Metsästyskoiran terveystarkastus

Metsästyskoirille räätälöidyssä terveystarkastuksessa varmistamme koirallesi hyvät toimintavalmiudet koko kaudeksi.

Metsästyskaudella koira joutuu kovalle rasitukselle sen ajaessa saalista pitkiä aikoja tai rymytessä kylmässä vedessä.

Koko vuoden tarpeet yhdellä käynnillä

Metsästyskoiran terveystarkastukseen on sisällytetty kaikki tarkastukset, mitä normaali, terve metsästävä koira vuodessa tarvitsee pysyäkseen terveenä. Pyrimme löytämään ajoissa ensioireet tyypillisimmistä koiran hyvinvointia, terveyttä ja metsästyskykyä uhkaavista vaivoista ja kiinnitämme erityistä huomiota koiran nenäpunkkeihin, tarvittaviin rokotuksiin, matkapahoinvointiin ja anaalirauhasten tarkistamiseen – muiden asioiden lisäksi.

Metsästyskoiran terveystarkastus sisältää:

  • Huolellinen ja kattava yleistutkimus
  • Tarvittavat rokotukset koiralle
  • Suun ja hampaiden terveyden tarkastaminen
  • Steriloinnin tai kastroinnin tarpeen arvioiminen ja mahdollisen kemiallisen kastraation tarpeen selvittäminen, mikäli narttujen juoksut riskinä
  • Ulko- ja sisäloishäätölääkkeen tarpeen tutkiminen sekä sopivan lääkityksen määrittäminen, tarvittaessa myös mm. nenäpunkki
  • Ihannepainon arviointi ja ruokavalion määrittely
  • Matkapahoinvoinnin estäminen
  • Anaalirauhasten tarkistus ja tarvittaessa tyhjennys

Nenäpunkki haittaa koiran hajuaistia

Nenäpunkkia tavataan ruotsalaisen tutkimuksen mukaan jopa joka viidennellä koiralla. Loinen aiheuttaa nenä- ja poskiontelossa asuessaan voimakasta aivastelua, liman erittymistä ja hajuaistin heikkenemistä. Erityisesti metsästyskoirille nenäpunkki on kauden onnistumisen kannalta kiusallinen vaiva, joka kannattaa hoitaa ennen kauden alkua, mikäli koiralla havaitaan nenäpunkin oireita.

Lue lisää koiran nenäpunkista

Loishäätö ja rokotukset suojaavat yleiskuntoa

Sisäloiset vaikuttavat koiran yleiskuntoon ja siksi ennen kauden alkua metsästyskoirat on syytä tutkia sisäloisten varalta. Mikäli koiran ulostenäytteessä havaitaan loisia tai niiden munia, tulee koira lääkitä. Ennen metsästyskauden alkua koira on myös hyvä rokottaa tarpeellisilla rokotteilla ja suojata punkkien varalta loppukauden ajaksi. Metsästyskoiran tarkastuksessa koirallesi luodaan sille sopiva yksilöllinen suunnitelma sisä- ja ulkoloisten häätämiseksi, jolloin varmistetaan, että koirasi on suojattuna koko metsästyskauden ajan.

Kärsiiko koirasi matkapahoinvoinnista?

Metsästysmatka saattaa saada huonon alun, jos koira voi huonosti jo autossa. Matkapahoinvoinnin syy onkin tärkeää selvittää. Useimmissa tapauksissa koiran totuttaminen autoiluun ja mahdollinen matkapahoinvoinnin lääkitseminen koirille tarkoitetulla lääkkeellä ennen matkaa auttavat.

Lue lisää koiran matkapahoinvoinnista

Terveystarkastus on koiran vuosittainen rutiini

Ajoissa havaitut terveysongelmat pystytään hoitamaan tehokkaimmin ja pahimmat ongelmat ennaltaehkäisemään, kun ne havaitaan ajoissa. Koska ihmisen vuosi on pitkä aika koiran lyhyessä elämässä, sen aikana koirasi terveydentila voi heikentyä merkittävästi. Vuosittainen 20 minuutin terveystarkastus onkin osa metsästävän koiran terveydenhoidon perusrutiineja.

Kun tulet koirasi kanssa terveystarkastukseen

Koiran on hyvä olla 12 tuntia syömättä ennen tarkastusta. Otathan myös rokotuskortin mukaasi. Voit tuoda myös koirasi ulostenäytteen loistutkimusta varten. Kun koiran yksilöllinen loishäätölääkityksen tarve tutkitaan, vältytään lemmikin turhalta lääkitsemiseltä ja mahdollisesti kehittyvältä lääkeresistenssiltä. Samalla taataan riittävän tehokas lääkitys tapauksissa, jolloin loishäätöä tarvitaan.

Autamme sinua pitämään koirasi hyvässä metsästyskunnossa!

Varaa aika metsästyskoiran terveystarkastukseen lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa