Näiltä taudeilta suojaat kissan rokottamalla sen

– Kissojen rokotustarve vaihtelee elintapojen mukaan, eikä sisäkissa tarvitse yhtä laajaa rokotussuojaa kuin vapaasti ulkoileva kissa, näyttelykissa tai jalostuskolli. Sisäkissaakaan ei kuitenkaan kannata jättää kokonaan rokottamatta, erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio Evidensia Tammistosta muistuttaa.

Yhä suurempi osa lemmikkikissoista elää sisäkissoina, ja myös sisäkissan säännöllisestä terveydenhoidosta on syytä huolehtia: kissa on taitava kätkemään kipunsa, ja perheen keskellä elävän eläinystävän vaivat saattavat jäädä helposti huomaamatta ilman säännöllisiä eläinlääkärintarkastuksia.

Kipu tai esimerkiksi stressi voivat ilmetä esimerkiksi hiekkalaatikkokäytöksen muutoksina tai muina käytöshäiriöinä, joten kissan käytöksen muuttuessa on syytä toimittaa eläinystävä eläinlääkärin tutkittavaksi.

– Rokotukset ja säännölliset terveystarkastukset ovat tehokkain keino ennaltaehkäistä lemmikkien sairastumista.

Rokota kissasi ainakin näitä tauteja vastaan:

Kissarutto

Kissarutto on kissan parvoviruksen aiheuttama kohtalaisen yleinen ja erittäin tarttuva tauti, jonka oireita ovat aluksi kuumeilu ja syömättömyys ja parissa päivässä tauti voi kehittyä rajuksi ripuliksi ja oksenteluksi. Kissaruttoa esiintyy erityisesti pennuilla, mutta myös vanhuskissa saattaa sairastua, jos sitä ei ole koskaan rokotettu. Sairastuneet eläimet erittävät virusta runsaasti ulosteessaan ja muissa eritteissä.

– Parvovirukset ovat sitkeitä ja ne kestävät kuumia ja kylmiä lämpötiloja sekä desinfiointiaineita. Virus voi säilyä tartuntakykyisenä ympäristössä jopa vuoden. Se voi myös kulkeutua paikasta toiseen esimerkiksi omistajan kengissä tai vaatteissa, joten myös pelkästään sisällä asuva kissa on tärkeää rokottaa kissaruttoa vastaan, Kaimio kertoo.

Kissaruttoon ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Tartunnan saanut kissa eristetään muista, ettei sairaus pääse leviämään, ja kissalle annetaan tukihoitoa. Kissarutto johtaa usein kissan kuolemaan. Suomessa esiintyvät kissaruttotapaukset liittyvät yleensä sairastuneen yksilön puutteelliseen rokotussuojaan, joten tautia voidaan vastustaa tehokkaimmin rokottamalla kissat säännöllisesti.

Kissanuha

Kissanuha tai kissaflunssa on yleensä herpes- ja / tai caliciviruksen aiheuttama hengitystietulehdus, jonka oireita ovat aivastelu, yskiminen, silmä- ja sierainvuoto, kuume ja ruokahaluttomuus. Kissanuhaa esiintyy useimmiten nuorilla kissoilla ja se voi pahimmassa tapauksessa olla kissalle kohtalokas.

– Kuten ihmisillä, myös kissoilla hengitystieinfektiot tarttuvat helposti yksilöstä toiseen. Tauti puhkeaa ja leviääkin yleensä nopeammin paikoissa, joissa on paljon kissoja, kuten kissanäyttelyissä tai -hoitoloissa. Esimerkiksi kissanäyttelyihin osallistuvilta kissoilta vaaditaankin voimassaolevat kissarutto- ja kissanuharokotukset, Kaimio kertoo.

Virusinfektioiden hoitoon ei ole olemassa parantavaa hoitoa, ja oireet voivat kestää muutamasta päivästä jopa useaan viikkoon. Kissaflunssatartunnan saanut kissa voi levittää virusta lajitovereihinsa tämänkin jälkeen vielä pitkään, jopa kuukausien ajan. Herpesvirus säilyy kissan kehossa piilevänä ja tauti voi puhjeta uudelleen esimerkiksi stressin seurauksena.

– Koska parantavaa hoitoa kissaflunssaan ei ole, on sairauden ennaltaehkäiseminen rokottamalla erittäin tärkeää. Vaikka rokotteen antama suojakaan ei ole täydellinen, ovat rokotettujen kissojen oireet selkeästi lievempiä kuin rokottamattomien lajitovereidensa, Kaimio sanoo.

Rabies eli raivotauti

Rabies eli raivotauti on syljen välityksellä leviävä tappava keskushermostosairaus, jota vastaan erityisesti ulkoilevat ja matkustavat kissat on syytä rokottaa. Rabiesvirus tarttua myös ihmiseen tai esimerkiksi koiraan. Tauti johtaa lähes poikkeuksetta kuolemaan. Rabies kuuluu lakisääteisesti vastustettaviin, vaarallisiin eläintauteihin.

– Rabiekselle ovat tyypillisiä muutokset eläimen käytöksessä sekä halvausoireet. Raivoisassa tautimuodossa eläin on aggressiivinen ja kiihtynyt ja se hyökkää purren muita eläimiä, ihmisiä ja esineitä kohden. Hiljaisessa tautimuodossa oireita ovat esimerkiksi apaattisuus ja nielun halvausoireet. Tartunnan jälkeen rabiesvirus etenee elimistössä hitaasti kunnes se saavuttaa keskushermoston. Tämän jälkeen tauti etenee nopeasti ja ensimmäisten oireiden ilmettyä lemmikki kuolee yleensä muutamassa päivässä, Kaimio summaa.

Vaikka Suomessa ei enää nykyään esiinny raivotautia, on tauti yleinen lähinaapureissamme Virossa ja Venäjällä. Kissa voi saada tartunnan esimerkiksi maan itärajalla supikoiran tai ketun puremasta.

– Tautipaine on lisääntynyt myös Suomessa lemmikkien maahantuonnin ja liikkuvuuden seurauksena. Tehokkain keino Suomen pitämiseksi rabies-vapaana myös tulevaisuudessa, on rokottaminen ja laumaimmuniteetin ylläpitäminen.

Lisätietoa kissojen rokottamisesta
Lue lisää kissojen tarttuvista taudeista

Aika rokottaa? Varaa aika Evidensian klinikoilta!
Varaa aika

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa