Koiran ontuminen ja kipu kertovat ongelmasta koiran luissa tai nivelissä
Nivelvaivat ovat koirilla hyvin yleisiä. Kun koiran liikkuminen vaikeutuu tai se alkaa arastella tuttuja liikkeitä, on syytä hakeutua eläinlääkärin tutkimuksiin. Selkävaivat voivat aiheuttaa myös halvausoireita, jos hermo tai selkäydin jää puristuksiin esimerkiksi välilevytyrän seurauksena. Eläinlääkäri pyrkii ensin koiran liikkumista seuraamalla ja raajoja ja selkää tunnustelemalla selvittämään, mistä arkuus johtuu eli mistä koira on kipeä.
Lue lisää koiran ontumatutkimuksesta
Kuvantaminen tuo lisää tietoa nivelvaivoista
Röntgenkuvaus on yleisin lisätutkimus ortopedisten vaivojen tutkimuksessa. Koira yleensä rauhoitetaan, jotta kuvista saadaan laadukkaita. Selän sairauksia selviteltäessä käytetään usein myös varjoainekuvausta. Magneettikuvaus on tärkeä kuvantamismenetelmä selän ongelmissa. Tietokonetomografiaa voidaan käyttää apuna esimerkiksi epäiltäessä kyynärnivelen kasvuhäiriöitä. Nivelen tähystyksellä voidaan muun muassa todeta luotettavasti nivelpintojen kunto ja polven nivelkierukoiden vammat.
Koiran lonkkavika on perinnöllinen sairaus
Koiran lonkkavika eli lonkkaniveldysplasia on yksi tutkituimmista koirien sairauksista. Alttius lonkkavian kehittymiselle on vahvasti perinnöllinen, ja siksi koirien lonkkaniveliä röntgenkuvataan, vaikka koira ei oireilisi mitenkään. Jalostukseen tulisi pyrkiä käyttämään vain tervelonkkaisia koiria. Koiran lonkkaviassa reisiluun pää ei istu riittävän tiiviisti lonkkamaljaan ja nivel on löysä. Tämä johtaa epätasaiseen kuormitukseen nivelpinoilla, mistä seuraa useimmiten lonkkanivelen nivelrikko.
Koiran lonkkavian hoito
Nuorella koiralla havaittua lonkkavikaa on mahdollista hoitaa kirurgisesti. Löysä ja kipeä lonkkanivel voidaan myös korvata keinonivelellä. Lonkkavian seurauksena koiralle kehittyvää nivelrikkoa ei voida parantaa, mutta nivelrikkopotilaan elämänlaatua voidaan parantaa hoitamalla nivelrikon aiheuttamaa kipua. Ensisijaisen tärkeää on pitää potilas hoikkana ja hyvässä lihaskunnossa. Kipuihin annetaan tarvittaessa kipulääkettä. Kipua voidaan lievittää myös esimerkiksi laserterapialla tai akupunktiolla. Fysioterapialla voidaan ylläpitää nivelten liikelaajuutta ja koiran liikkumiskykyä.
Mäyräkoirahalvaus liittyy usein lyhytjalkaisuuteen
Myös mäyräkoirahalvaus eli koiran välilevyprolapsi on siinä mielessä perinnöllinen sairaus, että sitä tavataan erityisesti lyhytjalkaisilla eli kondrodystrofisilla roduilla. Lyhyet raajat johtuvat ruston kasvuhäiriöstä, joka vaikuttaa myös muualla koiran luustossa. Ruston kasvuhäiriöstä kärsivät rodut kuten mäyräkoirat ovat erityisen alttiita selkärangan välilevyongelmille.
Mäyräkoirahalvauksen oireet
Mäyräkoirahalvauksesta kärsivä koira saattaa aristaa selkäänsä, olla haluton liikkumaan portaissa ja vakavissa tapauksissa halvaantua takapäästään. Selkäydinkanavan hermotuksen vauriot voivat johtaa myös virtsaamiskyvyttömyyteen. Koira, jolla esiintyy neurologisia oireita, tulisi tuoda välittömästi eläinlääkärin tutkittavaksi. Huolellisten tutkimusten jälkeen eläinlääkäri suunnittelee lemmikillesi sopivan yksilöllisen hoidon ja antaa tarvittavat kotihoito-ohjeet.
Mikäli epäilet koirallasi ongelmia, ota yhteys lähimpään Evidensia-eläinlääkäriasemaasi!