Koiran synnytysongelmat

Ongelmatilanteita koiran synnytyksessä

  • Ensimmäinen pentu ei ole tullut ulos, kun ensimmäisistä supistuksista on kulunut 4 tuntia.
  • Nartulla on ollut tuloksettomia työntöpolttoja yli 30 minuuttia.
  • Pentujen syntymän väli on enemmän kuin 2–4 tuntia.
  • Koiran synnytys ei saa eläinsuojelullisista syistä kestää kauempaa kuin yhden vuorokauden.

Oireet

Kun koiran synnytys lähestyy, omistajan tai kasvattajan on syytä olla tarkkana. Koiran keltarauhashormonin määrä nousee synnytyksen lähestyessä ja se voidaan selvittää verikokeella.  Keltarauhanen on tiineyttä ylläpitävä hormoni, jonka taso laskee vuorokautta ennen synnytyksen käynnistymistä. Toinen merkki lähestyvästä synnytyksestä on koiran ruumiinlämmön lasku, joka tapahtuu juuri ennen synnytyksen alkua.

Synnytysvaikeuksia kutsutaan eläinlääkärikielellä dystokiaksi. Niitä ilmenee noin 5–15 prosentilla tiineistä nartuista. Jos tiine narttu on levoton ja huohottaa, on vaisu ja vapiseva tai jos sillä on vuotoja, epänormaali ruumiinlämpö tai se on ruokahaluton, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Mitä eläinlääkäri tekee?

Eläinlääkäri selvittää yhdessä kanssasi kuinka pitkällä tiineys on, kuinka monta vuorokautta astutuksesta on kulunut, onko pentue nartun ensimmäinen, onko pentuja jo syntynyt tai vaikuttaako narttu kipeältä.

Nartusta otetaan eläinlääkäriasemalla verinäyte, josta määritetään muun muassa veren kalsium- ja glukoosipitoisuus. Tämän jälkeen tehdään ultraäänitutkimus pentujen voinnin tarkistamiseksi. Röntgentutkimuksesta nähdään muun muassa se, montako pentua nartun vatsassa on ja onko joku pennuista mahdollisesti virheellisessä asennossa.

Synnytysvaikeudet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan lääketieteellisesti esimerkiksi polttoja vahvistavilla aineilla kuten oksitosiinilla. Jos pentuja on paljon, jos ne voivat huonosti, jos niiden asento on väärä tai jos lääkehoito ei auta, voidaan tehdä keisarinleikkaus. Aikaa keisarinleikkaukseen ei voi varata etukäteen, sillä se tehdään aina vain tarpeen vaatiessa.

Suositusikäraja ensimmäiseen pentueeseen on kahden ja viiden ikävuoden välillä, sillä tätä nuoremmilla ja vanhemmilla ensisynnyttäjillä komplikaatioriskit ovat suuremmat. Joillakin roduilla, esimerkiksi kääpiö- tai jättiroduilla synnytyskomplikaatiot ovat muita rotuja yleisempiä.

Myös pentueen koko on merkittävä tekijä. Jos pentue on liian suuri, nartun poltot voivat jäädä liian heikoiksi. Jos taas pentue on liian pieni, voivat synnytyksen aloittavat merkit olla liian heikkoja.

Keisarinleikkaus on oleellista suorittaa aina tismalleen oikeaan aikaan. Jos leikkaus tehdään liian aikaisin, pennut eivät ole vielä täysin kehittyneitä. Mikäli leikkaus tehdään liian myöhään, riskinä on, että pennut ovat kasvaneet liian isoiksi ja ne voivat kärsiä hapenpuutteesta.

Myös tulehdukset kuten herpes tai kohtutulehdus eli pyometra voivat aiheuttaa koiralle synnytysongelmia. Noin 60 prosenttia koirien synnytysvaikeuksista johtaa keisarinleikkaukseen. Vakuutusyhtiöt eivät aina korvaa koiran keisarinleikkausta. Tarkasta oman vakuutuksesi ehdot.

selvitetään ongelma ja arvioidaan ongelman hoitamisen kiireellisyys.

Koiran synnytyksen jälkeen

Kun pennut ovat syntyneet, eläinlääkäri ja hoitajat irrottavat napanuoran ja kalvot ja varmistavat, että pennut pystyvät hengittämään itse ja saavat happea.

Vastasyntyneet pennut on erityisen tärkeää pitää lämpimänä, sillä niiden ruumiinlämpö laskee helposti. Pennun vatsaa ja rintaa hierotaan pehmeällä ja kuivalla pyyhkeellä. Ennen emän ja pentujen kotiuttamista hoitohenkilökunta varmistaa, että imettämisessä ei ole ongelmia.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900