Eläinlääkärin vinkit seniorilemmikin hoitoon

Vanha lemmikki on uskollisin ystäväsi – tunnistathan toverisi tarpeet. Vanhuus näkyy paitsi meissä ihmisissä myös lemmikeissä. Ikääntyminen ei vähennä lemmikin elämänlaatua, kunhan omistaja tiedostaa parhaan ystävänsä erityistarpeet ja ottaa ne huomioon.

Sairauksien ennaltaehkäisy ja varhainen tunnistaminen pitää vanhenevan lemmikkisi hyvinvoivana mahdollisimman pitkään. Laaja terveystarkastus on suositeltu vuosittainen rutiini kaikille keskimäärin yli 7-vuotiaille koirille ja yli 10-vuotiaille kissoille.

Olisiko iäkkään eläinystäväsi aika tavata eläinlääkäri?

Terveet elämäntavat, hoikkana pysyminen ja säännöllinen liikunta ovat hyvän elämänlaadun edellytyksiä niin pennulle kuin seniorillekin. Eläinlääkäreidemme vinkeillä ja säännöllisillä terveystarkastuksilla voit saada lisää yhteisiä, onnellisia vuosia iäkkään lemmikkisi kanssa.

Lemmikki vanhenee ihmistä nopeammin, ja jo vuodessa moni sairaus etenee huomaamatta pitkälle. Erityisesti ikääntyvälle lemmikille räätälöity Evidensian laaja terveystarkastus on tärkeä vuosittainen rutiini, jossa piilevät ongelmat voidaan havaita ajoissa. Suosittelemme terveystarkastusta kaikille yli 10-vuotiaille kissoille ja yli 7-vuotiaille koirille.

Lue lisää ja varaa aika koiran laajaan terveystarkastukseen
Lue lisää ja varaa aika kissan laajaan terveystarkastukseen
 

Näin vanhuus vaikuttaa lemmikkiisi – Tunnista seniorilemmikin tyypilliset vaivat

Yleisempiä ikääntyvien kissojen ja koirien vaivoja ovat muun muassa nivelrikko, kasvaimet, sydänsairaudet ja elinten rappeumasairaudet, kuten munuaisten tai maksan vajaatoiminta. Ikääntyvä lemmikki voi kärsiä myös dementiasta. Myös ylipaino ja hoitamattoman hampaat vaikuttavat seniorilemmikin yleiskuntoon.

Lue koko artikkeli
 

Ehkäise ikääntyvän lemmikin nivelvaivat

Iäkkään lemmikin nivelet saa pidettyä kunnossa välttämällä ylipainon kertymistä ja tarjoamalla lemmikille liikuntaa säännöllisesti.

Lue koko artikkeli
 

Ikääntyvän lemmikin ruokinta

Ikääntymisen myötä myös lemmikin energiantarve muuttuu. Kissojen energiantarve laskee vähitellen ensimmäisen ja seitsemännen ikävuoden välillä ja pysyy sen jälkeen yleensä muuttumattomana aina 12 vuoden ikään asti. Tämän jälkeen kissoilla on tyypillisesti enemmän haasteita sopivassa painossa pysymisen kanssa, ja ne tarvitsevat enemmän energiaa säilyttääkseen ihannepainonsa. Koirien kohdalla tilanne on päinvastainen: ikääntymisen myötä ne liikkuvat vähemmän ja tarvitsevat siksi myös vähemmän energiaa. Tämä on hyvä pitää mielessä ylipainon välttämiseksi.

Lue koko artikkeli
 

Vanhan lemmikin nukutus ja hammashoito – miten minimoida riskit?

Hoitamaton sairaus – esimerkiksi hampaiden hoitamatta jättäminen – on eläimen iästä riippumatta sen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta huomattavasti suurempi riski kuin nukutus, joka toimenpiteen vuoksi täytyy tehdä. Huolellisella esivalmistelulla, anestesian suunnittelulla, toteutuksella ja seurannalla nukutuksesta saadaan lemmikkipotilaalle mahdollisimman turvallinen.

Lue koko artikkeli
 

Tarvitseeko vanha koira tai kissa rokotukset?

 Iäkkäiden lemmikkien rokottaminen on jopa tärkeämpää, kuin perusterveiden aikuisten, sillä eläimen ikääntyessä sen oma vastustuskyky voi heikentyä.

Lue koko artikkeli
 

Luopumisen hetki – mitä lemmikin eutanasiassa tapahtuu?

Eutanasiapäätöksen tekeminen on lemmikinomistajan vaikein päätös, ja eläin on monelle perheenjäsen, josta ei haluaisi luopua. Vaikka lemmikkien lopettaminen on osa eläinlääkärin työtä, tapahtuma herkistää aina myös eläinlääkäriaseman henkilökunnan. Lue artikkelista, milloin on oikea hetki eutanasialle ja mitä toimenpiteessä tapahtuu.

Lue koko artikkeli

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa