Kissan kanssa eläinlääkäriin – näin onnistut!

Hyvä terveydenhoito antaa kissallesi mahdollisuuden elää pidemmän ja terveemmän elämän. Kissan terveyden ja sairauden hoitamiseksi kissa on kuitenkin saatava eläinlääkäriin. Useimmat kissat eivät pidä eläinlääkärikäynneistä ja jo kissan saaminen kuljetuskoppaan voi olla vaikeaa. Jos kissa saadaan kuljetuskoppaan ilman kamppailua, usein koko eläinlääkärikäynti sujuu miellyttävämmin.

Näillä eläinlääkäri Esa Eskelisen vinkeillä teet eläinlääkärikäynnistä helpomman kissallesi ja sinulle.

Kissa arvostaa tuttuutta ja rauhaa

Kissat ovat tyytyväisiä ja rauhallisia tutussa ja turvallisessa ympäristössä ja ne tarvitsevat aikaa sopeutuakseen uusiin tilanteisiin ja asioihin.

– Eläinlääkärissä käynti on kissalle usein epämiellyttävää, koska kuljetuskoppa, matkustaminen ja eläinlääkärin vastaanottotilat ovat kissalle uusia ja vieraita asioita. Kissa voi tarvita paljon aikaa tottuakseen uusiin asioihin. Omistajana sinun tulee pysyä rauhallisena. Kissa aistii pelkosi ja turhautumisesi ja se edelleen ruokkii kissan kokemaa pelkoa ja ahdistuneisuutta, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Esa Eskelinen Evidensia Tammistosta sanoo.

Rangaistukset tai voimakeinot eivät sovellu kissan koulutukseen.

– Sen sijaan palkitse kissaa, kun haluttu suoritus onnistuu. Esimerkiksi jos kissasi istuu rauhallisena kuljetuskopassa tai lähellä sitä, palkitse kissa makupalalla. Samoin voit palkitsemalla opettaa kissaa sietämään ja hyväksymään toimet, joita eläinlääkäri tekee suorittaessaan kliinistä tutkimusta. Tällaisia opeteltavia asioita ovat mm. korvien ja suun tarkastus sekä raajojen ja vatsan tunnustelu. Makupalojen lisäksi palkinnoksi soveltuu myös kissan kanssa leikkiminen ja kissan hellittely, Eskelinen kertoo.

Näin opetat kissasi menemään kuljetuskoppaan

Kissan kuljetukseen soveltuu parhaiten sellainen kovasta muovista tehty koppa, jonka yläosan saa irrotettua ja jossa on tukeva ja avattava etuosa. Irrotettava yläosa on kätevä eläinlääkärikäynnillä: jos kissa ei halua tulla pois kopasta, kopan yläosa irrotetaan ja kissa saa olla kopan alaosassa tutkimuksen ajan.

Kissalle voidaan palkitsemalla opettaa, että kuljetuskopassa oleskelu liittyy mukaviin asioihin ja näin kissa saadaan menemään kuljetuskoppaan vapaaehtoisesti.

– Laita kuljetuskoppa esille paikkaan, jossa kissa viettää paljon aikaa, jotta kuljetuskoppa tulee tutuksi. Laita koppaan kissalle tuttu pehmuste. Laita kuljetuskoppaan herkkupaloja, kissan suosikkilelu tai kissanminttua rohkaistaksesi kissaa menemään sisään kuljetuskoppaan. Voi kulua viikkoja ennen kuin kissa uskaltautuu menemään koppaan. Malta odottaa kärsivällisesti ja palkitse kun kissa toimii haluamallasi tavalla, eläinlääkäri ohjeistaa.

Kun kissa on oppinut olemaan kuljetuskopassa, on aika harjoitella bussi- tai automatkaa. Sinun kannattaa ensin kokeilla, miten tyhjän kuljetuskopan sijoittaminen autoon onnistuu. Automatkan ajaksi koppa tulee kiinnittää turvavyöllä. Sitten voitkin kokeilla, miten automatka kissan kanssa onnistuu. Toiset kissat tykkäävät katsella ulos kopasta, toiset ovat rauhallisempia, jos koppa peitetään pyyhkeellä.

– Eläinlääkärikäyntiin tottumista edistää se, että käyt kissan kanssa eläinlääkärin vastaanotolla ihan harjoituksen vuoksi ilman ajanvarausta. Kissa tottuu tällöin vastaanoton tuoksuihin ja ääniin. Samalla voit myös punnita kissan koppansa kanssa tai ostaa kissanruokaa. Reissun aikana ja sen jälkeen kissaa on taas syytä palkita.

Miten saada vastahakoinen kissa kuljetuskoppaan?

Joskus eteen voi tulla tilanne, jolloin joudut viemään kissan eläinlääkäriin lyhyellä varoitusajalla niin, että et ehdi totuttaa kissaa kuljetuskopassa olemiseen. Saadaksesi pikaista hoitoa vaativan kissan kuljetuskoppaan, toimi näin:

– Laita kuljetuskoppa pienen huoneeseen, jossa on mahdollisimman vähän piilopaikkoja. Tuo kissa tähän huoneeseen ja sulje ovi. Toimi rauhallisesti mutta määrätietoisesti. Älä jahtaa kissaa, vaan yritä saada kissa menemään herkkujen tai lempilelun avulla koppaan. Jos kissa ei itse suostu menemään koppaan, irrota kopan katto-osa, laita kissa kopan pohjaosaan tutulle pehmusteelle ja sen jälkeen laita kopan katto rauhallisesti paikoilleen, Eskelinen sanoo.

Kissan tottumista kuljetuskoppaan voi edistää suihkuttamalla kuljetuskoppaan kissaa rauhoittavaa feromonisuihketta vähintään puoli tuntia ennen, kuin kissa laitetaan koppaan.

Eläinlääkärissä tärkeintä on rauhallisuus

Klinikalla kissapotilas pyritään pitämään mahdollisimman rauhallisena ja odotusaika pyritään minimoimaan.

– Pelko ja paniikki nostaa verenpainetta ja verensokeria, mikä voi johtaa jopa vääriin päätelmiin tutkimuksia tehtäessä, eläinlääkäri muistuttaa.

Odotushuoneessa on toisten kissojen ja koirien ääniä ja hajuja, ja jotkut kissat tuntevat olonsa turvallisemmaksi, kun kuljetuskoppa peitetään esimerkiksi pyyhkeellä. Kuljetuskoppaa ei kannata laskea lattialle, vaan voit asettaa se viereesi esimerkiksi penkille tai pöydälle. Jos tiedät kissasi olevan kovin arka, voit pyytää vastaanottohenkilökuntaa ohjaamaan sinut ja kissasi erilliseen huoneeseen odottamaan.

Kun eläinlääkäri tutkii kissan, omistajan saa aina olla tilanteessa läsnä.

– Kissapotilas aistii omistajansa jännityksen. Jos siis itse koet tutkimustilanteen pelottavaksi, kissan kannalta voi olla parempi, että odotat tutkimushuoneen ulkopuolella kun eläinlääkäri tutkii kissasi pieneläinhoitajan avustamana, Eskelinen sanoo.

Joskus kissapotilaan täytyy jäädä klinikalle tunneiksi tai jopa päiväksi tutkimuksia tai leikkaushoitoa varten. Monilla eläinlääkäriasemilla ja eläinsairaaloissa on näitä tilanteita varten kissoille oma erillinen osasto, jonne koirilla ei ole asiaa. Siellä kissapotilas voi odottaa rauhassa hoitotoimenpiteitä, mielellään oman tutun pehmusteen päällä ja oman lempilelun kanssa.

Kuinka säilyttää rauha useamman kissan taloudessa klinikkavierailun jälkeen?

– Kissat ovat hyvin herkkiä hajuille ja vieras haju eläinlääkärikäynniltä kotiin palaavassa kissassa voi aiheuttaa sen, että muut kissat eivät enää tunnistakaan kotiinpalaajaa. Tällöin perheen muut kissat saattavat käyttäytyä jopa aggressiivisesti vieraaksi koettua kissakaveria kohtaan, Eskelinen sanoo.

Näillä vinkeillä voit välttää ongelman:

  1. Jätä kotiin palaava kissa muutamaksi minuutiksi kuljetuskoppaan, että näet, kuinka muut kissat reagoivat. Jos muut kissat näyttävät rauhallisilta, päästä kotiinpalaaja pois kuljetuskopasta.
  2. Mikäli havaitset aggressiivista käytöstä tai aiemmat kotiinpaluut olivat ongelmallisia, majoita kotiinpalaaja erilliseen huoneeseen ainakin vuorokaudeksi, jolloin vieras haju haihtuu. Voit myös käyttää kissoja rauhoittavaa feromonisuihketta pakkauksen ohjeen mukaan.

Tämä kirjoitus perustuu International Society of Feline Medicine (ISFM) ja American Association of Feline Practitioners (AAFP) -järjestöjen antamiin ohjeisiin.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan