Koiran verinen ripuli (AHDS)

AHDS (acute hemorrhagic diarrhoea syndrome) tarkoittaa vakavaa, nopeasti kehittyvää veristä ripulitautia. Sairastuneen koiran uloste on löysää, veristä ja mahdollisesti limaista – koira saattaa ulostaa lähes silkkaa verta. Muita mahdollisia oireita ovat oksentaminen, ruokahaluttomuus ja voimattomuus. Sairaus saattaa johtaa nopeasti elimistön kuivumiseen ja koira voi mennä shokkiin, ellei pääse ajoissa hoitoon. Koiran verinen ripuli on aina eläinlääkärin hoitoa vaativa sairauden tila. Aivan ”tavallinen”, harmittomampi ripuli saattaa jonkin aikaa kestettyään aiheuttaa myös vähäistä verisyyttä ulosteeseen, mutta tällöin on onneksi yleensä kyseessä vaaraton ilmiö. On kuitenkin hyvä olla eläinlääkäriin yhteydessä aina, jos havaitsee koiran ulosteessa verta. 

Lue myös: Koiran ripuli

Koiran verinen ripuli – syyt

Verisen ripulin aiheuttajaa ei tarkalleen tunneta, mutta ripulin taustalla epäillään olevan muun muassa eräät bakteerit ja niiden erittämien myrkyllisten aineenvaihduntatuotteiden aiheuttama tulehdus, epäsopiva ruokavalio tai stressi. Myös parvovirus voi aiheuttaa herkästi tarttuvaa veristä ripulia. Parvovirusripuli on nuorelle rokottamattomalle pennulle usein kohtalokas. Tästä syystä koiranpennust on tärkeää rokottaa suositusten mukaisesti.

Potilasmateriaalin perusteella on havaittu, että vakava verinen ripuli vaivaa useimmin nuoria pieniin ja kääpiökoirarotuihin kuuluvia koiria, kuten kingcharlesinspanieleita, shetlanninlammaskoiria, kiinanpalatsikoiria, yorkshirenterriereitä ja villakoiria.

Koiran verisen ripulin oireet ja tutkiminen

Oireisiin kuuluu äkillisesti alkanut oksentelu ja verinen ripuli, ruokahalun menetys ja uupumus. Sairaus ei ole tarttuva ja koira saattaa sairastua veriseen ripuliin ilman muutoksia ruokavaliossa tai päivittäisissä rutiineissa.

Aluksi eläinlääkäri tutkii koiran yleiskunnon ja ottaa verinäytteitä. Tapauksesta riippuen saatetaan myös tehdä ultraäänitutkimus tai ottaa röntgenkuvia

Ulostenäytteestä tehdään tarvittaessa parvovirustesti, jolla poissuljetaan parvoviruksen aiheuttama ripuli, etenkin jos kyseessä on nuori eläin, jota ei ole rokotettu. 

Verisen ripulinen hoitaminen

AHDS-potilas tarvitsee nestehoitoa elimistön kuivumistilan hoitamiseksi. Yleensä nesteytys annetaan suonensisäisesti ja näin ollen potilas joudutaan usein jättämään sairaalahoitoon joksikin aikaa. Onneksi potilaat vastaavat hoitoon yleensä nopeasti, jo muutamissa tunneissa. 

Yleensä nestehoito riittää parantamaan koiran voinnin. Tietyissä tapauksissa potilas saattaa vaatia myös antibioottilääkitystä. Kaikki antibiootit eivät kuitenkaan sovi ripuloivalle ja mahdollisesti nestehukasta kärsivälle koiralle. Tästä syystä koiran omistaja ei missään tilanteessa saa antaa ripuloivalle koiralle mitään antibiootteja omin päin, ilman lääkärin määräystä.

Verinen ripuli – ennuste

Potilaan vointi kohenee yleensä nopeasti nestehoidolla ja se voidaan päästää kotiin toipumaan. Kotona on huolehdittava, että koira juo riittävästi ja sille on hyvä tarjota myös helposti sulavaa, vähärasvaista ruokaa (vastaanotolla on myynnissä erityisesti ripuloiville koirille kehitettyjä erikoisruokia). Paastottamisesta ei ole todettu olevan hyötyä ripulin hoidossa ja liian pitkä paasto voi olla jopa haitallista terveydelle.

Verisestä suolistotulehduksesta kärsivillä koirilla vakavat komplikaatiot ovat onneksi harvinaisia. Ajoissa aloitettu tehokas hoito vastaanotolla parantaa useimmat potilaat nopeasti. Suurin osa koirista ei sairastu AHDS-ripuliin enää uudelleen eivätkä ne yleensä myöskään saa mitään pysyviä terveysmurheita sairauden johdosta. 

Mikäli koira kärsii verisestä ripulista, ota yhteyttä eläinlääkäriin!

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa