydraattien pilkkoutuessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierto kuljettaa vereen kertyvät glukoosimolekyylit elimistön soluihin energianlähteeksi.

Insuliini on haiman hormoni, jota vapautuu haimasta verenkiertoon veren sokerimäärän noustessa. Insuliinin tehtävänä on siirtää glokoosimolekyylit verenkierrosta solujen sisälle. Sokeritaudissa veren insuliinimäärä ei ole riittävä, joten vain osa glukoosimolekyyleistä siirtyy soluihin ja tästä on seurauksena verensokeritason nouseminen. Elimistö pyrkii eroon veren korkeasta sokerista erittämällä sokeria munuaisten kautta virtsaan.

Juomisen ja virtsaamisen noidankehä

Lisääntynyt virtsantuottaminen kuluttaa elimistön nestevarastoja ja tästä on seurauksena janon tunne ja veden toistuva juominen. Tämä johtaa taas lisääntyneeseen virtsaamiseen. Tämä juomisen ja virtsaamisen noidankehä on ne oireet, jotka saavat koiran omistajan havahtumaan mahdolliseen sokeritautiepäilyyn.

Hoitamaton koiran sokeritauti voi johtaa laihtumiseen  ja joskus sokeritauti ehtii aiheuttaa silmäoireita, ennen kuin se huomataan. Koiran sokeritauti altistaa koiran hyvin nopeasti harmaakaihille, joka näkyy ulospäin silmässä tiivistyminä tai samentumina.  Tiivistymät suurentuvat usein nopeasti ja ne aiheuttavat lopulta näkökyvyn menetykseen. Näön menettäminen voi tapahtua muutamien päivien kuluessa.

Koiran sokeritaudin riskiryhmät

Koiran sokeritauti muistuttaa ihmisen ykköstyypin sokeritautita. Sen puhkeamisessa perinnölliset tekijät ja muut sairaudet ovat määräävämpiä tekijöitä kuin elintavat. Tietyt koirarodut ovat alttiimpia sokeritaudille kuin toiset.Koiran sokeritauti on yleisempää yli seitsemän vuoden ikäisillä koirilla kuin tätä nuoremmilla. Haimatulehdus, varsinkin toistuvasti sairastettuna, kasvattaa sokeritaudin riskiä. Koiran oma immuunijärjestelmä voi myös ilman ulkoista syytä pettää ja aiheuttaa haiman toimintahäiriön.

Koiran sokeritaudin diagnosointi ja seuranta

Koiran sokeritauti diagnosoidaan oirekuvauksen, veri- ja virtsanäytteiden perusteella. Verestä tutkitaan glukoosi tai fruktosamiinipitoisuus tai hemoglobiiniin sitoutuneen sokerin määrää. Korkea glukoosipitoisuus on merkki mahdollisesta sokeritaudista. Koirilla eräät lääkkeet saattavat nostaa glukoosipitoisuutta veressä, samoin nartun korkea progesteronihormoni tai Cushingin sairaus.

Korkea fruktosamiini eli glykoituneen proteiinin pitoisuus kertoo potilaan sokeritasapainon edellisten kolmen viikon ajalta ja vastaavasti hemoglobiiniin sitoutunut korkea sokerimäärä kuvaa sokeritasapainoa edellisten kolmne kuukauden ajalla. Etenkin kontrollikäynneillä, fruktosamiinin tai pitkäkestoisen sokerihemoglobiinin mittaaminen helpottaa hoitotasapanon arvioimista.

Virtsanäytteen tutkimisessa kiinnitetään huomio virtsaan erittyvään glukoosiin ja ketoaineisiin sekä mahdolliseen virtatietulehdukseen, mikä on melko yleinen sivulöydös hoitamattomassa sokeritaudissa. Sokeritaudin yhteydessä mahdollisesti todettu virtsatietulehdus hoidetaan antibiootilla.

Koiran sokeritaudin lääkitys ja hoitosuunnitelma

Koiran sokeritauti on hallittavissa koiran loppuelämän annettavilla insuliinipistoksilla ja huolellisella ruokavaliolla. Ylipainoiset koirat tulee laihduttaa, koska ylipaino saattaa ylläpitää insuliiniresistenssiä. Mahdolliset muut sairaudet tai lääkitykset, jotka vaikuttavat insuliinihoitoon selvitetään ja pyritään hoitamaan.

