Nämä kesäherkut eivät sovi lemmikille

Erikoiseläinlääkäri Minna Rinkinen Tammiston eläinsairaalasta kertoo eläimelle sopimattoman herkuttelun olevan tavallinen syy tuoda lemmikki päivystykseen. Osa ihmisten kesäherkuista voi olla koiralle jopa vaarallisia, mutta osa kesäruuista sopii – ainakin pienissä määrin – jaettavaksi yhdessä eläimen kanssa.

Nämä kesäherkut eivät sovi lemmikille

Maissintähkä

Maissintähkän kova keskiosa on yksi tavallisimpia koiran suolistoon juuttuvia vierasesineitä kesäaikaan. Se voi olla huonolla tuurilla hengenvaarallinen, jos koiran suoli puhkeaa tukoksen vuoksi. Maissia nauttivan koiranomistajan on syytä olla tarkkana, ettei keskiosa joudu lemmikin suuhun.

Jäätelö

Monet koirat ja kissat ovat laktoosi-intolerantteja, joten etenkin isompi määrä jäätelöä voi aiheuttaa lemmikille ripulia.

Grilliruoka (makkara, luut)

Makkarat ovat suolaisia ja joskus voimakkaasti maustettuja, joten ne sopivat koiralle korkeintaan pieninä makupaloina. Luut puolestaan eivät sula kunnolla, joten ne voivat juuttua ruuansulatuskanavaan ja aiheuttaa ummetusta ja vatsakipuja. Esimerkiksi porsaan luut ja muut terävät luut voivat puhkaista koiran suolen.

Grillivartaat ja ruokien pakkaukset

Grillivartaat ja ruokien pakkaukset saattavat aiheuttaa koiralle suolitukoksen. Terävät vartaat voivat aiheuttaa vakaviakin vammoja puhkaistessaan suolen tai mahalaukun seinämän ja mahdollisesti muitakin vatsaontelon elimiä. Etenkin, jos vartaisiin tai pakkauksiin on jäänyt marinadia tai lihasnestettä joka saattaa houkutella koiraa, on roskat muistettava korjata pois huolellisesti.

Alkoholi

Alkoholi ei missään nimessä sovi lemmikeille, joten juhlien tuoksinassa pullot ja tölkit on pidettävä eläinten ulottumattomissa.

Myös nämä ovat lemmikeille haitallisia

Tomaatin lehdet

Vihannekset ovat usein koirille turvallista naposteltavaa. Tomaatin vihreät lehdet ja muut kasvinosat sen sijaan saattavat aiheuttaa lemmikille myrkytyksen. Tämä on syytä muistaa erityisesti silloin, jos omistaja itse kasvattaa tomaatteja esimerkiksi pihalla tai parvekkeella.

Myrkylliset marjat

On harvinaista mutta mahdollista, että lemmikki syö luonnossa myrkyllisiä marjoja, esimerkiksi kieloja tai näsiää. Loppukesällä koira saattaa syödä myös myrkyllisiä sieniä, joten lemmikin kanssa metsässä liikkuessa on syytä olla tarkkana.

Näistä kesäherkuista lemmikkikin tykkää

Kissat ja koirat ovat ruokailunsa suhteen melko konservatiivisia, ja ne voivat yleensä parhaiten, kun ruokintaa ei juuri muuteta.

Kala

Kala on useimmiten lemmikeille hyvää ruokaa. Raaka järvikala voi kuitenkin huonolla tuurilla tartuttaa lemmikkiin lapamadon, joten kala kannattaa mieluiten antaa eläimelle kypsänä.

Marjat

Monet koirat syövät mielellään marjoja suoraan maasta tai pensaasta. Joillekin etenkin isompi määrä kerrallaan syötynä voi kuitenkin aiheuttaa ripulia. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että viinirypäleitä lukuun ottamatta ihmisille turvalliset marjat ovat turvallisia myös lemmikeille.

Söikö lemmikki jotain sopimatonta? Toimi näin!

Jos epäilet lemmikkisi syöneen jotain myrkyllistä tai sellaista, joka voi juuttua sen suolistoon, on hyvä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Näin eläinlääkäri osaa antaa lemmikille tapauskohtaisesti sopivimmat ohjeet.

Jos lemmikki kärsii akuutista ripulista esimerkiksi sopimattoman ruuan seurauksena, voi perustervettä ja hyväkuntoista koiraa yleensä hoitaa ainakin alkuun kotikonstein.

Lue lisää koiran ripulin kotihoidosta
Näin hoidat kissan ripulia kotikonstein

Evidensia-eläinlääkäriasemilta ja eläinsairaaloista saat erityisesti vatsatautioireita helpottamaan suunniteltua erikoisruokaa, joka on hyvin sulavaa ja tukee suoliston limakalvon toipumista. Saat meiltä myös reseptittömiä ripulinhoitovalmisteita ja koirille tarkoitettuja maitohappobakteerivalmisteita, joiden avulla toipumista voi nopeuttaa.

Mikäli lemmikin vointi ei kohene parissa päivässä tai heikkenee, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinsairaalamme päivystävät vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan