Koiran kuume

Lieviin infektioihin liittyvä kuume kestää joitain päiviä ja saattaa jopa nopeuttaa sairaudesta toipumisessa. Koiran kuumeen tavallisimmat syyt ovat infektiot, immuunivälitteiset taudit tai kasvainsairaudet. Selittämättömän pitkään jatkuvan kuumeen syy on tärkeä selvittää.

Mistä koiran kuume johtuu?

Koiran kuume on seurausta elimistön lämmöntuotannon suurentumisesta keskushermoston lämpökeskuksen aktivoitumisen seurauksena. Yleisin syy lämpökeskuksen termostaatin suurentumiselle on bakteerien vereen erittämät toksiinit, elimistöön tunkeutuneet virukset tai muut kuumetta aiheuttavat aineet eli pyrogeenit.  Koiran kuume ei itsessään ole sairaus vaan sairauden oire. Kuume kertoo, että koiran immuunijärjestelmä reagoi taudinaiheuttajia vastaan.

Kuumeesta poikkeaa hypertermia eli liikalämpöisyys. Hypertermiassa elimistön lämmönnousu ei aiheudu lämmönsäätelykeskuksesta, vaan lämpötila nousee ulkoisten tekijöiden seurauksesta, kuten raskaan liikunnan, elimistön kuivumisen tai poikkeuksellisen lämpimän ilman ansiosta. Hypertermiaa kutsutaankin kansanomaisesti lämpöhalvaukseksi.

Koiran kuumeen oireet

Kuumeinen koira on väsynyt, syrjään vetäytyvä ja ruokahalunsa menettänyt. Infektiotaudista riippuen koirassa huomataan myös muita oireita, kuten silmä- ja sierainvuotoa, yskää, oksentelua tai ripulia.

Kuumeisella koiralla elimistön lämpötila on 39,5–41 °C. Korkeasta kuumeesta (yli 41 °C) voi koiralle aiheutua vakavia vaurioita, kuten elintärkeiden elinten vajaatoimintaa, veren hyytymishäiriöitä, elimistön puolustusjärjestelmän ylireagointia ja lopulta elintärkeiden proteiinien ja entsyymeiden rakennemuutoksia. Nämä kaikki yhdessä tai yksinään voivat johtaa koiran kuolemaan.

Korkea yli 41 °C kuume on aina hätätapaus. Ennen eläinlääkärille viemistä korkea koiran kuume (>41 °C) tulee alentaa suihkuttelemalla koiraa viileällä (ei kylmällä) vedellä vähintään 15 minuutin ajan. Koira on kuljetuskuntoinen vasta, kun sen lämpötila on laskenut selvästi alle 41 °C.

Alle 41 °C kuume ei ole tavallisesti koiralle vaarallista.

Koiran kuumeen mittaaminen

Ainoa tapa varmistaa koiran kuume on mitata lämpötila koiran peräsuolesta. Tämä voidaan tehdä ainoastaan mittaamiseen soveltuvalla lämpömittarilla, joka on kärjestä taipuisa. Lasiset ”vanhanaikaiset” kuumemittarit ovat vaaraksi koiralle ja niitä ei tule käyttää koiran lämmön mittaamiseen.

Liukasta lämpömittarin kärki esim. ruokaöljyllä. Seuraavaksi aseta varovasti kuumemittarin kärki koiran peräaukkoon ja varovasti työnnä mittari muutaman sentin verran sisälle. Tyynnyttele koiraasi kuumeen mittauksen aikana ja myötäile koirasi liikkeitä, ettei kuumemittari vahingoita koiraa. Useimmat kuumemittarit edellyttävät noin 60 sekunnin kestoista lämmön mittaamista. Digitaaliset mittarit ovat tässä suhteessa kätevimpiä, ne ilmoittavat merkkiäänellä mittauksen päättymisestä.

Selittämätön koiran kuume

Koiran kuumetta pidetään selittämättömänä, jos se jatkuu 2–3 viikkoa ja sille ei ole tutkimuksissa löydetty syytä. Pitkäaikaisen kuumeen selvittäminen vaatii huolellisuutta ja järjestelmällisyyttä. Omistajan on varauduttava runsaisiin laboratorio- ja muihin tutkimuksiin. Selittämättömän kuumeen jatkuessa tutkimuksia joudutaan laajentamaan ja tämä voi olla sekä eläinlääkärille että omistajille turhauttavaa.

Jatkotutkimuksilla keskimäärin 85 % kuumeilun syistä selviää. Pienellä osalla kuumeen syy jää selvittämättä, mutta näistäkin suurin osa paranee antibiootti-, tulehduskipulääke- tai kortisonilääkityskokeilun seurauksena.

Selittämätöntä kuumetta voivat aiheuttaa esimerkiksi bakteeri-infektiot (mm. bakteremia, septinen niveltulehdus, luuydintulehdus, aivokalvontulehdus, eturauhasen tulehdus, paise, kohtutulehdus, borrelioosi, leptospiroosi, mykoplasmoosi, anaplasmoosi), virusinfektiot (mm. penikkatauti, parvovirus), alkueläimet (mm. toksoplasmoosi, leishmanioosi, babesioosi), immuunivälitteiset sairaudet (mm. moninieltulehdus, verisuonitulehdus, aivokalvontulehdus), kasvainsairaudet (lymfooma, leukemia, multippeli myelooma), ei-tartunnalliset tulehdussairaudt (mm. pannikuliitti, panosteiitti, haimatulehdus) tai muut vaivat, kuten lääkereaktiot, toksiinimyrkytykset tai metaboliset sairaudet.

Kuumeisen koiran tutkiminen

Aluksi eläinlääkäri kyselee sairauteen liittyviä asioita perheenjäseniltä. Pienetkin yksityiskohdat kuten kahden viikon takainen ontuminen voivat johdattaa eläinlääkäriä oikeille jäljille ja sivuuttamaan mahdollisia turhia tutkimuksia.

Tärkeää olisi, että ennen eläinlääkärille menoa perheessä pidetään kuumepäiväkirjaa joidenkin päivien ajan. Koiralta mitataan kuume aamulla, päivällä ja illalla ja tulokset kirjataan paperille. Näistä tuloksista saa nopeasti yleiskatsauksen kuumeen tyypistä.

Huolellisessa yleistutkimuksessa eläinlääkäri tutkii koiran elimistön – hengitys- ja sydänäänet, ihon, limakalvot, vatsan, luuston, lihaksiston, nivelet ja tekee neurologisen yleistutkimuksen. Löydösten perusteella eläinlääkäri päättää jatkotutkimuksista.

Verikoe

Kattava veriarvojen tutkiminen on lähtökohta kuumeen syyn selvittelyssä. Verenkuvan ja perusarvojen lisäksi veren sivelyvalmiste paljastaa näytteessä olevat mikrobit tai alkueläimet. Seerumin sappihappomääritys kuuluu myös rutiinimäärityksiin kroonisesti kuumeisella koiralla. Sappihappomääritys antaa selkeän kuvan maksan toiminnasta ja paljastaa mahdollisen portosysteemin shuntin maksassa.

Virtsan tutkiminen

Koiran kuume voi liittyä virtsateissä piilevään tulehdukseen. Virtsa tutkitaan ensin liuskatestillä ja tämän jälkeen virtsanäyte viljellään. Lisäksi loppuvirtsa sentrifugoidaan ja näytteen sedimentti mikroskopoidaan. Usein virtsanäyte joudutaan ottamaan steriilisti neulalla vatsanpeitteiden läpi suoraan virtsarakosta (kystosenteesi). Näin varmistetaan, että näytteessä ei ole sukupuolielimen limakalvolta tai karvoista mukaan joutuneita mikrobeja.

Röntgenkuvaus

Röntgenkuvista tutkitaan sairauksia, jotka aiheuttavat kroonista kuumetta. Kasvainsairaudet, tulehdukset keuhkokudoksessa, hammasjuurentulehdus, kohtutulehdus ja moniniveltulehdukset ovat kaikki sairauksia, jotka voidaan tunnistaa röntgenkuvista.

Ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimuksella voidaan useita elimistön kudoksia tutkia röntgenkuvausta paremmin. Erityisesti vatsaontelon ultraäänitutkimuksella saadaan hyvin selkeä käsitys sisäelinten rakenteista ja epänormaaliuksista.

Muut tutkimukset

Aiemmin otettujen verinäytteiden jatkotutkimukset on usein eläinlääkärin seuraava askel, jos aiemmissa tutkimuksissa ei ole selittävää syytä kuumeilulle löytynyt. Muita mahdollisia tutkimuksia ovat luuydinnäytteet, koepalojen ottaminen epäilyttävästä kudoksesta.

Koiran selittämättömän kuumeen hoitaminen

Koiran kuumeen syyn selvittyä hoito räätälöidään sairauden aiheuttajan mukaan. Jos laajoista tutkimuksista huolimatta syytä koiran kuumeelle ei kyetä löytämään, päädytään tämän jälkeen hoitokokeiluun.

Hoitokokeilussa aloitetaan antibioottikuuri, jolla on tehoa oletettua taudinaiheuttajaa vastaan.  Jos vastetta antibioottikuurille ei ole saavutettu 3 vuorokaudessa, voidaan antibiootti joutua vaihtamaan. Antibioottikombinaatiota käytetään erittäin vakavasti sairailla koirilla. Nämä antibiootit valitaan siten, että kombinaatio kattaa mahdollisimman laajasti patogeeniset mikrobit.

Tulehduskipulääkkeiden käytössä ollaan hyvin varovaisia pitkittyneen kuumeen kohdalla, koska tulehduskipulääkkeet laskevat kuumetta vaikuttamatta kuitenkaan mahdolliseen mikrobiin. Huonoimmassa tapauksessa kuume saadaan tulehduskipulääkkeillä laskemaan, mutta itse sairaus etenee vakavammaksi.

Epäselvimmissä tapauksissa saatetaan päätyä kokeilemaan kortikosteroidilääkettä, jos antibioottikuuristakaan ei ole ollut apua. Kortisonipohjaisista lääkkeistä on erityisesti hyötyä, jos kuumeilu liittyy autoimmuunisairauteen. Potilaan tilassa tulisi näkyä dramaattinen muutos kahden vuorokauden sisällä kortisonihoidon aloittamisesta. Jos lääkityksellä ei ole vaikutusta kuumeeseen, tulee lääkitys lopettaa vaiheittain annosta pienentäen.

Kortisonilääkityksen aloittamiseen liittyy aina suuria riskejä, etenkin jos kuumeen taustalla on infektio. Tässä tilanteessa kortisonilääkitys lamaa elimistön puolustussysteemiä ja infektio pääsee nopeasti voimistumaan. Tämän vuoksi kortisonikokeiluhoitoa on aina tarkoin harkittava.

Pitkittyneen kuumeen selvittely voi olla aikaa vievää. Onneksi suurin osa koirien kuumeiluista ei kestä pitkään ja liittyy nopeasti ohi meneviin sairauksiin. Syytä on huolestua vasta, jos kuume kestää pitkään tai koiralla on muita voimakkaita oireita kuumeen lisäksi.

Mikäli epäilet koirasi vointia, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa