Koiran ripuli

Ripulin taustalla voi olla useita tekijöitä. Tavallisimpia ovat tarttuvat virusperäiset ripulit ja sopimattoman syömisen aiheuttama ripuli. Harvinaisempia syitä ovat loiset, bakteerit, ruoka-aineyliherkkyys, suolitukos ja kasvainsairaudet. Myös antibioottikuuri saattaa sotkea suoliston bakteeritasapainoa, mikä ilmenee löysänä ulosteena.

Koiran akuutin ripulin oireet

Akuutti ripuli ilmenee ulosteen vetisyytenä ja koiran ulostamisen tarve tihentyy niin, että sen kanssa pitää käydä ulkona tiheästi, tai sille voi sattua vahinko. Ripuliin voi myös liittyä oksentamista ja mahakipua. Ulosteen joukossa voi näkyä limaa tai verta. Verinen ripuli johtuu useimmiten suoliston sisäpinnan limakalvon vuotavista verisuonista.

Koiran ripulin kotihoito

Jos koira voi ripulista huomatta hyvin ja on pirteä, voidaan ripulia hoitaa kotona muutamien päivien ajan. Koiranpennun kanssa eläinlääkäriin tulee lähteä, mikäli koiranpentu ripuloi yli yhden päivän. Paastoamista ei suositella, vaan koiralle on hyvä tarjota helposti sulavaa, vatsaystävällistä ruokaa heti kun  koira on lakannut oksentamasta.  Varhaisessa vaiheessa aloitettu ruokinta sopivalla ruualla vähentää pahoinvointia, nopeuttaa suoliston limakalvon paranemista ja vähentää nestevajauksen riskiä.

  • Evidensia-eläinlääkäriasemilta ja eläinsairaaloista saat erityisesti vatsatautioireita helpottamaan suunniteltua erikoisruokaa, joka on hyvin sulavaa ja tukee suoliston limakalvon toipumista
  • Saat meiltä myös reseptittömiä ripulinhoitovalmisteita ja koirille tarkoitettuja maitohappobakteerivalmisteita, joiden avulla toipumista voi nopeuttaa.
  • Henkilökuntamme neuvoo sopivan valmisteen ja ruuan valinnassa
  • Huolehdi, että lemmikki juo riittävästi. Koiran vedentarve vuorokaudessa on noin 0,5 – 1 dl per elopainokilo (eli esimerkiksi 20 kg painoinen koira tarvitsee 1-2 litraa nestettä päivässä). Runsas oksentelu ja ripulointi lisää nestehukan riskiä etenkin pienikokoisilla koirilla, pennuilla ja vanhoilla koirilla. Jos koirasi nesteensaanti mietityttää, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Kotihoidon aikana tulee tarkkailla koiran vointia. Jos koiran vointi heikkenee, sille nousee kuumetta (peräsuolesta mitattuna 39,5 tai enemmän), se ripuloi jatkuvasti, ripulissa on verta tai koira oksentaa juomansa veden toistuvasti, tulee koira viedä eläinlääkärille, jossa se tutkitaan ja hoidetaan.

Muistathan, että ihmisten ripulinhoitovalmisteet eivät sovi koirille.

Milloin otan yhteyttä eläinlääkäriin?

  • Jos koiran ripuli on poikkeuksellisen ankaraa.
  • Jos koiran vointi ei parane kotihoidolla 1–2 vuorokauden kuluessa tai oireet uusiutuvat.
  • Jos koiran vointi huononee äkillisesti tai sen oksennuksessa tai ripulissa on verta.
  • Jos koira ei juo tai oksentaa juomansa, on kuumeinen tai muuttuu veltoksi.
  • Jos kyseessä on koiranpentu ja ripulointi kestää yli yhden päivän. 

Mikäli koiran yleisvointi heikkenee, oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia tai uloste on veristä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Akuuttia ripulia sairastava koira vastaanotolla

Aluksi eläinlääkäri arvioi mahdollista ripulin aiheuttajaa yleistutkimuksen löydösten ja omistajan haastattelun perusteella. 

Perustutkimuksessa koiralta otetaan usein verikoe, joissain tapauksissa tehdään parvovirustesti.

Tarvittaessa sen vatsaontelo voidaan röntgenkuvata tai koiralle voidaan tehdä ultraäänitutkimus

Tutkimuksissa pyritään selvittämään oireiden syy sekä varmistamaan, ettei koira ole nielaissut vierasesinettä.

Usein akuutin ripulin varsinainen aiheuttaja jää diagnosoimatta ja koiraa päädytään hoitamaan oireiden mukaisesti. Onneksi akuutti ripulitauti paranee usein nopeasti hyvällä tukihoidolla. 

Mikäli koiran elimistö on kuivunut, se saattaa tarvita nestehoitoa joko nahan alle annettuna tai suonen sisäisesti. Jos koiran yleisvointi on heikko, se saattaa jopa joutua jäämään sairaalahoitoon, kunnes vointi kohenee.

Lue myös

Koira oksentaa

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Evidensia Kaupasta Ruokia vatsan hyvinvointiin -20%

Evidensia Kauppa