Koiran yskä

Yskä on verrattain yleinen vaiva koirilla. Akuutti eli äkillinen, alle 2 viikkoa kestävä yskä liittyy usein virustartuntaan. Yskän taustalla voi olla muitakin sairauksia etenkin, jos yskä jatkuu pidempään. Pitkittynyt yskä saattaa liittyä sydänsairauteen, krooniseen keuhkoputken tulehdukseen, eosinofiiliseen keuhkotulehdukseen, idiopaattiseen keuhkofibroosiin, keuhkoihin kulkeutuneisiin loisiin, henkitorven kollapsiin tai vakavaan kasvainsairauteen. Pitkittyneen yskän tausta on syytä selvittää ajoissa.

Sekä nuoret että vanhemmat koirat sairastuvat keski-ikäisiä koiria useammin hengitystieongelmiin. Nuorilla pennuilla hengitystiet ja vastustuskyky eivät ole vielä täysin kehittyneet, jolloin alttius sairastua hengitystietulehdukseen on muita koiria suurempi. Vanhemmilla koirilla sen sijaan keuhkojen ja hengitysteiden toimintakunto alenee vähitellen, jolloin elimistön kyky taistella hengitysteihin ajautuneita taudinaiheuttajia vastaan on alentunut. Lisäksi ikääntyneillä koirilla kasvainsairauksien osuus on nuoria koiria suurempi.

Koiran yskän hoito-ohjeita ei tässä yleisluontoisessa kirjoituksessa voida antaa, koska yskän hoito liittyy aina yskää aiheuttavan sairauden hoitamiseen. Lievää äkillistä yskää voi hyvinkin seurata kotona, etenkin jos koiran yskään liittyy muita flunssan kaltaisia oireita, kuten silmä- ja sierainvuotoa. Pitkittyneen yskän syy on kuitenkin aina selvitettävä.

Katso tästä lähin Evidensia-eläinlääkäriasema

Hengitysteiden tehtävä ja toimintakyky

Hengitysteiden tärkein tehtävä on kuljettaa happea keuhkojen alveoleihin eli keuhkorakkuloihin, joissa hapen luovuttaminen punasoluille tapahtuu. Hengitystiesairauksissa ilmatiet saattavat ahtautua liman, lisääntyneen sidekudoksen tai keuhkoputkien supistustilan vuoksi, jolloin hapen kulkeutuminen punasoluille heikkenee.

Koiran elimistö pyrkii kompensoimaan hapenpuutetta lisäämällä hengityksen syvyyttä ja tiheyttä, kasvattamalla verenvirtausta ja sydämen sykenopeutta ja vapauttamalla pernaan varastoituja punasoluja verenkiertoon, jolloin hapenkuljetuskapasiteetti paranee.

Koiran yskä on osa elimistön puolustusmekanismia

Terveen koiran hengitystie-elimistö kykenee monella eri tavoin puolustautumaan haitallisia hiukkasia ja mikrobeja vastaan. Hengitysteiden pinnalla olevaan limaan takertuvat vieraat hiukkaset ja mikrobit tuhotaan keuhkokudoksessa olevien valkosolujen toimesta. Keuhkoputkien pinnalla on lisäksi värekarvoja, jotka kuljettavat limaa pois keuhkoista kohti nielua. Yskänrefleksi nopeuttaa tätä liman kulkeutumista keuhkoista.  Nieluun saapunut lima joko niellään vatsaan tai kakistellaan ulos suusta. Yskösten mukana keuhkoista poistuu elimistölle haitallisia hiukkasia, mikrobeja, loisia tai ylimääräistä nestettä.

Yskän ääni antaa viitteitä sen syystä

Koiran yskää on hyvin erilaista. On äkillisesti alkanutta yskää tai vähitellen voimistunutta. Koiran yskä voi myös olla hyvin limaista, kosteaa tai kuivaa. Tärkeää on myös huomata mihin tapahtumiin yskiminen liittyy, voimistuuko se ulkoillessa, onko se pahimmillaan yön tunteina tai koiran innostuessa omistajien kotiin tultua.

Se miltä koiran yskä kuulostaa antaa usein viitteitä yskän aiheuttajasta. Hakkaava kohtauksellinen yskä liittyy usein keuhkoputken ärsytykseen tai tulehdukseen.  Esimerkiksi kennelyskässä tällainen kohtauksellinen yskä on hyvin tavanomaista.

Henkitorven kollapsin (henkitorven rustorenkaiden kasaan painuminen) oireena on hanhen törähtelyä muistuttava yskä, joka korostuu koiran innostuessa. Pahimmillaan tämän henkitorven ahtauma aiheuttaa koiralle hapenpuutosta, joka näkyy suun limakalvojen sinerryksenä.

Kostea yskä on merkki keuhkojen syvempien osien tulehduksesta tai nestekertymästä. Keuhkoihin kertyvän nesteen taustalla on usein sydänvian aiheuttaman laskimovirtauksen heikentyminen. Jos koirasi kosteahko yskä tapahtuu rasituksessa tai yöaikaan, ja siihen liittyy hengitystiheyden nousu levossa (koira hengittää nukkuessa yli 30 kertaa minuutissa), kannattaa sinun tarkistuttaa koirasi sydämen kunto vajaatoiminnan varalta. Keuhkotulehdukseen liittyy usein lämmönnousua ja ruokahaluttomuutta.

Yleisesti ottaen koiran yskää kannattaa tutkia, jos se on kestänyt yli viikon. Jos yskään liittyy muita sairauden oireita, on koira vietävä eläinlääkäriin nopeammin. Jos muina oireina on hengenahdistusta, voimattomuutta, limakalvojen sinerrystä tai pyörtyilyä, on koira vietävä välittömästi eläinlääkäriin.

Koiran yskän tutkiminen

Eläinlääkäri tekee aluksi koirallesi yleistutkimuksen, jonka osana hän kuuntelee erityisen tarkasti keuhko- ja sydänäänet.  Usein tämän yleistutkimuksen ja esitietojen perusteella eläinlääkäri pystyy tunnistamaan yskän todennäköisen syyn, etenkin tulehduksellisessa kennelyskässä. Tarvittaessa eläinlääkäri ottaa verinäytteen, josta tutkitaan tulehdusarvot ja kuvaa koiran rintaontelon.

Rintaontelon röntgenkuvissa eläinlääkäri kiinnittää huomion mahdollisiin tulehduksen aiheuttamiin muutoksiin keuhkokudoksessa, arvioi sydämen koon ja tutkii kuvat tarkasti mahdollisten kasvainten varalta. Jos eläinlääkäri epäilee sydänsairautta, saattaa hän aloittaa lääkehoidon tai lähettää koiran sydämen ultraäänitutkimuksen, mikäli laajemmalle sydäntutkimukselle on tarvetta.

Jatkotutkimuksina vaikeissa tapauksissa saatetaan tehdä koiralle rintaontelon CT – kuvaus, keuhkoputkien tähystys ja keuhkohuuhtelunäytteenotto. Näitä tutkimuksia varten koira yleensä lähetetään keuhkosairauksiin perehtyneelle eläinlääkärille.

Lue myös

Koiran kennelyskä

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Tutustu Evidensia Kaupan valikoimaan

Evidensia Kauppa