Perustottelevaisuuden opettelu

Koiranpennun perustottelevaisuuden opettelu on olennainen ja tärkeä osa sen kasvatusta ja koulutusta. Varhainen aloittaminen on avainasemassa, sillä pennut ovat vastaanottavaisimpia uusille asioille ja omaksuvat nopeasti uusia asioita. 

Positiivinen vahvistaminen koulutuksen perusteena

Käytä koulutuksessa positiivista vahvistamista, joka tarkoittaa palkitsemista herkuilla, kehuilla tai leikeillä aina kun pentu tekee halutun käytöksen. Johdonmukaisuus ja palkan ajoittaminen on tärkeää oppimisen kannalta. 

Aloita yksinkertaisista asioista, kuten istumisesta tai luokse tulosta ja etene vähitellen monimutkaisempiin tehtäviin. Pidä harjoitukset lyhyinä ja hauskoina, jotta pentu pysyy motivoituneena ja kiinnostuneena. Muista myös, että jokainen koira oppii omassa tahdissaan, joten ole kärsivällinen ja anna pennulle aikaa oppia.

Koulutus tulisi olla osa päivittäistä rutiinia, ja sen tulisi olla positiivinen ja rakentava kokemus sekä pennulle että omistajalle. Muista, että johdonmukainen harjoittelu ja positiivinen vahvistaminen luovat vahvan perustan koiranpennun koulutukselle.

Sosiaalistaminen on myös osa tottelevaisuuskoulutusta

Varmista, että pentu tutustuu asteittain erilaisiin ihmisiin, eläimiin, alustoihin ja ympäristöihin, jotta se oppii käyttäytymään asianmukaisesti erilaisissa tilanteissa ja tottuu erilaisiin tilanteisiin ja asioihin. 

Koirapennun koulutus ehkäisee vaaratilanteita

Kaikille koirille kannattaa opettaa ainakin käskyt istu, maahan, paikka, tänne ja jätä. Lisäksi koiranpennulle kannattaa opettaa, kuinka hihnassa kuljetaan vetämättä.

Kun koiranpentu osaa käskyn jätä, voit ehkäistä monia vaaratilanteita. Jos koiranpentu yrittää syödä lattialle tippunutta suklaata tai jotakin muuta sille myrkyllistä tai vaarallista, jätä-käsky voi pelastaa tilanteen. Perusasioiden hallitseminen myös helpottaa terveystarkastuksien tekemistä ja muita eläinlääkärikäyntejä.

Kysy rohkeasti apuja eläintenkouluttajalta, jos koiranpennun koulutus on haasteellista. Koulutuksen tulee olla hauskaa sekä koiralle että omistajalle. Muista, että älä menetä malttiasi vaan pysy aina hyvällä tuulella vaikka koira ei oppisikaan nopeasti. Mikäli tuntuu, että omat hermot alkavat kiristymään, niin koulutus kannattaa keskeyttää.

Istumaan opettaminen:

  1. Seiso koiran edessä namin kanssa ja odota, että se istuu. Sano koiralle innostuneesti “hyvä” tai käytä kliksutinta merkitsemään toivottu käytös välittömästi istumisen jälkeen ja sen jälkeen palkitse se namilla.
  2. Lähde liikkeelle tai peruuta hieman, jotta koira nousee seisomaan. Odota taas, että koira istuu itse ja palkitse se heti (kehu tai kliksutin + herkku)
  3. Muutaman toiston jälkeen voit alkaa sanoa “istu” samaan aikaan, kun pentu istuu.
  4. Vähitellen pentu oppii yhdistämään sanan ja toiminnan toisiinsa ja osaa toimia käskyn mukaan.

Maahanmenon opettaminen:

  1. Näytä koiralle herkkua ja aseta se lattialle kämmenen alle piiloon.
  2. Pentu yrittää saada herkun eri tavoin. Odota kuitenkin, että se menee itse makaamaan ja palkitse se heti maahan menemisen jälkeen.
  3. Toista edellistä harjoitusta, kunnes koira ymmärtää, että käsi maassa tarkoittaa makuulle menoa. Kun tämä toimii, lisää harjoitukseen käsky "maahan".
  4. Riittävän harjoittelun myötä koira oppii "maahan"-sanan tarkoittavan maahanmenoa

Paikallaolon opettaminen:

  1. Asetu itse koiraa vastapäätä ja pyydä koiraa istumaan.
  2. Sano rauhallisesti "paikka" ja laita toinen käsi eteen kämmen eteenpäin osoittaen
  3. Odota pari sekuntia ja palkitse koira (naksutus+herkku)
  4. Kasvata paikallaolon kestoa vähitellen ennen palkitsemista
  5. Kun koiranpentu osaa istua paikallaan useamman sekunnin ajan, voit alkaa harjoittelemaan etäisyyden lisäämistä. Sano “paikka”, astu askel taakse, palaa takaisin pennun luokse ja palkitse se herkulla.

Luoksetulon opettaminen:

  1. Aloita totuttamalla pentu sanaan “tänne”. Sano iloisesti tänne ja anna sille sen jälkeen herkku. Harjoituksen kannalta ei ole väliä, mitä koiranpentu on tekemässä.
  2. Kun sana on pennulle tuttu, voit alkaa sanomaan iloisesti “tänne” aina silloin, kun se muuten on tulossa luoksesi, ja palkitse pentu. Huolehdi siitä, että pentu sanan kuullessaan tulee aina sinun luoksesi asti. Näin se oppii, että palkkion saa vain tulemalla perille asti.
  3. Kun harjoitus sujuu hyvin, voit alkaa kutsua pentua luoksesi myös silloin, kun se on tekemässä jotakin muuta. Hetki kannattaa kuitenkin valita niin, ettei pentu ole tekemässä mitään kovin kiinnostavaa. Harjoittele luokse tulemista eri ympäristöissä ja tiloissa. Valitse paikka aina niin, ettei pentu pääse karkaamaan.

Jätä-käskyn opettaminen:

  1. Istu koiran eteen ja laita jokin herkku kädellesi niin, että koira näkee sen. Aina kun koira yrittää ottaa herkun, sulje kätesi nyrkkiin.
  2. Odota kärsivällisesti, kunnes koira vetäytyy pois käden luota ja avaa kätesi uudestaan. Palkitse pentu toisella vielä paremmalla herkulla, jos se ei heti yritä syödä kädellä olevaa herkkua.
  3. Myöhemmin voit vaikeuttaa harjoittelua laittamalla herkun lattialle. Peitä herkku kädellä tai jalalla, jos pentu syöksyy herkkua kohti.
  4. Kun koira pystyy hillitsemään itsensä eikä syö herkkua välittömästi, voit lisätä toimintaan käskyn “jätä”. Palkitse koira aina onnistumisen jälkeen paremalla herkulla.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa