Koiran valeraskaus

Nartun kiimakierto

Narttukoira on kiimassa keskimäärin 6-8 kuukauden välein. Narttu tulee kiimaan ensimmäisen kerran noin 6-9 kuukauden ikäisenä. Nartun kiimakierto käynnistyy esikiimaasta (proestrus). Esikiiman aikana nartun sukupuolielimet turpoavat ja emättimestä voi valua veristä vuotoa.

Esikiiman jälkeen alkaa varsinainen kiima (estrus), jonka aikana naaras on halukas parittelemaan uroksen kanssa. Kiiman jälkeen käynnistyy jälkikiimakausi (diestrus/ metestrus) jonka aikana narttu ei anna uroksen astua itseään. Jälkikiiman aikana emättimen vuoto loppuu ja kohdunseinämä paksunee progesteronihormonin ansiosta.

Progesteronihormonitaso pysyy korkealla jälkikiiman puoliväliin asti, jonka jälkeen se laskee vähitellen. Jälkikiimavaihe kestää noin 2–3 kuukautta. Jos narttu tulee kiiman aikana tiineeksi, progesteronitaso pysyy korkealla ja tiineys kestää noin 65 päivää.
Jälkikiiman jälkeen alkaa niin sanottu kiimaton ajanjakso (anestrus), jolloin nartun munasarjatoiminta on pysähdyksissä. Anestruksen loppupuolella hormonitoiminta käynnistyy jälleen ja tästä alkavasta proestruksesta käynnistyy uusi kiimakierto.

Koiran valeraskaudella on tarkoitus

Biologit ovatkin päätelleet, että valeraskauden tarkoituksena on ollut varmistaa, että pennuille on koiralaumassa riittänyt maitoa ja hoivaa muiltakin kuin pentujen omalta emältä.

Vaikkakaan valeraskauden perimmäistä syytä ei ole onnistuttu aukottomasti selvittämään, pidetään prolaktiinihormonin kasvanutta pitoisuutta tai elimistön herkistymistä prolaktiinihormonille progesteronipitoisuuden pienentyessä jälkikiiman loppupuoliskolla syynä valeraskausoireille.

Mikäli narttu ei ole kantava, on sen elimistö kuitenkin hormonaalisesti valmistautunut tiineyteen. Hormonaalisista muutoksista johtuen koiran elimistö ja mieli käyttäytyy ikään kuin koira olisi tiineenä. Nartun valeraskaus alkaa noin 4–9 viikkoa kiimasta.

Valeraskauden oireet

Valeraskaus koiralla huomataan, kun koiran hoivakäyttäytyminen korostuu, koira kantelee pehmolelujaan ympäri asuntoa ja saattaa suojella ”pentujaan” tarmokkaastikin. Fyysisinä oireina huomataan nartun nisien turpoamista, maidon erittymistä, ruokahaluttomuutta ja painon nousua nesteen kerääntymisen myötä elimistöön.

Osalle koiran omistajista koiran valeraskaus on huvittavaa seurattavaa, mutta toisinaan perheenjäsenten hermoja koetellaan oireiden ollessa voimakkaita. Valeraskauden aikana narttu on yleensä hyvin rauhaton ja kulkee asunnossa ympäriinsä levottomana.

Valeraskauden diagnosointi

Jos koiran valeraskaus aiheuttaa huolestuttavia fyysisiä tai käyttäytymisen muutoksia, kannattaa koira viedä eläinlääkäriin. Valeraskaus koiralla diagnosoidaan koiran käyttäytymisoireiden, fyysisten muutosten perusteella ja poissulkemalla koiran tiineys tai muut hormonaaliset häiriöt.

Ultraäänitutkimuksella voidaan nopeasti sulkea pois tiineyden mahdollisuus. 

Koiran valeraskauden hoito

Koiran valeraskaus menee itsestään ohi noin 1–3 viikossa, joten hoito ei ole tarpeellista. Ulkoilun lisääminen on hyvä konsti aktivoida narttu miettimään muitakin asioita. Narttua on syytä ohjata tekemään asioita, jotka etäännyttävät sitä ”äidin” roolista ja varottava vahvistamasta jo olemassa olevaa hoivakäyttäytymistä.

Koiran valeraskaus voidaan hoitaa myös reseptilääkkein kaikkein vaikeimmissa tapauksissa. Lääkityksen sivuvaikutuksena saattaa esiintyä huonovointisuutta ensimmäisen annoksen yhteydessä.

Ainoa tapa päästä kiusallisista valeraskauksista eroon on steriloida narttu. Leikkaus voidaan suorittaa vasta kun kaikki valeraskauteen liittyvät oireet ovat loppuneet, koska kesken valeraskauden leikatuilla koirilla valeraskausoireet voivat jatkua useiden viikkojen ajan leikkaukseen liittyvän hormonimuutoksen vuoksi.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan