Kissan hammaskiven poisto ja hammastarkastus

Kissan hammaskiven poisto ja hammastarkastus ovat suositeltuja rutiineja, joilla voidaan välttää mahdollisten suun ongelmien kehittyminen. Kissan suun terveydelle tärkeintä on ennaltaehkäisevä hammashoito.

Miten kissan hampaat tarkastetaan?

Kissan hammastarkastus ja -hoito tehdään aina yleisanestesiassa. Se, että kissan suuhun kurkistetaan hereillä, ei yleensä anna juuri mitään informaatiota suun terveydentilasta. Hammastarkastus sisältää huolellisen suun tutkimuksen ja tarvittaessa se voi sisältää myös hammasröntgenkuvauksen. Kissan hammaskiven poisto tehdään hammastarkastuksen yhteydessä, ja samalla poistetaan hampaiden pinnalle muodostunut plakki.

Hammastarkastuksen perusteella kissapotilaalle tehdään yksilöllinen suun hoitosuunnitelma ja omistaja saa hoito-ohjeet kotiin sekä suositukset seuraavista tarkastuskäynneistä.

Hammastarkastukseen ennen kuin ongelmia ilmenee

Kissan hampaiden pinnalle kertyvän plakin aiheuttama ientulehdus ja hampaan kiinnityskudoksen tulehdus eli parodontiitti voivat hoitamattomana heikentää kissan yleiskuntoa. Pahimmillaan tulehdukset voivat johtaa kudostuhoon ja kissan hampaiden irtoamiseen.

Ientulehdusta ja hampaan kiinnityskudoksen tulehdusta voidaan ennaltaehkäistä kotona säännöllisellä hampaiden harjaamisella.

Kissa tulisi tuoda hammashoitoon ensimmäisen kerran noin 3-vuotiaana.

Milloin viimeistään hammastarkastukseen?

Kissa kannattaa tuoda eläinlääkärille viimeistään silloin, kun kissan ikenet punoittavat tai vuotavat verta tai kissan hengitys haisee pahalle. Eläinlääkäri tarkastaa suun tilan, poistaa hammaskiven ja hoitaa mahdollisen tulehduksen kuntoon.

Lue lisää kissan hammassairauksista

Varaa aika hammatarkastukseen lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Nyt kissan ja koiran rokotus 39 €

Lue lisää