Koiran virtsankarkailu

Virtsankarkailun taustalla voi olla erilaisia syitä, esimerkiksi hormonaalisia tai rakenteellisia, tai virtsateiden hermotus ei toimi kunnolla. Myös virtsatietukokseen saattaa liittyä virtsankarkailua.

Aikuisen koiran virtsankarkailu on aina syytä selvittää. Mikäli koirasi kärsii virtsankarkailusta, ota yhteyttä eläinlääkäriin vaivan tutkimiseksi.

Nuoren koiran virtsankarkailu

Nuoren koiran virtsankarkailu saattaa johtua synnynnäisestä virtsateiden kehityshäiriöstä. Näitä voidaan tutkia muun muassa ultraäänellä tai tietokonetomografialla. 

Virtsankarkailu steriloiduilla nartuilla

Steriloiduilla nartuilla saattaa ilmetä virtsankarkailua, kun koira on unessa ja sen lihaksisto on rentoutunut. Koiran makupaikalle saattaa ilmestyä pieni märkä läntti ja koira saattaa nuolla alapäätään enemmän kuin ennen. Vaiva on tyypillisempää leski- ja suurikokoisilla nartuilla kuin pienikokoisilla.

Suurimmalla osalla nartuista vaivaa voidaan hoitaa hyvin lääkityksellä. Lääkitys on yleensä tarpeen koiran loppuiän ajan.  Tukihoitona lääkitykselle koira tulisi pitää normaalipainoisena ja hyvässä lihaskunnossa. Ylipaino pahentaa ongelmaa, sillä sisäelinten ympärille varastoituva rasva painaa virtsarakkoa aiheuttaen siinä painetta. Ylipainoon usein liittyvä huono lihaskunto voi aikaistaa sairastumista.

Virtsankarkailua esiintyy myös uroskoirilla, mutta huomattavasti vähemmän kuin nartuilla. Uroskoirien virtsankarkailua on vaikeampi diagnosoida kuin narttujen ja ne vastaavat lääkehoitoon heikommin.

Koiran virtsankarkailun tutkiminen

Virtsankarkailusta kärsivä koira tulisi viedä perusteellisiin eläinlääkärin tutkimuksiin, jotta saadaan poissuljettua esimerkiksi virtsakivet tai virtsatietulehdus virtsankarkailun syinä. Erittäin suotavaa olisi, että omistaja pitäisi koiran virtsaamispäiväkirjaa ainakin viikon ajalta. Virtsaamispäiväkirjaan kirjataan koiran ulkona pissaamiset ja sisällä tapahtuneet virtsankarkaamiset. Tärkeää on merkitä virtsankarkailun ajankohta ja paikka virtsaamispäiväkirjaan.

Vastaanotolla tehdään ensin yleistutkimus, mutta usein tarvitaan myös laboratoriotutkimuksia sekä erilasia kuvantamistutkimuksia (ultraääni, röntgen, tietokonetomografia tai virtsateiden tähystys), tapauksesta riippuen. 

Koiran virtsankarkailun lääkehoito

Virtsaputken sulkijalihaksen vajaatoiminnasta johtuvaan virtsankarkailuun on olemassa tehokas lääkitys. Fenyylipropanoliamiini stimuloi virtsaputken sileän sulkijalihaksen reseptoreita ja kasvattaa näin sulkupainetta. Suurimmalla osalla lääke auttaa ja koiran virtsankarkailu loppuu.

Koiran virtsankarkailun leikkaushoito

Niille, joita lääkitys ei auta, voidaan kokeilla leikkaushoitoa. 

Lue myös

Koira juo paljon ja virtsaa usein

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan