Koiranpentu ontuu

Koirien nivelrikko on valitettavan yleinen vaiva, jolle ei ole parannuskeinoa. Nivelrikon syntymiseen johtavat kehityshäiriöt alkavat jo nuorena, jopa 4-5 kuukauden iässä, jolloin pentu voi olla täysin oireeton. Paras hoito nivelrikkooon on vaivan ehkäisy ennalta.

Voit lukea täältä lisää nuorten koirien nivelterveystarkastuksesta

Nivelterveystarkastus on aiheellista suorittaa pennulle rodusta riippumatta heti, jos havaitaan ontumaa tai epänormaalia liikkumista. Ortopedi Lotta Silfverberg Eläinsairaala Evidensia Finnoosta muistuttaakin, että pentu ei onnu huvikseen, vaan ontuman taustalla on aina kipu tai rakenteellinen ongelma. Pieni pentu voi äännellä voimakkaastikin ja ontua selkeästi satutettuaan itsensä. Sillä tavoin se näyttää laumalleen, että nyt on käynyt hassusti ja saattaa myös haluta pitää muita loitolla hetkisen. Ontuma ja kipu kestävät hyvin lievissä traumoissa onneksi vain lyhyen hetken ja kohta pentu jo leikkii ja juokseekin normaalisti.

– Mikäli ontuma ei heti helpota vaan pitkittyy tai uusii, kyseessä ei ehkä olekaan pieni viaton haaveri, Silfverberg muistuttaa.

Joskus ontumaan ja kipuun ei liity äkillistä kiljahdusta ja traumaa. Ontuma saattaa olla ajoittaista, esiintyä vain reippaamman liikkumisen yhteydessä tai levon jälkeen muutaman ensimmäisen askeleen ajan. Joskus takajalkojen ajoittaista ”pompottelua saattaa esiintyä” tai pentu liikkuu reippaasti, mutta ei pärjää rappusissa tai pysty hyppäämään.

Pennulla on edessään monta elinvuotta ja kasvun aikana pennun lihaksisto ja luusto kasvaa ja muokkaantuu. Kasvun aikana pennulle voi syntyä useita eri ortopedisia sairauksia, joilla voi pahimmassa tapauksessa olla vammauttavia seuraamuksia aikuisiässä. Moni pentu- ja kasvuiässä esiintyvä ortopedinen ongelma on sellainen, johon on puututtava nopeasti. Siksi on tärkeää tuoda ontuva pentu eläinlääkäriin.

Käyntiä ortopedillä ei tarvitse jännittää. Ontumatutkimukseen voi kuulua pennun kävelyn ja juoksemisen seuraamista. Eläinlääkäri tarkkailee koiran liikkumista ja raajojen liikeratoja: varaako pentu yhtälailla painoa kaikille raajoilleen, ovatko raajat symmetriset, onko pennulla asentovirheitä?

– Pentua tutkiessa eläinlääkärin on oltava erityisen hellävarainen ja huomiokykyinen, Silfverberg kertoo.

Eläinlääkäri taivuttelee pennun niveliä ja painelee sen putkiluita, käy läpi koiran lihakset ja tunnustelee jänteitä. Pentukoiralle käynti eläinlääkärissä on uusi kokemus ja usein sitä saattaakin jännittää tai se haluaisi mieluummin leikkiä kuin seistä tutkittavana. Eläinlääkäri tulkitsee koiran eleitä, ilmeitä ja asentoja samalla, kun tekee ortopedista tutkimusta.

Usein käsillä ja silmillä tehdyn tutkimuksen lisäksi tarvitaan hieman lisäapua. Röntgentutkimus (RTG) on yleisin ja helposti saatavilla oleva tutkimusmenetelmä luiden tarkasteluun.  Tätä nykyä myös tietokonetomografiatutkimus (TT tai CT) on yleistynyt tutkimusmenetelmä ja antaa paljon tietoa luun ja nivelen anatomiasta; pennuilla etenkin kyynärnivelen aluetta tutkitaan TT:lla. Tutkimuksella saadaan kolmiulotteinen kuva toivotusta kohteesta ja TT:n erotuskyky on hyvä. Lihasten tai jänteiden tutkimukseen voidaan myös käyttää ultraääntä (UÄ). Niveltähystyksessä (artroskopia) päästään pienen pistohaavan kautta tutkimaan niveltä kameralla. Jos kipu on hyvin vaikea paikallistaa, apuvälineinä voi käyttää myös lämpökameratutkimusta tai voimalevytutkimusta.

Teksti: Tyrni Särkkä, klinikkaeläinhoitaja
Evidensia Finnoo, 2016

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Tutustu Evidensia Kaupan valikoimaan

Evidensia Kauppa