Koiran hampaat ja hammashoito

Terve ien on vaalea lohenpunainen, tiiviisti hampaassa kiinni eikä vuoda. Terve suu ei myöskään haise. Ientulehduksessa ikenet punoittavat reunasta ja vuotavat verta helposti esim. hampaanpesun yhteydessä. On hyvä muistaa, että hoitamattomat hammassairaudet voivat vaurioittaa koko hampaistoa ja aiheuttaa haittaa myös yleisterveydelle.
Koirien hammastarkastuslöydöksistä yleisimpiä ovat hammaskivi ja ientulehdus, jotka johtuvat plakin eli bakteerimassan kertymisestä hampaiden pinnalle. Yli 3-vuotiaista koirista suurella osalla on plakin ja hammaskiven aiheuttamia suun ja hampaiden sairauksia. 

Pienillä koiraroduilla esiintyy hammassairauksia enemmän verrattuna keskikokoisiin koiriin. Säännölliset hammashoidot tulisikin pienillä koirilla aloittaa 1 vuoden iästä alkaen. Isommilla koirilla hammashoidot voi aloittaa n. 4 vuoden iässä, mikäli koiralla ei ole havaittu varsinaista hoitoa vaativaa ongelmaa jo aiemmin.

Eläimet näyttävät harvoin oireita hampaiden ja suun kivusta. Siksi on tärkeää, että suun ja hampaiden terveyttä seurataan säännöllisesti eläinlääkärikäynneillä.

Hammasongelmien ennaltaehkäisy

Mm. puruluut ja hampaita hoitavat ruoat voivat toimia tukihoitona koiran hampaidenhoidossa. Päivittäinen hampaiden pesu koirille tarkoitetulla hammastahnalla on kuitenkin avainasemassa hammasongelmien ennaltaehkäisyssä.

Läheskään kaikki suu- ja hammasongelmat eivät näy ulospäin eikä suuta voida tutkia huolellisesti hereillä olevalta lemmikiltä. Vaikka hampaat näyttäisivät hyväkuntoisilta, voi ikenen alla olla kipeitä muutoksia, esim. tulehdusta juurissa tai syöpymävaurioita. 

Usein koirat tuodaan eläinlääkärin hoitoon myöhäisessä vaiheessa, jolloin niiden hampaissa on jo paljon hoidettavaa ja usein myös hampaita joudutaan poistamaanJos ientulehdus etenee parodontiitiksi käsillä on jo peruuttamatonta kudostuhoa joko yhden tai useamman hampaan alueella.

On huomattava, että hammaskiveä ei voida kokonaan poistaa eikä hammassairauksia voida diagnosoida tai poissulkea mikäli koiraa ei tutkita ja hoideta anestesiassa. Eläinlääkärin tekemässä hammashoidossa pinnallinen hammaskiven poisto on vain hyvin pieni osa koko hammashoitoa.

Oikeaoppinen koiran hampaiden hoito sisältää aina:

  • suun ja pään alueen silmämääräisen tutkimuksen ja palpoinnin (painelu)
  • hampaiden silmämääräisen tarkastuksen
  • hammaskartan tekemisen
  • tutkimuksen ientaskumittarilla ja koettimella
  • hampaiden ja ientaskujen puhdistuksen
  • hampaiden kiillotuksen
  • hampaiden röntgenkuvauksen (osa hampaista tai koko suu riippuen potilaasta)

Hammashoito – hereillä tehtävä tutkimus

Hammashoitoon tulevalle koiralle tehdään aina yleistutkimus, jossa selvitetään onko potilaalla anestesiaan ja hammashoitoon vaikuttavia muita sairauksia. Hereillä tehtävään tutkimukseen kuuluu hampaiden ja suun alueen kunnon tutkiminen siinä määrin kuin se on potilaan hereillä ollessa mahdollista.

Tutkimuksessa huomioidaan merkkejä hammassairauksista, ikenien ja limakalvojen tulehduksesta sekä hammaskivestä. Eläinlääkäri myös kiinnittää huomiota mm. ikenien vetäytymiseen, ikenien punoitukseen, puuttuviin hampaisiin, kielen kuntoon ja suun hajuun. Tutkimuksessa kiinnitetään huomiota myös pään muotoon, imusolmukkeisiin ja mahdolliseen turvotukseen. Eläinlääkäri myös tutkii välttääkö eläin kosketusta jostain paikasta ja onko purenta normaali.

Hammashoito – anestesiassa tehtävä tutkimus

Koirien suun ongelmista voidaan havaita hereillä tehdyssä tutkimuksessa vain osa, tästä syystä perusteellinen tutkimus on tarpeen.

Rauhoituksessa potilaalle tehdään diagnostisia instrumentteja hyödyntäen kattava suun tutkimus, jossa tutkitaan koko suu uudelleen ja aiempaa tarkemmin: purenta, limakalvot ja ikenet, pehmeä ja kova kitalaki, kurkun ja nielun alue, nielurisat, kieli ja erityisesti kielen alapuoli (suun kasvainten varalta), hammasta ympäröivien kudosten kiinnitykset ja hampaat. Ientaskumittauksella saadaan selville ovatko ientaskut syventyneet, onko ikenissä verenvuotoa tai ikenen alla hammaskiveä.

Hammasröntgenin merkitys hammashoidossa

Hammasröntgen kuuluu olennaisena osana eläinlääkärin tekemään huolelliseen ja kattavaan hammashoitoon. Röntgenkuva otetaan harkinnan mukaan joko koko suusta tai osasta suuta.

Hammasröntgen tarjoaa hampaidenhoitoon merkittävästi lisäinformaatiota. Koiralta tulisi hammashoidon yhteydessä kuvata aina vähintään poistettavien hampaiden alue, murtumat, parodontaalisesti ei-normaalit hampaat (esim. ientasku liian syvä) ja kasvaimet.

Iäkkään koiran hammashoito ja anestesia

Hammashoitoihin liittyvä anestesia eli nukutus mietityttää joskus erityisesti iäkkään lemmikin omistajia. Kuitenkin nimenomaan iäkkäämpien koirien suun terveydestä huolehtiminen on erityisen tärkeää. Taudinaiheuttajat saattavat levitä suusta muualle elimistöön, kuten sydämeen ja munuaisiin.

Suun sairaudet voivat myös vähentää muiden mahdollisten sairauksien hoitovastetta. Käytännössä kunnollisen hammashoidon puute on nukutusta suurempi riski, kun kipu ja seurannaissairaudet otetaan huomioon.

On hyvä tietää, että klinikoillamme anestesia on päivittäinen toimenpide ja se suunnitellaan aina yksilöllisesti. Inhalaatioanestesiassa unen syvyyttä säädellään hengitysilman mukana annosteltavalla lisähappea sisältävällä anestesiakaasulla. Potilaan elintoimintoja seurataan koko anestesian ajan sekä valvontalaittein että ihmisvoimin. Potilaan ruumiinlämmöstä huolehditaan lämpöpatjoin ja -peitoin. Hammashoidossa Omaeläinklinikalla eläinlääkäriä avustaa aina ammattitaitoinen klinikkaeläinhoitaja.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa