Lämpöhalvaus uhkaa lemmikkejä helteellä
Lämpö voi tehdä lemmikin olon tukalaksi. Vältä kuumia paikkoja ja huolehdi lemmikin juomisesta. Myös eksoottiset lemmikit – linnut, kanit ja jyrsijät – voivat kärsiä kuumuudesta helteiden jatkuessa pitkään.
Koiran ja kissan normaali ruumiinlämpö on 38–39 astetta. Ruumiinlämmön kohoaminen yli 41 asteen on lemmikille hengenvaarallista.
Koira kestää lämpöä omistajaansa huonommin, ja voi saada lämpöhalvauksen myös esimerkiksi lenkillä tai kotipihalla leikkiessään. Helteisimmillä säillä koiran lenkitys kannattaakin ajoittaa viileimpiin vuorokaudenaikoihin, eli aikaiseen aamuun tai iltamyöhään. Koira ei pysty hikoilemaan, vaan se viilentää kehoaan vain läähättämällä. Siksi sillä pitäisi kuumassa kesäsäässä olla aina mahdollisuus vetäytyä varjoon viilentymään ja sen juomisesta on hyvä pitää huolta. Tavallisimmin lämpöhalvaus uhkaa, kun eläin jätetään aurinkoisella säällä suljettuun autoon, jossa lämpötila voi nousta nopeasti vaarallisen korkeaksi.
Lämpöhalvauksen oireina koirilla ilmenee voimakasta läähätystä, levottomuutta, kuolaamista, hoipertelua. Lisäksi limakalvoilla etenkin ikenissä havaitaan sinertävä, purppura tai kirkkaanpunainen väritys.
Lämpöhalvauksen ensiapu
- Siirrä lemmikki pois kuumasta ympäristöstä.
- Laita viileitä ja märkiä pyyhkeitä pään ja kaulan ympärille sekä nivusiin, kainaloihin ja vatsan alle.
- Kastele tassut, vatsanalus ja korvalehdet viileällä vedellä.
- Kohdista viilentävä ilmapuhallin eläimeen päin.
- Mittaa lämpö peräsuolesta, mikäli mahdollista. Kun ruumiinlämpö on alle 39 astetta, keskeytä viilentäminen.
- Älä upota eläintä jääkylmään veteen.
- Älä anna kuumetta alentavaa lääkettä.
- Tarjoa vettä, mutta älä pakota juomaan.
- Ensiavun jälkeen eläin on syytä viedä eläinlääkärille.
Lämpöhalvaus kissalla on harvinainen, mutta mahdollinen
Kissoilla lämpöhalvaukset ovat huomattavasti harvinaisempia kuin koirilla.
– Kissa on alun perin aavikkoeläin, mistä voi johtua se, ettei kissoilla kuumaan säähän liittyvä lämpöhalvaus on huomattavasti harvinaisempaa kuin koirilla. Siksi tieteellistä tutkimusta kissojen lämpöhalvauksesta on haastavaa löytää, eläinlääkäri Jenni Nystedt Eläinsairaala Veteristä sanoo.
Hänen mukaansa lämpöhalvaus on riskinä lähinnä sellaisissa tilanteissa, joissa kissa on lukittu johonkin lämpimään tilaan, josta sillä ei ole poispääsyä. Kissaa, kuten mitään muutakaan eläintä tai esimerkiksi pientä lasta ei siis tule jättää esimerkiksi suljettuun autoon aurinkoisena kesäpäivänä.
Kissan lämpöhalvauksen oireet ovat Nystedtin mukaan hyvin saman tyyppisiä kuin koiran vastaavat: tihentynyt sydämen syke ja tiheä hengitys, läähättäminen sekä mahdollisesti kuolaaminen. Kissa voi olla poissaoleva ja hoiperrella, ja sen limakalvojen väri voi olla muuttunut esimerkiksi punoittavaksi, harmahtavaksi tai kalpeaksi.
– Lämpöhalvausta hoidetaan viilentämällä kissaa esimerkiksi kylmien pyyhkeiden avulla. Aina, kun lämpöhalvausta epäillään, on syytä olla yhteydessä eläinlääkärin, jotta kissan tila voidaan arvioida vastaanotolla, Nystedt painottaa.
– Lämpöhalvaus aiheuttaa kissalle helposti shokki- ja kuivumistilan, joka voi vaatia nesteytystä ja muuta hoitoa eläinlääkäriasemalla. Jos lämpöhalvaus on vakava, myös esimerkiksi munuais- tai maksavauriot ovat pahimmassa tapauksessa mahdollisia.
Heikompi vastustuskyky altistaa kissan lämpöhalvaukselle
Moni kissa nauttii lämmöstä, joten vaikka lämpötila kipuaa hellelukemiin, ei kissan oloa välttämättä tarvitse viilentää. On kuitenkin syytä varmistaa, että kissalla on aina mahdollisuus päästä varjoisaan ja viileämpään paikkaan ja että sillä on vettä jatkuvasti saatavilla.
– Esimerkiksi sydän- ja keuhkosairaat ja ylipainoiset kissat ovat terveitä lajitovereitaan herkempiä kuumalle, Nystedt sanoo.
Kuuma asfaltti voi polttaa koiran tassut
Helteellä on tärkeää huomioida myös asfaltin kuumuus: 25 asteen lämpötilassa asfaltin pinta voi kohota jopa yli 50 asteen. Voit testata asfaltin kuumuuden helposti asettamalla kätesi asfalttia vasten noin seitsemäksi sekunniksi. Mikäli asfaltti tuntuu liian kuumalta, kannattaa eläinkaveri ulkoiluttaa metsässä tai pientareen puolella. Jos koiran tassut vaurioituvat kuumalla asfaltilla kävelyn vuoksi, otathan yhteyttä eläinlääkäriin.
Lemmikillä tulisi kuumassa kesäsäässä olla aina mahdollisuus vetäytyä varjoon viilentymään. Myös eläimen juomisesta on hyvä pitää huolta. Jos epäilet lämpöhalvausta, vie kissa tai koira viileään, esimerkiksi suihkuun, ja anna sille vettä juotavaksi. Ota yhteys eläinlääkäriin, sillä lämpöhalvaus voi olla lemmikille kohtalokas. Lämpöhalvausta epäiltäessä lääkärin on aina syytä tarkastaa potilaan kunto ja varmistaa näin paras mahdollinen toipuminen.
Uiminen virkistää
Uiminen luonnonvesissä on lämpimänä kesäpäivänä mukava ja terveellinen harrastus koirille. Vesi viilentää lenkin jälkeen ja tuo virkistävän tauon kuumaan päivään. Koiran turkin tulisi kuitenkin antaa kuivua uintien välillä, sillä pitkään kosteana pysyvä turkki saattaa aiheuttaa koiran iholla märkivän ihottuman eli hot-spotin. Hot-spotin ilmetessä voi ensiapuna edistää tulehtuneen alueen kuivumista leikkaamalla karvoja ihottuma-alueelta ja pitämällä alueen puhtaana. Eläinlääkäri antaa koirallesi sopivimman hoidon ihottumaan.
Myös pikkulemmikit voivat kärsiä kuumuudesta
Eksoottiset lemmikit – linnut, kanit ja jyrsijät – voivat kärsiä kuumuudesta helteiden jatkuessa pitkään. Tämä näkyy kesäisin myös eläinsairaalan vastaanotolla.
Eksoottisten eläinten hoitoon erikoistunut eläinlääkäri (DVM, DVSc, ECZM (Avian)) Delphine Laniesse eläinsairaala Evidensia Tammistosta antaa omistajille vinkit huolettomiin hellepäiviin yhdessä pienten eläinystävien kanssa.
– Liika kuumuus voi näkyä eläimissä monin tavoin. Linnut voivat hengittää nokka auki, pitää siivet erillään muusta kehosta ja seisoa jalat normaalia kauempana toisistaan. Pienet nisäkkäät taas hengittävät nopeammin, ovat vähemmän aktiivisia ja makoilevat normaalia enemmän, diplomaattieläinlääkäri Delphine Laniesse kertoo.
On osoitettu, että kuumuus voi aiheuttaa kaneille ja jyrsijöille mahalaukun toiminnan pysähtymistä. Tämä näkyy kesäisin myös eläinsairaalan vastaanotolla.
– Kesän ensimmäisistä helteistä alkaen aina, kun lämpötilat ulkona ovat nousseet erityisen korkeiksi, vastaanotolleni on tullut syömättömyydestä ja ummetuksesta kärsiviä kaneja. Tila voi johtua esimerkiksi kuivumisesta ja nestehukasta tai se voi aiheutua myös stressistä, Laniesse kertoo.
Eksoottisen lemmikin lämpöhalvauksen oireita ovat muun muassa tiheä, pinnallinen ja työläs hengittäminen, heikkous, kuolaaminen ja haluttomuus liikkua. Oireiden ilmetessä eläintä on syytä pyrkiä viilentämään, mutta ellei viilentäminen tuota nopeasti tulosta, on lemmikki toimitettava viipymättä eläinlääkärin vastaanotolle.
Katso vinkit pikkulemmikin viilennykseen täällä.
Kertaa vinkit koiran lämpöhalvauksen ensiapuun täällä.
Lue lisää kissan lämpöhalvauksesta täällä.