Kissan hampaiden hoito kotona

Kissan hampaiden kunto on hyvä tarkastaa säännöllisesti, jotta yleisimmät ongelmat, kuten hammaskivi, ientulehdus ja hammassyöpymä havaitaan ja ne tulevat hoidetuksi ajoissa. Koska eläin ei näytä kipuaan, voivat kissan suun ja hampaiden vaivat kehittyä omistajan huomaamatta vakaviksi.

Kissan hampaiden hoito kotona

Paras tapa ylläpitää kissan suun terveyttä on harjata sen hampaat säännöllisesti. Myös säännöllinen eläinlääkärin tekemä hammastarkastus ja hammaskiven poisto ovat tärkeitä hammasvaivojen välttämiseksi.

Näin totutat kissasi hampaiden harjaukseen

Totuta kissa hampaiden harjaukseen pikkuhiljaa tekemällä hammasharjasta positiivinen asia. Liitä harjoitusvaiheessa harjaukseen makupaloja. Voit myös käyttää lemmikeille kehitettyä lihan- tai kananmakuista hammastahnaa. Harjaa noin 30 asteen kulmassa lyhyin, pyörivin liikkein.

Apuna lemmikeille kehitetty hammastahna

Ihmisten hammastahna ei sovellu lemmikeille, sillä esimerkiksi hammastahnan usein sisältämä xylitol on lemmikeille haitallista. Lemmikkien hammastahna on usein esimerkiksi kananmakuista, jotta harjaamisesta tulee kissalle mukava kokemus. Lemmikin hampaat voi kuitenkin harjata myös pelkkään veteen kastetulla hammasharjalla.

Lisäksi eläinlääkäriasemilla on myynnissä muita tuotteita hampaiden kotihoitoon, mutta muut tuotteet eivät korvaa hampaiden säännöllistä harjausta.

Kissan hammaskivun oireet

Kissa pyrkii piilottamaan kipunsa, joten suun ja hampaiden vaivat on usein mahdotonta havaita ilman perusteellista, nukutuksessa tehtävää hammastarkastusta ja hampaiden röntgenkuvausta. Ihmisille tyypillinen karies eli hampaiden reikiintyminen on eläimillä harvinaista, mutta hammaskiveä ja ientulehduksia sen sijaan esiintyy yleisesti.

  • Noin 70 prosentilla yli neljävuotiaista kissoista on jonkinlainen hammassairaus.
  • Yksi tavallisimmista hammassairauksien aiheuttajista on plakki.

Kissan terve suu ei haise, vaan pahanhajuinen hengitys on tavallisin merkki suun tulehduksesta. Kissalle kannattaa varata aika hammastarkastukseen viimeistään silloin, kun sen ikenet punoittavat tai vuotavat verta tai sen hengitys haisee. Kissojen yleisimpiä hammassairauksia ovat hammaskivi, ientulehdus ja hammassyöpymä.

Mitä plakki on?

Plakkia muodostuu lemmikin hampaiden pinnalle proteiineista, kissan suuontelon elävistä ja kuolleista bakteereista sekä ruoantähteistä. Koska plakki aiheuttaa monet hammassairaudet, on se puhdistettava hampaiden pinnoilta ja ientaskuista säännöllisesti harjaamalla lemmikin hampaat päivittäin. Syljen suoloissa plakista muodostaa helposti hammaskiveä. Hammaskiven kertyminen on yksilöllistä, ja kissa kannattaakin tuoda eläinlääkärin vastaanotolle hampaiden tarkastukseen ja puhdistukseen vuosittain.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa