Koira juo paljon ja virtsaa usein

Muutokset juomisessa ja virtsaamisessa ovat tavallisia oireita, jotka voivat johtua useista erilaisista sairauksista. Näitä ovat muun muassa virtsatietulehdus, diabetes, kohtutulehdus ja munuaisongelmat.

Jos epäilet, että nelijalkainen ystäväsi juo tai virtsaa normaalista poikkeavasti, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Mitä aiemmin vaiva havaitaan, sitä paremmin ja nopeammin se saadaan hoidettua.

Seuraa, virtsaako koirasi enemmän tai useammin kuin aiemmin, valuuko virtsa tai onko lemmikilläsi pidätysvaikeuksia, tekeekö aiemmin sisäsiisti lemmikki tarpeitaan sisälle tai juoko koira enemmän kuin normaalisti. Juomiseen ja virtsaamiseen liittyvä epänormaali käyttäytyminen saattaa olla myös merkki käytöshäiriöstä.

Epänormaalia juomista tai virtaamista voivat aiheuttaa esimerkiksi:

  • Virtsatietulehdukset ovat yleisempiä nartuilla. Suurentunut riski tietyissä sairauksissa, kuten munuaissairauksissa, diabeteksessä ja Cushingin oireyhtymässä.
  • Kohtutulehdukset ovat leisiä etenkin vanhemmilla nartuilla. Oireet ilmaantuvat useimmiten 2–10 viikkoa juoksuajan jälkeen. Muita oireita voivat olla vuoto ulkosynnyttimistä, väsymys, oksentelu, vatsan turvotus ja vatsakivut.
  • Diabetes ilmenee useimmiten keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla koirilla. Oireena voi olla lisäksi mm.laihtuminen lisääntyneestä ruokahalusta huolimatta.
  • Munuaissairauksia esiintyy etenkin vanhemmilla koirilla. Voivat joskus olla synnynnäisiä, jolloin ne diagnosoidaan jo nuorena. Muita oireita ovat mm. ruokahaluttomuus, laihtuminen ja oksentelu.
  • Maksasairaudet voivat olla synnynnäisiä tai hankittuja. Muita oireita voivat olla laihtuminen, suolisto-oireet ja neurologiset oireet.
  • Cushingin oireyhtymä aiheutuu kehon liiallisesta stressihormonin, kortisolin, tuottamisesta ja esiintyy useimmiten vanhemmilla koirilla. Muita oireita ovat mm. lisääntynyt ruokahalu, karvanlähtö, läähättäminen ja lihasheikkous.
  • Joissakin syöpäsairauksissa oireina on lisääntynyt jano ja virtsaaminen sekä vähentynyt ruokahalu, väsymys ja ummetus.

Hoito

Jos epäilet, että koirasi juo tai virtsaa normaalia enemmän, on tärkeää, että sillä on aina vettä tarjolla. Muussa tapauksessa on vaarana, että eläin kärsii nestehukasta. Mikäli huomaat koirasi käytöksessä muutoksia, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Lisääntynyt juominen ja virtsaaminen voivat kertoa vakavista sairauksista, vaikka eläin vaikuttaisikin muuten terveeltä.

Voit ottaa virtsanäytteen jo kotona ennen eläinlääkärikäyntiä. Virtsanäytteen ottoa varten tarvitset puhtaan, tiskiaineella pestyn, kannellisen lasi- tai muovipurkin. Etenkin pienikokoisilla koirilla ja narttukoirilla purkin tulee olla riittävän laakea ja matalareunainen, jotta saat laitettua sen koiran alle. Myös varrellinen ja puhdas saunakauha voi olla kätevä väline näytteen otossa.

Mittaa koirasi juoma vesimäärä

Kaada koiran kuppiin litra vettä. Mittaa ja merkitse ylös kulunut vesimäärä. Täytä uudelleen litraan asti. Jos koira juo enemmän kuin 80–100 ml / kg vuorokaudessa, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Milloin otan yhteyttä eläinlääkäriin?

  • Jos koirasi juo tai virtsaa enemmän tai vähemmän kuin normaalisti
  • Jos koirallasi on virtsanpidätyskyvyttömyyttä
  • Jos sisäsiisti koirasi virtsaa sisälle

Eläinlääkäri pyrkii selvittämään kanssasi koirasi oireet, niiden keston ja syyn oireisiin. Ensin eläinlääkäri tekee koirallesi perusteellisen kliinisen tutkimuksen ja käy kanssasi läpi potilaan taustatiedot.

Koska epänormaali juominen tai virtsaaminen voivat olla oireita monista eri vaivoista, otetaan koiralta virtsa- ja mahdollisesti verinäyte. Virtsanäyte voidaan ottaa kotona ennen eläinlääkärikäyntiä tai tarkastuksen yhteydessä. Näyte voidaan ottaa myös neulalla tai ruiskulla suoraan virtsarakosta. Virtsanäytteestä tutkitaan muun muassa virtsan ominaispaino, sokeripitoisuus sekä viitteet virtsakivistä ja tulehduksesta. Joskus koiralle voidaan tehdä röntgen– tai ultraäänitutkimus.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan