Koiran synnytysongelmat

Ongelmatilanteita koiran synnytyksessä

  • Nartulla on ollut tuloksettomia työntöpolttoja yli 20-30 minuuttia.
  • Nartulta tulee vihreää vuotoa ja synnytys ei etene.
  • Nartulta tulee veristä vuotoa ja synnytys ei etene.
  • Narttu on uupunut tai kivulias.

Oireet

Kun koiran synnytys lähestyy, omistajan tai kasvattajan on syytä olla tarkkana. Keltarauhashormoni on tiineyttä ylläpitävä hormoni, jonka taso laskee vuorokautta ennen synnytyksen käynnistymistä. Pitoisuus voidaan määrittää verinäytteestä. Toinen merkki lähestyvästä synnytyksestä on koiran ruumiinlämmön lasku, joka tapahtuu juuri ennen synnytyksen alkua. Ensimmäinen pentu syntyy yleensä 12 tunnin sisään siitä, kun ruumiinlämpö on noussut takaisin normaaliksi.

Synnytysvaikeuksia kutsutaan eläinlääkärikielellä dystokiaksi. Niitä ilmenee noin 5–15 prosentilla tiineistä nartuista. Jos tiine narttu on kivulias, vaisu, sillä on poikkeavaa emätinvuotoa tai synnytys ei etene, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Mitä eläinlääkäri tekee?

Eläinlääkäri selvittää yhdessä kanssasi kuinka pitkällä tiineys on, kuinka monta vuorokautta astutuksesta tai ovulaatiosta on kulunut, onko pentue nartun ensimmäinen, onko pentuja jo syntynyt tai vaikuttaako narttu kipeältä.

Röntgentutkimuksessa voidaan selvittää syntyvien pentujen lukumäärä sekä arvioida mahdollista virheasentoa. Ultraäänitutkimusta voidaan käyttää pentujen voinnin arvioon.

Synnytysvaikeuksien hoitomuotoon vaikuttavat hyvin monet seikat. Lääkehoidolla voidaan saada osa synnytyksistä etenemään. Mikäli pentuja on paljon, ne voivat huonosti tai kyseessä on virheasento, voidaan tarpeen vaatiessa tehdä keisarileikkaus

Joillakin roduilla, esimerkiksi kääpiö- tai jättiroduilla sekä lyhytkuonoisilla roduilla synnytyskomplikaatiot ovat muita rotuja yleisempiä. Myös pentueen koko on merkittävä tekijä. Jos pentue on liian suuri, nartun poltot voivat jäädä liian heikoiksi. Jos taas pentue on liian pieni, voivat synnytyksen aloittavat merkit olla liian heikkoja.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa