Kissan kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi

Kilpirauhasen liikatoiminta on yleinen sairaus keski-ikäisillä ja vanhoilla kissoilla. Sitä esiintyy kaikilla kissaroduilla ja yhtä paljon molemmilla sukupuolilla. Kilpirauhasen liikatoiminnan taustasyy on vielä suurelta osin tuntematon.

Kissan kilpirauhasen tuottama tyroksiini säätelee kissan aineenvaihduntaa. Kilpirauhasen liikatoiminta johtaa hormoniepätasapainoon, joka saa kissan elintoiminnot kiihtymään. Hoitamaton kilpirauhasen liikatoiminta voi johtaa hypertrofiseen kardiomyopatiaan eli kissan sydänlihassairauteen, joka johtaa vajaatoimintaan.

Kissan hypertyreoosiin liittyvät oireet

Kissan kilpirauhasen liikatoiminta vilkastuttaa kissan aineenvaihduntaa ja käyttäytymistä.

Ylenmääräinen kissan karvanlähtö on tyypillinen kilpirauhasen liikatoimintaan liittyvä oire, sillä tyroksiinin ylituotanto kiihdyttää kissan aineenvaihduntaa. Toiset kilpirauhasen liikatoimintasairaudesta kärsivät kissat lakkaavat hoitamasta turkkiaan, toiset nuolevat itseään hermostuneesti ja ylitehokkaasti. Sekä takkuinen että ohentunut karva voivat siis kertoa hormoniepätasapainosta.

Toinen helposti huomattava kilpirauhasen liikatoimintaan liittyvä oire on kissan laihtuminen. Kissa saattaa myös syödä ja juoda enemmän kuin ennen, sillä tyroksiinin kiihdyttämä aineenvaihdunta saa aikaan jatkuvan nälän ja janon. Kissa, joka juo paljon, käy myös entistä useammin hiekkalaatikolla ja saattaa kärsiä ripulista. Kissan käytös saattaa muuttua hermostuneeksi ja vilkkaammaksi. Sydämen lyöntitiheys voi kasvaa huomattavasti, mikä ajan mittaan altistaa kissan hypertrofiselle kardiomyopatialle, jossa kissan sydämen vasemman kammion lihasseinämä paksuuntuu ja aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa.Kissan kilpirauhasen liikatoiminta on syytä hoitaa ajoissa ennen kuin sairaus johtaa sydänvian kehittymiseen. Muita mahdollisia oireita voivat olla kissan kehon lämpötilan vaihtelut, kuume, oksentelu ja tunnustellen havaittava kilpirauhasten turvotus.

Kissan kilpirauhasen liikatoiminnan diagnosointi

Eläinlääkäri tekee kissalle ensin yleistutkimuksen, jossa todetaan usein kissan olevan hoikka ja sen lihaksisto on usein surkastunut. Suurella osalla kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavista kissoista on suurentunut kilpirauhanen mahdollista tuntea kaulalla. Kilpirauhasen liikatoiminta vaikuttaa myös sydämeen. Eläinlääkäri saattaa sydäntä kuunnellessaan todeta kohonneen sykkeen sekä kuulla sydämessä sivuäänen. Kilpirauhasen liikatoiminnan diagnoosi varmistetaan verinäytteellä. Verinäytteessä kilpirauhashormoni T4:n pitoisuus on normaalia korkeampi sairastuneella kissalla. Usein eläinlääkäri tarkistaa verinäytteestä myös muita peruselinarvoja (esim. maksa- ja munuaisarvot, veren sokeri, puna- ja valkosoluarvot). Näistä maksa-arvot voivat olla koholla johtuen kilpirauhasen liikatoiminnasta. Maksa-arvot ja sydämen toiminta palautuvat yleensä normaaliksi kun kilpirauhasen liikatoiminta saadaan hoitotasapainoon.

Kissan kilpirauhasen liikatoiminta on hoidettavissa

Hoitovaihtoehtoina ovat lääkitys, radiokatiivinen jodihoito, leikkaus ja erikoisruokavalio.

Hoidon alussa kontrollikäyntejä on melko tiheään (yleensä parin viikon välein), jotta lääkitys saadaan sovitettua sopivalle annostasolle. Kontrollikäynneillä kissasta otetaan verinäyte, josta tarkastetaan kilpirauhashormonin pitoisuus ja tarvittaessa myös muita veriarvoja. Verinäytetulosten ja oireiden perusteella lääkityksen annosta muutetaan tarvittaessa. Kun oikea annostaso on löytynyt, suositellaan kontrollikäyntejä 1–2 kertaa vuodessa. Verinäyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa ja lääkitys annetaan normaalisti ennen verinäytteen ottoa. Kilpirauhasen liikatoimintaa voidaan hoitaa myös leikkauksella. Leikkaus on parantava hoito. Leikkaus on varteenotettava hoitovaihtoehto, mikäli kissan yleiskunto kestää nukutuksen eikä kissa sairasta munuaisten vajaatoimintaa tai muuta vakavaa yleissairautta. Nykyään saatavilla on myös dieettiruoka, joka yksinomaisena dieettinä saattaa toimia sairauden hallinnassa.

Muutokset kissan yleiskunnossa, kuten laihtuminen, ripuli tai kissan karvanlähtö kannattaa panna merkille ja ottaa ajoissa yhteys eläinlääkäriin. Lääkityksen aloituksen jälkeen kissan vointi usein paranee silmissä.

Mikäli kissasi vointi epäilyttää, varaa aika lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan