
Tänään: Avoinna 24 h
Päivystys
Kissan kilpirauhasen liikatoiminnan hoito radiojodilla
Tammiston eläinsairaalassa on ainoana Evidensian toimipisteenä tarjolla radiojodihoito kissojen kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon. Kissan kilpirauhasen liikatoiminnan syynä on yleensä kilpirauhaskudoksen liikakasvu tai hyvänlaatuinen kasvain, joka tuottaa liikaa kilpirauhashormonia. Kohonnut kilpirauhashormonipitoisuus aiheuttaa kilpirauhasen liikatoiminnan oireet, joita ovat mm. yliaktiivisuus, laihtuminen, lisääntynyt ruokahalu sekä juominen ja virtsaaminen.
Radiojodihoitoa pidetään kissojen kilpirauhasen liikatoiminnan ensisijaisena hoitovaihtoehtona. Leikkaus ja lääkehoito sekä niukkajodinen ruokavalio ovat myös tehokkaita hoitomuotoja. Radiojodi ja leikkaus ovat parantavia hoitoja, kun taas lääkkeillä ja niukkajodisella ruokavaliolla ehkäistään ainoastaan kilpirauhashormonin syntyminen, jolloin sairauden oireet helpottavat, mutta sairaus ei parane.
Tammistossa radiojodihoidon toteutuksesta vastaa kolmen eläinlääkärin ja neljän klinikkaeläinhoitajan tiimi yhdessä säteilyfyysikon ja röntgenhoitajan kanssa. Radiojodihoidossa kissat tuodaan sairaalaan hoitoviikon maanantaina ja ne kotiutuvat yleensä saman viikon perjantaina. Radiojodihoitoon on sairaalassa erilliset tarkoituksenmukaiset tilat, missä jokaiselle kissalle on oma nelikerroksinen yksiö. Kissat ruokitaan ja hoidetaan kaksi kertaa päivässä, lisäksi radiojodihoitotilassa on ympärivuorokautinen kameravalvonta.
Radiojodihoidon edut
Hoito on parantava 95 %:lla potilaista. Kyseessä on tehokas hoito; radiojodihoito vaatii yleensä vain yhden hoidon, joka annetaan kapselina suun kautta kevyessä rauhoituksessa. Vakavat sivuvaikutukset ovat harvinaisia ja hoitoa vaativan kilpirauhasen vajaatoiminnan riski on pieni.
Pieni osa kissoista (noin 5 %) vaatii toisen hoidon. Näillä kissoilla on yleensä vakava kilpirauhasen liikatoiminta, voimakkaasti koholla oleva kilpirauhashormonipitoisuus ja suuri kilpirauhanen. Pahanlaatuiset kilpirauhasen kasvaimet vastaavat hoitoon huonommin kuin liikakasvu tai hyvänlaatuiset kasvaimet, toisaalta radiojodihoito on ainut hoitovaihtoehto, mikäli kasvain on lähettänyt etäpesäkkeitä.
Radiojodihoidon haitat
Radioaktiivisen säteilyn vuoksi kissan pitää olla eläinsairaalassa eristyksessä noin 4 vrk ajan, eikä omistaja saa vierailla kissan luona tänä aikana. Säteilyeristys jatkuu kotona vielä 2 viikkoa, lisäksi omistajan pitää kerätä ja säilyttää kissan jätökset yhteensä n. 6 viikon ajan hoidon jälkeen, ennen kuin ne voi hävittää normaalisti.
Noin 15 %:lle kissoista aiheutuu tilapäinen kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta jatkuvan lääkityksen tarve on harvinainen. Myös piilevän munuaissairauden oireet voivat pahentua, kun kilpirauhasten toiminta normalisoituu.
Radiojodihoitoon vaikuttavat tekijät ja etäkonsultaatio
Hoitopäätökseen vaikuttavat monet tekijät kuten kissan mahdolliset muut sairaudet ja lääkitykset. Kissan yleisvoinnin tulee olla niin hyvä, että se pärjää eristyksissä. Lisäksi kissan täytyy olla luonteeltaan sellainen, että radiojodikapseli voidaan antaa suun kautta turvallisesti. Koska kaikille kissoille radiojodihoito ei sovi, ja hoidon jälkeen tarvitaan erityisjärjestelyjä myös kotona, varataan ennen radiojodihoitoa etäkonsultaatioaika. Etäkonsultaatiossa eläinlääkäri käy asiakkaan kanssa huolellisesti läpi kaikki radiojodihoitoon liittyvät asiat. Etäkonsultaatio ei vielä sido radiojodihoitoon, mutta on välttämätön kaikille radiojodihoitoon tuleville.
Radiojodihoidon sähköposti: radiojodihoito.tammisto@evidensia.fi
Asiakkaiden arvostelut
Mea Niemelä
5
Ulla-käärmeelle tuli hengitystieoireita. Klinikalle päästyämme Ulla pääsi nopeasti tutkittavaksi. Aivan ihana henkilökunta! ❤️ Ulla sai antibioottipistokset, ja meille näytettiin kädestä pitäen kuinka ne pistetään kotona. Suosittelen ❤️ Ulla-neiti palvelusväkineen kiittää eläinlääkäri Sallaa sekä hoitajia Jennyä ja Annikaa hyvästä hoidosta 😊❤️
pirkko forsblom
4
Vastaanotolle meni vajaa 10vuotias erittäin kiltti ja hyväkäytöksinen ajokoiratyttö emäntänsä kera. Potilaalla on useampi vakava sairaus joihin avun hakeminen on tuntunut joskus hyvin raskaalta ja turhauttavalta, toki joukkoon mahtuu yksi erittäin hyvä ja pari ihan kelvollista lääkärikäyntiä joista tullut apu on ollut konkreettista, mistä johtuen tunnelma oli pelokkaan toiveikas. Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja asiallisesti ja taas heräsi toivo että ajokki saisi ansemansa leppoisat eläkepäivät. Myös palkkio tutkimuksista tuntuu kohtuulliselta ottaen huomioon että kulut yhteensä lähentelee jo 10000 euroa. "Taidolla ja sydämellä" lukee erään erinomaisen klinikan oven yläpuolella. Se olisi erinomainen motto kaikille klinikoille.
Xenia Tuominen
5
Eilen illalla päivystyksessä vanhan hamsterin oudon käytöksen ja ärtyneen silmän vuoksi. Pikkutyyppi otettiin nopeasti hoitoon ja diagnoosi tuli nopeasti. Vaikka päädyttiinkin ikävimpään mahdolliseen vaihtoehtoon saattaa tyyppi ikiunille niin täyden kympin palvelua heiltä, huippu tyyppejä sekä lääkäri että hoitaja❤️. Ottivat meidät ja pienen potilaan tosissaan ja kertoivat rehellisesti miten asia on. Iso kiitos❤️

Puhelinnumero ja aukioloajat
0300 484 663 (0,42 eur/min + pvm/mpm)
Muina aikoina:
0600 418 730 (1,97 €/min + pvm)
Viikonloppuisin ja yöaikaan hoitajamme voivat olla varattuina akuuttipotilaiden hoidossa. Olettehan hetken päästä uudelleen yhteydessä, jos ette tavoita meitä puhelimitse.
Kiitos joustavuudestanne!
Olemme auki 24h vuorokaudessa!
Päivystyspotilailta laskutetaan päivystyspotilaan perusmaksu 39€
Lisäksi päivystysaikana klinikkamaksun ja toimenpiteiden hinnat ovat seuraavat:
- ma-pe klo 20-22 +50 % klinikkamaksu ja +25 % toimenpiteet
- öisin klo 22–07 +100 % klinikkamaksu ja +60 % toimenpiteet
- lauantaisin klo 7–22 +50 % klinikkamaksu ja +25 % toimenpiteet
- sunnuntaisin ja muina pyhäpäivinä sekä jouluaattona ja juhannusaattona +100 % klinikkamaksu ja +60 % toimenpiteet.
Päivystyskorotus kohdistuu toimenpiteen hintaan, joka sisältää eläinlääkärin työn, hoitotyön, tarvikkeet ja välineistön. Päivystyskorotus ei kohdistu lääkkeisiin, erikseen myytäviin tarvikkeisiin eikä rehuihin.
Päivystyskorotus määräytyy eläimen tutkimus- ja hoitoajan, ei sisäänkirjausajan, mukaisesti.
-
MaanantaiAvoinna 24 h
-
TiistaiAvoinna 24 h
-
KeskiviikkoAvoinna 24 h
-
TorstaiAvoinna 24 h
-
PerjantaiAvoinna 24 h
-
LauantaiAvoinna 24 h
-
SunnuntaiAvoinna 24 h