Kissan ripuli
Artikkelin sisältö
Kissan ripulin hoito kotona
Jos lemmikin oireet ovat lieviä, kissa juo ja on muuten pirteä, voit hoitaa vaivaa kotikonstein:
- Tarjoa helposti sulavaa, maittavaa ruokaa useita pieniä annoksia päivässä. Esimerkiksi eläinlääkäriasemilta saatavat erikoisruuat voivat auttaa taltuttamaan vatsavaivat. Myös vähärasvaista, kypsennettyä lihaa tai kalaa voi antaa pieninä annoksina.
- Apteekista on myös saatavilla ripulinhoitovalmisteita.
Lääkitys
Apteekeista saatavat vatsaongelmiin tarkoitetut lemmikkien ravintolisät imevät suolistosta haitallisia aineita ja rauhoittavat suolistoa. Ihmisten lääkkeet ja ravintolisät eivät sovi kissoille.
Milloin haen apua?
- Jos kissan vointi ei parane 1–2 vuorokaudessa tai oireet uusiutuvat.
- Jos kissan vointi huononee äkillisesti tai sen oksennuksessa tai ripulissa on verta.
- Jos kissa ei juo tai oksentaa juomansa, on kuumeinen tai muuttuu veltoksi.
Mikäli kissan yleisvointi heikkenee, oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia tai oksennus on veristä, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Akuuteissa tilanteissa tärkeintä on huolehtia kissan nestetasapainosta. Eläinlääkäriasemalla kissalle voidaan antaa nestettä nahan alle tai suonensisäisesti.
Tarvittaessa kissan vatsaontelosta voidaan ottaa röntgenkuvia tai sille voidaan tehdä vatsaontelon ultraäänitutkimus. Kissan mahalaukku ja suolisto voidaan myös tähystää, tai kissalle voidaan tehdä laparatomialeikkaus pitkittyneen sairauden syyn selvittämiseksi. Sisäelimistä voidaan ottaa kudosnäytteitä patologisen muutoksen havaitsemiseksi. Pitkittyneiden suolisto-ongelmien syyn selvittyä useimmat kissat voivat elää hoidon ansiosta hyvää elämää.