Koiran omistajalle opetetaan eläinklinikalla insuliinin pistäminen koiran nahan alle. Pistäminen on helppo oppia ja koira harvoin edes huomaa pistämistä. Helpoin insuliinin annostelutapa on käyttää insuliinikynää, jossa on insuliinisäiliö ja hyvin ohut huomaamaton neula kynän sisällä.

Ylenmääräinen juomisen ja virtsaamisen tulisi helpottaa noin viikossa insuliinihoidon aloittamisen jälkeen.

Ruokinta sokeritaudin hoidossa

Lihavuus altistaa koiraa sokeritaudille. Ruokailujen tulee olla säännöllisiä, sillä sokeritautia sairastavan koiran verensokeri tulee pysyä mahdollisimman vakaana. Ravinnon tulee sisältää runsaasti sulamattomia kuituja, jotka hidastavat ravintoaineiden imeytymistä ja siten myös glukoosin imeytymistä verenkiertoon. Lisäksi ruoassa tulee olla runsahkosti proteiinia ja vain vähän nopeasti sulavia hiilihydraatteja.

Hypoglykemia ja insuliinishokki

Hypoglykemia tarkoittaa liian alhaista verensokeria. Sokeritautia sairastavalla koiralla verensokeri voi laskea liian alas, jos annetun insuliinin määrä on liian suuri suhteessa syödyn ruuan määrään. Hoitamattomana hypoglykemia voi johtaa tajuttomuuteen eli niin sanottuun insuliinishokkiin.

Hypoglykemian oireita ovat koiran apeus, vapiseminen, horjuminen ja mahdollinen pyörtyminen. Hypoglykemiasta kärsivän koiran verensokeri tulee saada nousemaan ja ensiapuna koiran ikeniin hierotaan hunajaa. Täysin tajuttomalle koiralle paras hoito on suonensisäinen glukoositiputus. Tajuton koira tulee kuljettaa mahdollisimman nopeasti eläinlääkäriin.

Hyperglykemia

Hyperglykemia eli liian korkea verensokeri ei ole sokeritautia sairastavalle koiralle yhtä vaarallinen tila kuin aikaisemmin mainittu hypoglykemia. Pitkään jatkuessaan se kuitenkin johtaa ketoasidoosiin eli samaan tilaan, joka seuraa, jos sokeritautia ei hoideta.

Ketoasidoosi on happomyrkytystila, jossa keho ei saa käytettyä veren glukoosipitoisuutta hyödykseen energiana. Energiavajetta paikatakseen elimistö käyttää varaenergiana rasvoja, ja tästä käynnisty ketoaineiden tuotanto. Ketoasidoosista kärsivän koiran henki saattaa elimistön happamuuden vuoksi haista makeahkolle asetonille. Ketoasidoosi on hätätilanne ja hoitona on nesteytys ja insuliiniannoksen nostaminen.

Katso tästä lähin päivystävä Evidensia-eläinsairaala

Koiran sokeritaudin kotihoito ja kontrollikäynnit

Sokeritautia sairastavan koiran elämänrytmin tulee olla mahdollisimman säännöllinen. Koiran sokeritauti ei hyvin hoidettuna estä normaalia, pitkää elämää, mutta sairaus vaatii omistajalta huolellisuutta koiran hoidossa. Liikuntaa pitää ylläpitää, mutta koiran rasittamista on vältetävä, koska rasitus sekoittaa sokeritasapainoa.

Varsinkin sairauden alkuvaiheessa koiran sokeritauti tarvitsee useita kontrollikäyntejä eläinlääkärillä, jotta lääkitys saadaan vakiinnutettua sopivalle tasolle. Kun koiran hoitotasapaino on löytynyt, kontrolloidaan koiran veriarvoja puolen vuoden välein otettavilla fruktosamiini tai sokeroituneen hemoglobiinin mittauksilla. Koiran tarvitsema insuliinin määrä saattaa muuttua myöhemminkin, joko ikääntymisen tai muuttuneiden elämäntapojen vuoksi.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900