Koiranpennun iho-ongelmat

Syksy tuo mukanaan kosteat säät, pennun kanssa sateenvarjolle ja kumisaappaille voikin olla tarvetta, kun ulkoilukertoja päivän aikana kertyy. Joskus kosteat kelit voivat tuoda myös muita ongelmia. Märissä tassuissa pääsevät pöpöt muhimaan ja mikäli koira vielä nuolee jalkoja, voi varpaisiin hyvinkin iskeä tulehdus.

Tassujen jatkuva nuoleminen rasittaa ihoa ja altistaa tulehduksille. Tassut on hyvä kuivata huolellisesti ulkoilun jälkeen, jottei iho jää pitkiksi ajoiksi kosteaksi. Mikäli tassut ovat selvästi likaantuneet, on ne tietysti myös hyvä huuhtoa puhtaaksi ennen kuivaamista. Mikäli ongelma jatkuu, on pentua hyvä käydä näyttämässä eläinlääkärille.

Eläinlääkärissä pennulle tehdään yleistutkimus sekä tarkastetaan ihon ja karvapeitteen kunto, korvat, suupielet ja tassut. Usein otetaan raape-, teippi- ja solunäytteitä muuttuneilta ihoalueilta sekä sytologiset näytteet korvista, jotta hoito osataan räätälöidä oikein. 

Erityisen tärkeää on saada omistajalta huolelliset esitiedot, koska ulkoisesti samankaltaisten oireiden taustalla voi olla useita erilaisia taustatekijöitä, jotka täytyy tunnistaa ja hoitaa, jotta oireet eivät toistu jatkuvasti.

Eläinlääkärin ohjeiden ja mahdollisen lääkityksen avulla kertaluontoinen tulehdus tai ulkoloisista johtuva kutina saadaan usein hyvin hoidettua. Joskus oireet tuntuvat kuitenkin toistuvasti palaavan; kutiava koira saattaa kirputtaa tassuja ja turkkia tai paksuturkkinen koira voi saada joka kesä kiusallisia ihotulehduksia.Tällöin taustalla saattaa olla rakenteellinen ongelma tai esimerkiksi allerginen ihosairaus, joka vaatii jatkotutktimuksia eläinlääkärissä.

Myös turkin värjäytyminen voi kertoa iho-ongelmista. Kyynelneste ja sylki värjäävät karvapeitteen punertavaksi. Silmänalusten värjäytymisen taustalla saattaa olla jokin silmiä ärsyttävä tekijä (esim. ylimääräiset silmää hankaavat ripset tai toimimattomat kyynelkanavat).

Tassujen värjäytymisen taustalla on usein kutina, joka saa koiran nuolemaan tassujaan. Kutinan taustalla voi olla esimerkiksi allergia. Lemmikkiä kannattaa käydä näyttämässä eläinlääkärille, jotta oireilun syy voidaan löytää ja hoitaa ja siten parantaa lemmikin elämänlaatua.

Lue lisää koiran ihon ja korvien sairauksista

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan