IVC Evidensia Graduate Academy tukee eläinlääkärin uran alkua
IVC Evidensia Graduate Academy on vastavalmistuneille eläinlääkäreille suunnattu kansainvälinen jatkokoulutusohjelma. Kaksivuotinen koulutus antaa uransa alussa oleville eläinlääkäreille monipuolista vahvistusta työssä tarvittavien taitojen kehittämiseen sekä tilaisuuden verkostoitua eri maiden kollegoiden kanssa.
IVC Evidensian kansainvälinen verkosto tarjoaa työntekijöillemme mahdollisuuden osallistua lukuisiin korkeatasoisiin koulutuksiin. Yksi laajimmista on nuorille eläinlääkäreille suunniteltu IVC Evidensia Graduate Academy. Haku lokakuussa 2020 alkavaan ohjelmaan on parhaillaan käynnissä. Suomesta mukaan valitaan 10 osallistujaa.
Kaksivuotinen palkallinen jatkokoulutusohjelma koostuu erikoiseläinlääkäreiden pitämistä luennoista, kliinisestä opetuksesta eri Euroopan maissa sekä henkilökohtaisesta valmennuksesta.
– Ohjelman sisältö on luotu IVC Evidensian eläinlääkäreiden kanssa. Omien alojensa kärkiosaajien luentojen lisäksi ohjelma tarjoaa käytännönläheisiä eväitä klinikan arkeen ja kansainvälisen yhteisön, jossa opitaan yhdessä, kertoo IVC Evidensian Academy Development Manager Laura Kortelainen.
Varmuutta klinikkatyöhön ja asiakaskohtaamisiin
Eläinlääkäriasema Evidensia Rauman klinikan johtaja Eveliina Alhoranta, eläinlääkäri Krista Laaksonen Eläinlääkäriasema Villimyksestä ja eläinlääkäri Elina Routti Eläinlääkäriasema Evidensia Aurinkolahdesta aloittivat Graduate Academy -ohjelmassa syksyllä 2018. Kaikki kertovat saaneensa omalta esimieheltään suosituksen ja kannustusta ohjelmaan hakemiselle.
Alhoranta opiskeli eläinlääkäriksi Tartossa ja valmistui viime vuonna. Hän työskenteli jo kandidaatiksi opiskellessaan Rauman klinikalla ja eteni muutamassa vuodessa hoitajasta harjoittelun kautta eläinlääkäriksi. Viime kesänä Alhorannan ammatillinen unelma toteutui, kun hänet valittiin klinikan johtajaksi.
– En usko, että olisin kyennyt etenemään näin nopeasti ja kerryttämään tietotaitoa yhtä hyvin, jos en olisi hakenut ja päässyt Graduate Academy -ohjelmaan. Hyvän eläinlääkärin piirteisiin kuuluvat vankka itse- ja ihmistuntemus ja osaava kommunikaatio niin asiakkaiden kuin kollegoiden kanssa. Ohjelmasta saamani koulutus on antanut välineitä toimia eri tilanteissa oikein ja vahvistanut henkisiä voimavarojani, Alhoranta tiivistää.
Myös Laaksonen ja Routti nostavat ihmisten kohtaamiseen saamansa opit yhdeksi Graduate Academy -ohjelman merkittävimmistä anneista. Routti on ollut hyvin tyytyväinen myös klinikkatyössä auttavasta henkilökohtaisesta valmentajasta, jolta hän on saanut tukea haastavissa potilastapauksissa.
– Valmistumisen jälkeen voi helposti kokea epävarmuutta omasta osaamisesta, mutta ohjelman avulla opiskeluista työelämään siirtyminen tuntui helpommalta. Graduate Academy on tuonut minulle itsevarmuutta potilaiden hoitamiseen ja asiakkaiden kohtaamiseen. Ohjelman avulla voi myös hieman syventää kliinistä osaamistaan ja pohtia, mihin eläinlääketieteen osa-alueeseen voisi lähteä tarkemmin perehtymään, eläinlääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 2018 valmistunut Routti sanoo.
Opitun täydentämistä ja syventämistä
Lappeenrannassa työskentelevä Laaksonen valmistui Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta pari vuotta sitten. Hän haki Graduate Academyyn, koska halusi laaja-alaisesti syventää osaamistaan eri osa-alueilla. Koulutus on vastannut hänen odotuksiaan.
– Graduate Academy -ohjelman sisältö on koostettu hyvin eri eläinlääketieteen osa-alueista. Aiempien opintojen kertauksen lisäksi opin paljon uusia asioita ammattitaitoisilta luennoitsijoilta, joilla on myös viimeisin tutkimustieto omasta aihealueestaan. Eläinlääketiede on kuitenkin jatkuvasti kehittyvä ala, joten on itsekin pysyttävä kehityksessä mukana. Luennoitsijoiden tietotaito onkin ollut huippuluokkaa, Laaksonen kiittelee.
Hän kertoo saaneensa luennoilta paljon vinkkejä potilaiden diagnosointiin ja hoitoon. Alhoranta puolestaan sanoo, että koulutus on tarjonnut hienot puitteet keskittyä opiskeluaikoja kokonaisvaltaisemmin oppimiseen.
– Luennot olivat todella mielekkäitä, sillä erinomaisten luennoitsijoiden johdolla yhteen asiaan keskityttiin todella intensiivisesti yhdellä kertaa ja keskustelua oli paljon enemmän kuin yliopistossa, Alhoranta avaa.
Osaamisen jakamista yli rajojen
Kaksi vuotta kestävän koulutuksen kuluessa Graduate Academy -ohjelman osallistujat saavat paljon uusia kontakteja eläinlääkäreihin sekä kotimaassa että kansainvälisesti.
– Ohjelman aikana on ollut mukavaa tutustua ja tavata säännöllisesti ulkomaalaisia sekä suomalaisia kollegoita. Koen, että myös tästä sosiaalisesta puolesta on ollut paljon hyötyä, sillä olemme voineet antaa toisillemme vertaistukea vastoinkäymisissä ja iloita onnistumisista, Routti kertoo.
Kaikkien kolmen nuoren eläinlääkärin mukaan on ollut hyvin kiinnostavaa kuulla muilta osallistujilta, miten eläinlääkintä toimii muissa maissa.
– Keskustelu ulkomaalaisten kollegoiden kanssa on ollut antoisaa. Se on ehdottomasti avannut silmiä eri maiden hoitokäytöntöihin ja siihen, että voimme kaikki oppia paljon toisiltamme, Laaksonen kertaa.
Lue lisää ja tutustu lokakuusta 2020 huhtikuuhun 2022 kestävään Graduate Academy -ohjelman sisältöön täällä.