Koiranpennun iho-ongelmat

Iho-ongelmiin perehtynyt eläinlääkäri Sanna-Maria Reincke kertoo, miten koiranpennun ihoa kannattaa hoitaa.

– Tassujen jatkuva nuoleminen rasittaa ihoa ja altistaa tulehduksille. Tassut on hyvä kuivata huolellisesti ulkoilun jälkeen, jottei iho jää pitkiksi ajoiksi kosteaksi. Mikäli tassut ovat selvästi likaantuneet, on ne tietysti myös hyvä huuhtoa puhtaaksi ennen kuivaamista. Mikäli ongelma jatkuu, on pentua hyvä käydä näyttämässä eläinlääkärille, Reincke sanoo.

Mitä eläinlääkäriasemalla sitten tutkitaan?

– Ihosairauksiin perehtynty eläinlääkäri arvioi ihon ja karvapeitteen kunnon ja tarkastaa mm. korvat, suupielet ja tassut. Iholta löytyvät muutosalueet etsitään ja kirjataan ylös. Usein otetaan raape-, teippi- ja solunäytteitä muuttuneilta ihoalueilta. Joskus iholta otetaan diagnoosiin pääsemiseksi koepalat patologin tutkimusta varten. Korvakäytävistä otetaan korvanäytteet, jotta hoito osataan räätälöidä oikein, Reincke luettelee yleisimpiä tutkimustapoja.

Erityisen tärkeää on saada omistajalta huolelliset esitiedot, koska ulkoisesti samankaltaisten oireiden taustalla voi olla useita erilaisia taustatekijöitä, jotka täytyy tunnistaa ja hoitaa, jotta oireet eivät toistu jatkuvasti.

Eläinlääkärin ohjeiden ja mahdollisen lääkityksen avulla kertaluontoinen tulehdus tai ulkoloisista johtuva kutina saadaan usein hyvin hoidettua. Joskus oireet tuntuvat kuitenkin toistuvasti palaavan; kutiava koira saattaa kirputtaa tassuja ja turkkia tai paksuturkkinen koira saa joka kesä kiusallisia ihotulehduksia. Iho-ongelmien syy saattaakin olla rakenteellinen tai se voi johtua esimerkiksi allergioista.

– Kyynelneste ja sylki värjäävät karvapeitteen punertavaksi. Silmänalusten värjäytymisen taustalla saattaa olla jokin silmiä ärsyttävä tekijä (esim. ylimääräiset silmää hankaavat ripset tai toimimattomat kyynelkanavat), kertoo Reincke.

Tassujen värjäytymisen taustalla on usein kutina, joka saa koiran nuolemaan tassujaan. Kutinan taustalla voi olla esimerkiksi allergia. Lemmikkiä kannattaa käydä näyttämässä eläinlääkärille, jotta oireilun syy voidaan löytää ja hoitaa ja siten parantaa lemmikin elämänlaatua.

Lue lisää koiran ihon ja korvien sairauksista

Teksti: Tyrni Särkkä, klinikkaeläinhoitaja
Evidensia Finnoo, 2016

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900