Pohjois-Suomen Eläinsairaalasta saa apua läpi vuorokauden

perjantai 27. maaliskuuta 2020
E

Eläinlääkäri, sairaalan johtaja Tuomo Martinmäki ja hänen koiransa, rottweiler Maqu, esittelevät Pohjois-Suomen Eläinsairaalan CT-kuvauslaitetta yhdessä klinikkaeläintenhoitaja Elina Nevalaisen kanssa. Laitteella pystytään kuvaamaan tarkasti ja nopeasti.

  • CT-kuvaus
  • Pohjois-Suomen Eläinsairaala
  • päivystys

Lemmikkien päivystävä sairaala tarjoaa apua vuoden jokaisena päivänä. Puhelinnumerosta saa konsultaatiota ympäri vuorokauden.

Sileäkarvainen collie Duke heiluttaa häntäänsä innostuksesta, kun omistaja Annina Eskola aukaisee Evidensian Pohjois-Suomen Eläinsairaalan oven. Paikka on Dukelle tuttu, sillä hän syntyi täällä neljä kuukautta sitten.

Pohjois-Suomen Eläinsairaala on täyden palvelun sairaala, jossa on ympärivuorokautinen päivystys. Onneksi Eskola tiesi sen, kun Duken ja sisarusten syntymä oli aluillaan.

– Synnytys lähti käyntiin kotona, mutta sitten aikaa kului sen verran, että päätimme lähteä tarkistukseen, Eskola kertoo.

Eskola ja hänen ystävänsä, jonka koira emä on, olivat ilmoittaneet jo etukäteen eläinsairaalaan, että heillä on synnyttävä narttu.

– Saimme erittäin hyvää palvelua. Tulimme aamulla ja lähdimme vasta illalla. Täällä oli huone valmiina synnyttävää emää varten ja pennuille lämpölaatikko odottamassa. Siinä sitten siirsimme heidät kotiin, Eskola summaa.

Sileäkarvainen collie Duke on käymässä omistajansa Annina Eskolan kanssa eläinlääkäri Miia Hemmilän luona samassa huoneessa, jossa se syntyi neljä kuukautta aikaisemmin.

Päivystysnumero helpottaa hätää

Evidensia Pohjois-Suomen Eläinsairaalan päivystysnumero palvelee vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Päivystystä on ollut tarjolla viime kesästä asti.

– Sille on ollut tarvetta, ja siitä on selkeä hyöty, että pystymme pelkän ensihoidon sijaan tarjoamaan sairaalatasoista hoitoa läpi vuorokauden, sairaalan johtaja, erikoistuva eläinlääkäri Tuomo Martinmäki kertoo.

Asiakkaita Pohjois-Suomen Eläinsairaalaan tulee laajalta alueelta, aina käsivarresta Kokkolaan ja Kuhmoon asti. Toisinaan yksittäisiä potilaita saapuu jopa Pohjois-Ruotsista ja Norjasta.

Klinikkaeläintenhoitaja Elina Nevalaiselle päivystys on tullut tutuksi vuorotyön ansiosta. Potilaat omistajineen saavat Nevalaiselta kiitosta. Asiakkaat ymmärtävät, että päivystyksessä potilaat hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä.

– Käymme tervehtimässä ja kysymässä lemmikin vointia tasaisin väliajoin sairaalassa vuoroaan odottavilta asiakkailta ja lemmikeiltä, Nevalainen sanoo.

CT-kuvaus tuo tarkan diagnoosin 

Sairaalassa on käytössä CT-kuvauslaite eli tietokonetomografiatutkimus.

– Se on havaittu äärimmäisen tärkeäksi diagnosointivälineeksi. Esimerkiksi kolaripotilaista saadaan nopeasti kaikki selville. Ei ole sellaista asiaa, jota sillä ei pystyisi kuvaamaan, sairaalan johtaja, eläinlääkäri Miia Hemmilä toteaa.

CT-kuvauksen ansiosta vastaukset tulevat nopeasti ja potilaat säästyvät turhilta toimenpiteiltä. Kyseessä on ei-invasiivinen tutkimus eli se ei vaurioita potilasta. Sillä saadaan myös selville huomattavasti pienemmät asiat kuin röntgenkuvaamisella.

Päivystys on osoittanut, että varsinkin perjantai-illat ovat vilkkaita. Kuten myös juhlapyhät ja viikonloput. Yölliset käynnit ovat yleensä niitä, jolloin potilaalla on kiireellinen hätä.

– On vaikea antaa mitä yleispätevää ohjetta, milloin tulisi soittaa ja milloin odottaa. Siksi kannattaa aina olla yhteydessä, jos tuntuu, ettei kaikki ole kunnossa. Kyllä omistajat yleensä tietävät, milloin lemmikki käyttäytyy poikkeavasti, eikä ole oma itsensä. Kysymättä ei aina välttämättä pääse eteenpäin, Martinmäki sanoo.

– Meillä on hyvät diagnosointivälineet, joiden avulla diagnoosiin pyritään pääsemään aina. Se saattaa vaatia jatkohoitoa tai useamman käynnin, mutta syy selviää, Hemmilä jatkaa.

Pohjois-Suomen Eläinsairaalalla on lisäksi laajat konsultointimahdollisuudet läpi koko Evidensia-verkoston.

Evidensian Pohjois-Suomen Eläinsairaalan päivystysnumero: 0201 750 170
Muiden Evidensian päivystävien eläinsairaaloiden yhteystiedot löydät täältä

teksti ja kuvat: Saara Kärki