Koiran kohtutulehdus

Koiran kohtutulehdus alkaa kiimavuotojen välissä, yleensä noin kaksi kuukautta kiiman loppumisen jälkeen. Narttu saattaa nuolla vulvan aluetta useammin kuin ennen ja se juo ja virtsaa tavallista enemmän. Joillain nartuilla  nousee kuume. Oireet eivät ehkä ensin näytä kovin vakavilta, mutta koira tulisi viedä heti eläinlääkäriin, jos on aihetta epäillä sillä kohtutulehdusta. Hoitamattomana koiran märkäkohtu johtaa nartun kuolemaan.

Katso tästä lähin Evidensia-eläinlääkäriasema

Jos narttu 6–8 viikkoa juoksun jälkeen juo paljon, nuolee peräpäätään ja vaikuttaa poissaolevalta, tulee koira viedä eläinlääkärille, jotta koiran kohtutulehdus voidaan ajoissa todeta tai sulkea pois.

Koiran kohtulehduksen taustaa

Koiran kohtutulehdus saa alkunsa hormonaalisesta muutoksesta kohdun seinämässä. Narttukoiran kiiman (estrus) jälkeen alkaa diestrusvaihe, jolloin munasarjaan muodostunut keltarauhanen erittää progesteronia noin 2 kuukauden ajan.

Diestrusvaiheen aikana porgesteronin vaikutuksesta kohdun seinämä paksuuntuu mahdollista tiineyttä varten. Jos koira ei tule tiineeksi tulevien kiimojen aikana, paksuuntuu kohdunseinämä yhä lisää jokaisen kiiman jälkeen. Paksuuntuneeseen kohdunseinämään muodostuu nesteen täyteisiä rakkuloita, jotka erittävät kudosnestettä kohdun sisälle.

Koiran märkäkohtu saa alkunsa emättimestä peräisin olevien bakteereiden kulkeutuessa kohtuun, jossa niiden kasvulle on paksuuntuneen kohtuseinämän ja erittyneen nesteen ansiosta ihanteelliset olosuhteet. Sairauden tässä vaiheessa nestettä erittyy vielä kohdusta ulos, ja koira saattaa nuolla vulvaansa usein pitääkseen itsensä puhtaana. Jonkin ajan kuluttua kohdunsuu saattaa sulkeutua, jolloin kohtu laajenee nopeasti tulehduseritteen kertyessä kohtuun.

Tässä vaiheessa kohtutulehdus aiheuttaa voimakkaita kliinisiä oireita koirassa ja pahimmillaan kohtuun kertynyt tulehdusneste aiheuttaa kohdun repeämisen, jolloin tulehdusneste täyttää vatsaontelon aiheuttaen vatsakalvontulehduksen ja koiran nopean menehtymisen.

Koiran kohtulehduksen oireet

Jos kohdunkaula on auki, niin koiran kohtutulehdus huomataan siitä, kun koira nuolee takapäätään liian tiuhaan ja hännän alapuoliset karvat on tulehduseritteen likaamat. Koiran takapää saattaa myös haista märälle. Muita mahdollisia oireita ovat koiran uneliaisuus, kuumeilu, poissaolevuus ja silmiin pistävä juomisen ja virtsaamisen kierre.

Bakteereiden erittämät toksiinit heikentävät munuaisten toimintaa, josta aiheutuu  virtsanerittymisen lisääntyminen. Tämän virtsan lisääntyneen erittymisen kompensoimiseksi koira juo yhä enemmän ylläpitääkseen nestetasapainoaan.

Jos nartun kohdunkaula on kiinni, ei tulehduserite pääse kulkeutumaan ulos kohdusta ja koiran märkäkohtu kehittyy hyvin nopeasti vakavaksi. Kohtuun kertyvästä tulehduseritteestä kulkeutuu verenkiertoon bakteereiden erittämiä myrkkyjä, jotka aikaansaavat myrkytysoireiden pahentumisen. Koiran saattaa alkavan verenmyrkytyksen takia mennä shokkiin ja lopulta menehtyä hoitamattomana.

Koiran kohtulehduksen diagnosointi

Koiran märkäkohtu voidaan diagnosoida ultraäänitutkimuksella ja yleisoireiden perusteella. Usein koiralta otetaan verikoe, jossa valkosolujen kohonnut määrä näytteessä tukee diagnoosia. Koiran kohtutulehdus voidaan myös varmistaa luotettavasti vatsaontelon röntgenkuvauksella, jos kohdunkaula on kiinni. Röntgenkuvissa erotetaan selvästi tulehduseritteen suurentama kohtu muista vatsaontelon elimistä.

Koiran kohtulehdus vaatii usein kohdun poiston

Koiran märkäkohtu hoidetaan poistamalla leikkauksessa koiralta kohtu ja munasarjat. Eräissä harvinaisissa tapauksissa, kuten jos koira on jalostusyksilö, jonka haluttaisiin vielä tekevän pentuja, voidaan yrittää lääkehoitoa. Prostaglandiineilla yritetään saada kohdunsuu aukeamaan, jotta neste pääsee ulos ja antibioottikuurilla tulehdus saattaa laantua niin, että koiran oma puolustus voittaa tulehduksen.

Lääkehoito on kuitenkin tuloksiltaan hyvin epävarma hoitokeino ja usein epäonnistuneen hoitokokeilun jälkeen päädytään lopulta kohdun poistoon. Lääkehoitoa pidetään myös epäeettisenä vaihtoehtona, koska siihen sisältyy kohdun repeämisen riski, kun leikkauspäätöstä viivytellään lääkehoitokokeilun myötä.

Koiran kohtulehdus on ennaltaehkäistävissä

Varma tapa ennaltaehkäistä koiran kohtutulehdus on steriloida narttu nuorella iällä. Steriloinnissa koiralta poistetaan kohtu ja munasarjat, jolloin se ei tule enää kiimaan eikä voi saada pentuja. Koiran vanhetessa kohtutulehdusriski kasvaa jokaisen juoksun jälkeen. Tästä syystä on suositeltavaa leikkauttaa narttu viimeistään 7 vuoden iässä.

Mikäli epäilet koirallasi kohtutulehdusta, ota yhteyttä lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemalle!

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa