Koirien kennelyskäkausi on alkanut – oireileva koira pidettävä erossa muista koirista paikallisten epidemioiden välttämiseksi

maanantai 10. lokakuuta 2022
  • koiran kennelyskä
Koirien kennelyskä tarttuu pisaratartuntana koiralta toiselle, toisinaan myös esimerkiksi ruoka- ja juoma-astioiden tai ihmisten välityksellä. Eläinlääkärit muistuttavat vuosittaisen rokotuksen tärkeydestä, sillä laaja rokotussuoja on paras keino ehkäistä vakavia tautimuotoja ja laajempien kennelyskäepidemioiden syntymistä.

Koirien ”flunssakausi” on käynnissä. Joka vuosi kennelyskä leviää koirapuistoissa, koiratapahtumissa ja muissa paikoissa, joissa on paljon koiria samaan aikaan. Eläinlääkäri, virologian dosentti Sophie Escutenaire Evidensia-verkostoon kuuluvasta Omaeläinklinikka Eirasta arvioi, että tavallisimmin paikalliset kennelyskäepidemiat ajoittuvat alkusyksyyn ja talveen. Toisinaan vielä keväälläkin tulee piikki tartunnoissa.

Escutenaire on huomannut, että esimerkiksi Helsingissä Eirassa bakteeriperäiset hengitystieinfektiot leviävät nyt nopeasti.

Kennelyskä on yleisnimitys kaikille koirien tarttuville hengitystiesairauksille eli tautia aiheuttavat useat eri bakteerit ja virukset. Tavallisimpia oireita ovat yskä ja kakominen. Voimakas yskä voi saada koiran myös oksentamaan.

Escutenaire haluaa muistuttaa koiranomistajia siitä, että hengitystieoireita ei kannata jättää huomioimatta. Lievistä oireista ei tarvitse huolestua, mutta oireiden jatkuessa pidemmän aikaa koira kannattaa viedä eläinlääkärin tarkistettavaksi. Vakavien oireiden ilmetessä eläinlääkäriin on lähdettävä heti.

”Olen törmännyt tapauksiin, joissa koiralla on kennelyskä, joka on edennyt jo keuhkokuumeeksi asti. Kennelyskän vähäisten oireiden takia ei tietenkään tarvitse heti lähteä eläinlääkäriin, mutta tilannetta kannattaa seurata herkästi. Varsinkin, jos koiralla on todettuna myös jokin muu sairaus”, Escutenaire sanoo.

Keuhkokuume on yksi kennelyskän jälkitaudeista ja voi pahimmillaan aiheuttaa pysyviä vaurioita. Juuri vakavien jälkitautien takia oma koira on hyvä suojata kennelyskää vastaan rokotuksella, joka usein lieventää taudin oireita. Samasta syystä oireisen koiran kanssa tulisi välttää raskasta liikuntaa ja rasitusta.

Täydellistä suojaa rokotus ei kuitenkaan anna, sillä kennelyskää aiheuttavat niin monet eri virukset ja bakteerit.
 

Koirapuistossa kennelyskä ei huolestuta


Espoon Palokaivon koirapuistossa kennelyskäkausi ei ole vaikuttanut koirapuistossa käymiseen. Laika-koiransa kanssa ulkoilemaan tullut Henri Käck on kuullut kennelyskästä rokotusten ottamisen yhteydessä. Muuten hän ei ole kennelyskätapauksiin törmännyt tai kuullut niistä varoituksia.

”Mielestäni koirapuistossa käynti on hyvää koulutusta. Laika oppii olemaan koirien ja ihmisten kanssa. Siksi kennelyskäkausi ei ole vaikuttanut täällä käymiseen. Mutta ainahan koiran sairastuminen hirvittäisi, on se niin rakas kaveri”, Käck pohtii.

Koirapuistojen ilmoitustauluja ja oman alueen Facebook-ryhmiä kannattaa nyt seurata tarkasti. Jos jollain koirapuistossa käyneellä koiralla on ollut kennelyskän oireota, omistajat usein ilmoittavat asiasta muille.

Kari Kuusinen on samoilla linjoilla. Hänen Santtu-koiransa on rokotettu kennelyskää vastaan, joten tartunta ei huolestuta liikaa.

”Oma koira ei onneksi ikinä ole saanut kennelyskää. Kaikkeahan voi sattua, mutta ei minua huolestuta”, Kuusinen sanoo.
 

Sairastunut koira tartuttaa vielä oireettomanakin


Terveen koira kanssa koirapuistoja tai koiratapahtumia ei tarvitse varmuuden vuoksi vältellä. Eläinlääkäri Sophie Escutenairen mukaan terve, tartunnan saanut koira ei aina saa edes oireita.

Koiran kanssa kannattaa olla tarkempi silloin, jos se kuuluu riskiryhmään.

”Jos koira on vielä nuori pentu, hyvin vanha, sillä on jostain syystä alentunut immuniteetti tai esimerkiksi sydänvika, koirapuistoja ja koirakontakteja kannattaa välttää kennelyskäepidemian aikana”, Escutenaire sanoo.

Jos omalla koiralla on kennelyskän oireita, koirakontakteja on hyvä välttää kahden viikon ajan. Kennelyskä tarttuu koirasta toiseen vielä siinäkin vaiheessa, kun se on jo oireeton. Myös huolellinen käsihygienia ja koiran tavaroiden puhdistaminen voi auttaa hillitsemään tartuntoja koiralta toiselle.

Kennelyskä
  • Tavallisin oire on voimakas yskä, joka pahenee rasituksen tai innostumisen yhteydessä. Koira saattaa myös kakoa limaa tai vaahtoa, niiskuttaa tai sen sieraimet voivat vuotaa.
  • Viruksen aiheuttamat kennelyskäoireet häviävät itsestään 1–2 viikossa. Koira tulee pitää levossa niin kauan kuin se oireilee, jotta jälkitautien riski ei kasva.
  • Tuo koira eläinlääkäriin, jos sillä on kennelyskän oireiden lisäksi kuumetta, se on väsynyt tai ei halua syödä tai jos lievät oireet pitkittyvät.
  • Kennelyskän jälkitaudit keuhkoputkentulehdus ja keuhkokuume vaativat usein antibioottihoitoa, pahimmassa tapauksessa jopa tehohoitoa.
  • Sairastunut koira tulee eristää terveistä yksilöistä kahdeksi viikoksi, sillä kennelyskä voi tarttua vielä silloinkin, kun oireet ovat jo loppuneet.
  • Lue lisää kennelyskästä tästä.