Evidensiassa todettu kaksi leptospiroositapausta koirilla

tiistai 19. marraskuuta 2019
Leptospiroosi_731404186 (1)

Evidensiassa on varmistunut kuluvana syksynä kaksi koiran leptospiroositapausta: toinen virtsan PCR-näytteestä ja toinen veren vasta-ainemäärityksellä.

Leptospiroosi on Leptospira-bakteerisuvun aiheuttama kuumetauti. Tautia voi esiintyä kaikilla nisäkäslajeilla ja tauti voi tarttua eläimistä myös ihmiseen aiheuttaen influenssaa muistuttavan kuumetaudin.

Leptospiroosia tavataan kaikkialla maailmassa yleisesti – jyrsijät ovat luonnossa taudin reservoaari. Suomessa tauti on erittäin harvinainen. Eniten tautitapauksia on subtrooppisen tai trooppisen ilmaston maissa, mutta tautia esiintyy myös Euroopassa.

Bakteeri on hyvin tarttuva, ja tunkeutuu elimistöön usein limakalvojen kautta. Tartunta saadaan tavallisimmin suun kautta tai sisäänhengitysilman välityksellä. Sairastuneen eläimen virtsa levittää tautia tehokkaasti. Tyypillisesti koirilla leptospiroosi aiheuttaa munuais- ja/tai maksatulehduksen. Sairastunut koira voi pysyä taudin kantajana ja tartuttajana, vaikka tauti ei enää oireilisi.  

Taudin ennaltaehkäiseminen rokottamalla

Koirat voidaan rokottaa leptospiroosia vastaan. Rokotetta suositellaan koirille, jotka matkustavat maihin, joissa tartunta on yleinen; esimerkiksi Baltian maihin tai Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Rokotus antaa suojaa kliinistä tautia vastaan, mutta ei estä mahdollista bakteerin kantajuuden kehittymistä. Tartunnan saanut koira voi rokotuksesta huolimatta erittää Leptospira-bakteeria.

Suomen eläintautitilanne on pitkään ollut hyvällä tasolla, mutta lisääntynyt matkustaminen ja koirien tuonti muista maista lisäävät koko ajan tautipainetta. Ulkomaan vierailuissa on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota taudeilta suojautumiseen.

– Lemmikkien runsaan liikkumisen vuoksi tautipaine on lisääntynyt. On hyvä muistaa, että ulkomailla riskit tarttuvista taudeista ovat erilaisia ja jo aivan naapurimaihinkin matkustaessa rokotussuositukset ja loishäätösuositukset tulisi ehdottomasti huomioida, muistuttaa Evidensian eläinlääketieteellinen asiantuntija Mirja Kaimio.

Koiran rokotukset ja loishäädöt ovat tärkeä ja kiinteä osa koiran omistamista ja koiran perusterveydestä huolehtimista. Suomessa koira suositellaan rokotettavaksi penikkatautia, parvovirusta, tarttuvaa maksatulehdusta, kennelyskää ja raivotautia eli rabiesta vastaan. Matkustettaessa Pohjoismaiden ulkopuolelle, koirat kannattaa rokottaa myös Leptospiroosia vastaan. Loishäätötarpeet vaihtelevat maittain ja eläinlääkäriltäsi saat lisää tietoa loishäätösuosituksista.

Lue lisää

Koiran rokotussuositukset

Koiran loishäätösuositukset