Punkit kissalla

Puutiaiset eli punkit voivat levittää tauteja sekä lemmikkeihin että ihmisiin. Siksi ulkoileva kissa kannattaa suojata punkeilta hyvin. Punkin välityksellä kissaan tarttuvia sairauksia ovat bakteeritaudit borrelioosi ja anaplasmoosi.

Kaikki punkit eivät kanna tartuntaa, joten vaikka punkki pääsisi puremaan kissaasi, se ei välttämättä sairastu. Koska punkkien levittämien sairauksien toteaminen ja hoito on hankalaa, on helpointa välttää vaivat suojaamalla kissa punkkien häätöön tarkoitetuilla lääkkeillä. Eläinlääkärisi auttaa sinua valitsemaan juuri sinun kissallesi sopivimman ennaltaehkäisyn torjumaan punkkitartuntoja.

Punkkien torjunta kissalla

Punkkien häätöön tarkoitetut lääkkeet ovat tehokkain tapa suojautua punkkien välittämiltä taudeilta. Kun lääke tappaa punkin kissassa, se suojaa välillisesti myös ihmisiä – oleilevathan ihmiset ja lemmikit usein lähekkäin.

Lue lisää punkkien torjunnasta kissoilla

Punkin irrottaminen kissasta

Kissan ihoon kiinnittynyt punkki on tärkeää poistaa mahdollisimman nopeasti. Punkin kiinnittymistä voi olla vaikeaa havaita, sillä kiinnittyessään se on vain muutaman millimetrin mittainen. Usein punkin huomaakin vasta silloin, kun se on imenyt itsensä noin herneen kokoiseksi.

Punkki voi kiinnittyä kissassa mihin tahansa. Ne kiinnittyvät mielellään esimerkiksi kissan naamaan, korvien taakse, kaulaan tai kainaloihin. Punkkiaikana säännöllinen punkkitarkastus ja jo kiinnittyneiden punkkien irrottaminen ovat tärkeä päivittäinen rutiini ja merkittävä osa punkkien levittämiltä taudelta suojautumista.

Punkki poistetaan kissan iholta tarttumalla siihen mahdollisimman läheltä ihoa ja vetämällä punkki irti. Punkkipihdit tai punkkilasso ovat hyviä työkaluja tähän. Ihoon voi jäädä pieni kohouma, joka häviää ajan kuluessa.

Näppyä voi tarvittaessa puhdistaa kirvelemättömällä paikallisantiseptilla. Jos puremakohta tulehtuu, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Milloin otan yhteyttä eläinlääkäriin?

Ota yhteytä eläinlääkäriin, mikäli kissallasi ilmenee seuraavia oireita:

  • Kuume
  • Väsymys ja velttous
  • Ruokahaluttomuus
  • Kipu tai aristus
  • Ontuminen tai nivelten jäykkyys tai aristus
  • Märkivät, kivuliaat haavat ihossa

Mitä eläinlääkäri tekee?

Koska punkkivälitteisten sairauksien itämisaika on useita kuukausia ja niiden oireet ovat hyvin epämääräiset, oireita ei usein yhdistetä punkin puremaan. Tauti voidaankin todeta vasta verikokeessa vasta-aineiden perusteella. Mikäli epäilet kissasi voivan huonosti, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan