Koiran hammaskiven poisto ja hammastarkastus

Koiran suun terveyden kannalta tärkeintä on ennaltaehkäisevä hammashoito. Säännöllinen hammastarkastus ja koiran hammaskiven poisto auttavat välttämään mahdollisten ongelmien kehittymisen.

Miten koiran hampaat tarkastetaan?

Hammastarkastus sisältää huolellisen suun ja hampaisen tutkimuksen ja suosittelemme hammasröntgenkuvausta säännöllisesti paremman kokonaiskuvan saamiseksi. Koiran hammastarkastus ja -hoito tehdään aina turvallisessa ja valvotussa yleisanestesiassa, sillä suuhun kurkistaminen koiran ollessa hereillä ei yleensä anna riittävästi informaatiota suun terveydentilasta. Tarkastuksen yhteydessä tehdään hammaskiven poisto, ja myös hampaiden pinnalle kertynyt plakki poistetaan.

Hammastarkastuksen perusteella koirapotilaalle tehdään yksilöllinen suun hoitosuunnitelma. Omistaja saa hoito-ohjeet kotiin sekä suositukset seuraavista tarkastuskäynneistä.

Hammastarkastukseen ennen kuin ongelmia ilmenee

Jopa 80 prosenttia yli kolmivuotiaista koirista kärsii ientulehduksesta tai parodontiitista. Ientulehduksen ja parodontiitin aiheuttavat plakki, jota kertyy hampaan pinnalle päivittäin. Parodontiitiissa ien ja hammasta ympäröivä luu vetäytyvät tulehduksen seurauksena, jolloin hammas löystyy ja lopulta irtoaa. Tämä voidaan ennaltaehkäistä hyvällä suun hoidolla. Olisikin tärkeää totuttaa koira jo varhain päivittäiseen hampaidenpesuun ja käyttää koira säännöllisesti asianmukaisessa hammashoidossa – jo ennen kuin ongelmia ilmenee.

Pienet koirat tulisi tuoda hammashoitoon ensimmäisen kerran noin 2-vuotiaana ja isorotuiset 3–4-vuotiaana.

Milloin viimeistään hammastarkastukseen?

Ensimmäinen merkki koiran ientulehduksesta ja hammaskivestä on usein koiran pahanhajuinen hengitys. Vakavampia oireita voivat olla kuolaaminen, hammaskivusta johtuva syömättömyys, ”heiluvat hampaat” tai silmän alle ilmestyvä turvotus merkkinä hammasjuuripaisemuodostumasta. Tavallisimmin hammaskiveä muodostuu runsaimmin yläleuan raateluhampaisiin.

Muita hammasperäisiä ongelmia ovat katkenneet tai lohjenneet hampaat, joista ongelmia aiheuttavat etenkin ne, joissa hampaan hermo ja verisuonikanava ovat auki. Avoin hermojuurikanava tulee juurihoitaa pikimmiten tai vaihtoehtoisesti pahoin vahingoittunut hammas tulee poistaa, sillä avoin hermojuurikanava on otollinen kulkuväylä bakteereille aiheuttamaan tulehdusta.

Lue lisää koiran suu- ja hammassairauksista

Varaa aika hammatarkastukseen lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat