Miten valmistautua koiranpennun tuloon?

Lue lisää vinkkejä pennun ruokintaan ja tarvikkeisiin liittyen

Useimpia pentuja lähtö pentukodista vähän huolestuttaa. Vaikka koko perhe on varmasti innoissaan suloisen pikkuystävän saapumisesta, ujolle pennulle kannattaa antaa aikaa tutustua uuteen kotiin ja perheeseen omaan tahtiinsa. Vieraskoreus karisee usein nopeasti.

Ensimmäisenä yönä unta saattaa saada huonosti, tätä ennen pennulla on ollut lauma tuhisevia sisaruksia unikavereina ja yksin peti saattaa vain tuntua kovin tyhjältä. On kuitenkin hyvä päättää heti alkuun säännöt siitä, missä pentu nukkuu. Jos paikkana ei ole ihmisten sänky, vaan oma peti, voi vaikka ensimmäiseksi yöksi laskeutua itse lattialle patjalle nukkumaan.

Kun kotiin saapuu koiranpentu, kannattaa tarkistaa, että perheen mahdollisilla muilla koirilla on madotukset ja rokotukset kunnossa. Kiltteihin kavereihin on helppo tutustua, mutta tapaamiset kannattaa hoitaa niin, ettei pentu joudu aivan alakynteen aikuisten koirien innostuessa uudesta perheenjäsenestä. Kun perhe on tavattu ja kotiin tutustuttu, on hyvä vielä varmistaa, että pentu löytää rauhallisen paikan nukkua. Luovutusikäinen koiranpentu tarvitsee vielä paljon unta kasvaakseen ja kehittyäkseen, vanha sanonta “nukkuvaa koiraa ei saa häiritä” on erityisen paikkaansa pitävä, kun puhutaan pikkupennusta.

Myös pienen pennun liikkumisen tulisi olla omaehtoista. Vielä ei ole aika pitkille hölkkälenkeille tai agilityloikille, vaan parasta liikuntaa pennulle on vapaana, turvallisessa paikassa liikkuminen, leikkiminen ja omaa vauhtia kulkeminen. Maastoksi voi valita vaikka vaihtelevan metsänpohjan, jossa pentu saa tasapainoilla ja kehittää lihaksistoaan. Auta kuitenkin pentua suurien esteiden yli, ettei se satuta itseään hypätessään liian korkealta alas.



Koiranpentu tarvitsee energiaa kasvaakseen, siksi sen on hyvä saada ruokaa useammin kuin aikuisen koiran. Kun pentu saapuu kotiin, olisi sitä hyvä ruokkia 3–4 kertaa päivässä kasvattajan tai eläinlääkärin suosittelemalla ruoalla. Pennun kasvuvauhti on nopeimmillaan noin puolivuotiaaksi asti, jonka jälkeen ruokintakertoja voidaan yleensä alkaa harventaa.

Erityisesti suurikokoisten rotujen pentujen kasvua kannattaa kuitenkin tarkkailla, liian nopea kasvu voi altistaa luuston ongelmille. Sopivassa lihavuuskunnossa olevan pennun kylkiluut ovat tunnusteltavissa ja sillä on erotettavissa ylhäältäpäin katsottuna selvästi vyötärö – kasvu on yksilöllinen asia, kysy pennun kasvattajalta tai eläinlääkäriltä neuvoja siihen, miten tarkkailet juuri oman pentusi painoa!

Lue lisää koiranpennun painon tarkkailusta

Pentu ei tarvitse suurta tavaramäärää asettuessaan kodiksi. Joitain tarvikkeita ensimmäiselle koiranpennulle kuitenkin kannattaa hankkia, niitä ovat esimerkiksi oma ruoka- ja vesikuppi. Ne kannattaa hankkia koiranpennun koon mukaan; pienen pennun voi olla helpompi syödä pienestä ja matalareunaisesta kupista kun taas suuren pennun kuppi käy nopeasti pieneksi ruokamäärän kasvaessa!

Pennulle kannattaa hankkia panta tai valjaat, joissa on säätövaraa kasvua varten, sekä hihna hyvää lenkkikäyttäytymisen harjoittelua ajatellen. Kynsisakset tarvitaan kynsien huoltamista varten ja hammasharja on hyvä hankkia, jotta hammaspesua pääsee harjoittelemaan jo nuorena. Tiesithän, että koirankin hampaat on hyvä harjata päivittäin!

Pennut tykkäävät maistella ja järsiä, joten kotoa tulisi löytyä sallittua pureskeltavaa: turvallisia leluja, joista ei irtoa nieltäviä osia. Jos koiranpennun on tarkoitus nukkua lattialla, voi sille hankkia myös oman pedin, jolla on mukavaa kölliä. Kotia kannattaa myös suojata pennun varalta: johdot on hyvä piilottaa, sekä kasvit ja arvotavarat nostaa vähän ylemmäs.



Heti ensimmäisestä päivästä lähtien on myös tärkeää, että koiranpentu oppii kaikenlaiseen käsittelyyn. Käsittelyharjoituksia ei kannata ajoittaa niihin hetkiin kun pentu on kaikkein villeimmillään ja tahtoo leikkiä tai painia. Sen sijaan jos pentu lepäilee rauhallisena sylissä, voit hyvin silityksen lomassa kurkistaa hieman huulen alle miltä pienet naskalihampaat näyttävätkään tai silmäillä läpi olisiko kohta aika leikata kynsiä. Nostaessasi koiranpentua, ota tukeva ote koiran rinnan alta ja takajalkojen takaa. Pidä pentua lähellä rintaasi. Pienikin pentu voi pyristellä kovasti sylissä ja putoaminen saattaa aiheuttaa loukkaantumisen.

Kun muistat päivittäin tarkistaa pentua päästä varpaisiin, se tottuu luonnostaan kosketukseen ja huomaat itsekin paremmin, mikäli koirassa on jotain eroa normaaliin! Ja jos pentu onkin vähän itsepäisellä tuulella ja kiukuttelee vastaan, älä anna periksi, vaan lempeästi ja varmoin liikkein tee loppuun mitä aioit.

Kokenut kasvattaja tai toinen koiraharrastaja ovat suuri apu kun harjoittelee pennun käsittelyä, älä pelkää kysyä apua. Myös eläinlääkäriasemasi voi auttaa pennun käsittelyn harjoittelussa, pyydä eläinlääkäriä tai hoitajaa näyttämään hyviä tapoja pidellä ja tutkia omaa pentuasi samalla kun tulette ensimmäiselle käynnille!

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa