CT-tutkimus mahdollistaa nopean ja luotettavan diagnoosin

Kolmiulotteista digitaalista kuvaa tuottava CT-tutkimus eli tietokonetomografia antaa hyvin tarkkaa tietoa lemmikin tilasta ja auttaa eläinlääkäriä pääsemään nopeasti ja luotettavasti oikeaan diagnoosiin. Näin hoidossa päästään heti oikeaan suuntaan.

Puolivuotiaan berninpaimenkoirauros Toscan omistaja ihmetteli, kun koira oli alkanut ontua oikeaa etujalkaansa ilman erityistä syytä. Eläinlääkäri totesi koiran kyynärnivelen olevan selvästi kipeä ja turvonnut. Jalka kuvattiin klinikalla saatavilla olleella röntgenillä, mutta kuvien perusteella ei löytynyt mitään selitystä oireille.

Eläinlääkäri määräsi Toscalle lepoa ja tulehduskipulääkkeitä. Hetkeksi Toscan ontuminen vaikuttikin kadonneen ja kävely helpottui. Mutta kun muutaman viikon kuluttua palattiin jälleen normaaliin arkeen kävelylenkkeineen, ontuminen palasi. Toscan aiemmin tutkinut eläinlääkäri lähetti koiran eläinsairaalaan tietokonetomografia- eli CT-tutkimukseen.

CT-kuvista kävi ilmi, että Toscan kyynärnivelen varislisäkkeessä oli irtopala ja lisäksi epänormaalia luuntiheyden lisääntymistä. Kuvien arvioinnin ja hoitosuunnitelman jälkeen Toscalle tehtiin niveltähystys. Kyynärluu katkaistiin, jotta kyynärniveleen saatiin lisää tilaa. Leikkaushaavojen paranemisen jälkeen Toscan kuntoutus aloitettiin fysioterapeutin suunnitelmien mukaisesti. Kaksi kuukautta leikkauksen jälkeen Tosca sai asteittain alkaa liikkua normaalimmin.

– Tämä aito potilastapaus on hyvin tyypillinen esimerkki siitä, miten CT-tutkimuksen tuottamat kuvat näyttävät asioita, joita ei röntgenkuvien perusteella kyetä todentamaan. CT-kuvaus auttaa eläinlääkäriä tekemään oikean diagnoosin nopeasti, luotettavasti ja turvallisesti. 

Mikä on CT-tutkimus?

Viimeisten 20 vuoden aikana tietokonetomografiatutkimukset ovat nousseet hyvin merkittävään rooliin lääketieteellisessä diagnostiikassa niin ihmisterveydenhuollossa kuin pieneläinlääketieteessäkin. Tietokonetomografialaitteella tehdään leike- eli viipalekuvauksia, joissa kuva muodostuu röntgensäteilyn avulla. Perinteisestä röntgenkuvauksesta poiketen CT-kuvauksessa tutkittavasta kohteesta muodostuu kolmiulotteinen digitaalinen kuva.


Ylempänä CT-kuva ylhäältäpäin tutkitusta paprikasta, alla sama paprika kuvattuna röntgenillä.     

Tietokonetomografia on osoittautunut erittäin monipuoliseksi ja tarkaksi työkaluksi joka puolella kehoa. Tavallisimpia tutkimuskohteita ovat nivelet ja luut, selkäranka, päänalueella suu, hampaat, korvat ja kallo, vatsa- ja rintaontelo sekä niiden elimet. 

Kun eläinlääkäri katsoo lemmikin hyötyvän CT-kuvauksesta, hän suosittelee sitä omistajalle ja tekee lähetteen tutkimukseen. Eläinsairaalat ja -klinikat, joilla CT-kuvantamislaite on käytössä, tekevät tiivistä yhteistyötä potilaita tutkimuksiin lähettävien eläinlääkäreiden kanssa. CT-kuvaukseen pääsee nopeasti ilman jonottamista. Yleensä tutkimus voidaan tehdä jo ensimmäisen käynnin yhteydessä, jos sille ei ole muita esteitä.

Mitä CT-tutkimuksessa tapahtuu?

Tavallisimmin lemmikki rauhoitetaan CT-kuvausta varten. Kuvan muodostuksen kannalta on tärkeää, että potilas on täysin paikoillaan. Hyvin usein potilaaseen ruiskutetaan varjoainetta suonensisäisesti, jolloin eri kudosten näkyvyys kuvissa paranee. Varjoaineet ovat turvallisia. Itse tutkimuksen suorittamiseen menevä aika on hyvin lyhyt, vain kymmeniä sekunteja tutkimuskohteesta ja sen koosta riippuen.

Useimmiten potilaasta tehdään muutamia erillisiä kuvauksia esimerkiksi ensin ilman varjoainetta ja sen jälkeen varjoaineen kanssa. Kuvausten jälkeen potilas herätetään. On tavallista, että potilas pidetään nestehoidossa muutaman tunnin varjoaineen laittamisen jälkeen.

Usein eläinlääkäri lähettää tutkimusmateriaalin lausuttavaksi klinikan ulkopuolelle.  Yleensä ulkopuolisen lausunnon saamiseen menee kolmesta viiteen arkipäivää. Osa kuvauksen suorittavista eläinlääkäreistä antaa arvionsa myös itse.

Evidensialle on tärkeää viedä koko eläinlääkintäalan kehitystä voimakkaasti eteenpäin. Tällä hetkellä CT-kuvauksia on saatavilla Evidensia-klinikoilla useilla paikkakunnilla: mm. Helsingissä Eläinlääkäriasema HauMaussa, Vantaalla Eläinsairaala Evidensia Tammistossa, Hämeenlinnassa Eläinsairaala Vethausissa, Kouvolan Eläinsairaalassa, Kuopiossa Eläinsairaala Savon Murressa, Lahden eläinlääkäriasemalla, Raisiossa Eläinsairaala Vettorissa, Tampereella Eläinsairaala Veterissä ja Oulussa Pohjois-Suomen Eläinsairaalassa.

Lue lisää CT-tutkimuksesta täältä.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa